Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η διαφθορά και ο ΣΥΝ

Τις τελευταίες μέρες, τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες βομβαρδίζονται από δηλώσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα. Η όλη συζήτηση, με πολιτικούς και δημοσιογράφους συγκεκριμένων κομματικών ταυτοτήτων, ζυγίζει την ποσότητα των σκανδάλων κατά τη θητεία της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, χωρίς να ακουμπάει την ουσία του ζητήματος. Αφήνει στο απυρόβλητο τις σκανδαλώδεις αντιλαϊκές πολιτικές, τη σκανδαλώδη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα από το κεφάλαιο, την αστική τάξη και τα κόμματα που την υπηρετούν. Απ' το χορό της σκανδαλολογίας δε θα μπορούσε να λείπει ο ΣΥΝ, που με επικριτικό ύφος και μεγαλόστομες δηλώσεις ενισχύει το υπάρχον κλίμα, κερδίζοντας τηλεοπτικό χρόνο και προβολή.

Στελέχη του ΣΥΝ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιδιαβαίνουν τα ΜΜΕ, διακηρύσσοντας την ανάγκη αποτελεσματικού θεσμικού ελέγχου και δημιουργίας νέων θεσμών ως προϋπόθεση για την πάταξη της διαπλοκής - διαφθοράς. Αναμασώντας τη γνωστή καραμέλα του «ευρωπαϊκού παραδείγματος», τονίζουν ότι στις χώρες της Ευρώπης υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αγνοώντας τα σκάνδαλα που συχνά-πυκνά εμφανίζονται όχι μόνο στις χώρες - στυλοβάτες του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού αλλά στους ίδιους τους θεσμούς της ΕΕ. Προχωρούν σε διαπιστώσεις, οι οποίες μπορεί να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των υπαρκτών σκανδάλων, ωστόσο, στο «διά ταύτα» δεν παραδέχονται, δεν αναγνωρίζουν και δε θέλουν να προβάλουν την αιτία τους. Την αιτία, που βρίσκεται στο γεγονός ότι η διαπλοκή είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού και δεν κρύβεται με φτιασιδώματα. Επιμελώς κρύβει ο ΣΥΝ ότι καπιταλισμός και διαπλοκή συμβαδίζουν, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, με την απόδοση των ευθυνών στη «δεξιά», στο «νεοφιλελευθερισμό», στο «δικομματισμό», απαλλαγμένο από τη διάσταση του συστήματος στο οποίο αναπτύσσεται.

Ετσι, κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι οι όποιοι θεσμοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να λειτουργήσουν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά ως φύλλο συκής, για τα μάτια του κόσμου, ουσιαστικά αποκρύπτοντας τη διαφθορά και όχι καταπολεμώντας την. Οτι οι θεσμοί που δημιουργούνται και υπηρετούν τον καπιταλισμό, δεν αντιπαλεύουν τις αρχές και τις πολιτικές του, τα συστατικά στοιχεία του, όπως είναι η διαπλοκή.

Ο ΣΥΝ, πιστός στις πάγιες πολιτικές του θέσεις, για τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, δεν παραδέχεται ότι μόνη αποτελεσματική πάταξη της διαπλοκής βρίσκεται στο ξερίζωμα των αιτιών που τη γεννούν και την αναπαράγουν. Ψελλίζει τα περί δικομματισμού, πάντα στο πλαίσιο που εκτονώνει τη δυσαρέσκεια χωρίς να εμπνέει αγωνιστικές διεργασίες αμφισβήτησης του συστήματος. Προσπαθεί να διατηρήσει την αντίδραση του λαού στο επίπεδο που να μη θίγει τα θεμέλιά του, στο επίπεδο που δε χτυπάει την πηγή της διαπλοκής.

Θολώνει τα νερά για να κρύψει ότι η διαπλοκή θα σβήσει μόνο κάτω από τον πλήρη λαϊκό έλεγχο. Τον πλήρη έλεγχο που για να τον πάρει στα χέρια του ο λαός, προϋπόθεση είναι η προώθηση και ενδυνάμωση της λαϊκής συμμαχίας, εκείνης που θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει την εξουσία και θα εφαρμόσει τη λαϊκή οικονομία. Γιατί μόνο ο λαός, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του, μπορεί να διασφαλίσει ότι ο έλεγχος θα είναι πλήρης και αποτελεσματικός, μπορεί να φέρει την πλήρη και ουσιαστική διαφάνεια.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ