Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η επιστημονική έρευνα...

Δυο συνεντεύξεις δόθηκαν σε διάστημα μιας βδομάδας (19 και 26 Οκτώβρη 2005), για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ερευνών για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας των ματιών (ΗΕΩ) - μια ασθένεια που θολώνει την οξεία κεντρική όραση και ο ασθενής χάνει σταδιακά την όρασή του απ' το ένα ή και τα δυο μάτια.

Η πρώτη έρευνα με τον τίτλο «THESSALONIKI EYE STUDY» έγινε απ' το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και χρηματοδοτήθηκε απ' τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, του Τέξας και της Ινδιανάπολης, ενώ μικρή, όπως αναφέρθηκε, ενίσχυση πρόσφεραν και τρεις φαρμακευτικές εταιρίες. Ξεκίνησε το 2000 και συμμετείχαν 2.500 άτομα άνω των 60 ετών από τυχαίο δείγμα γενικού πληθυσμού, επιλεγμένο από τα δημοτολόγια της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξετάστηκαν στο Εργαστήριο Ερευνας και Κλινικών Εφαρμογών Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ.

«H φιλοδοξία του "THESSALONIKI EYE STUDY" ήταν να συγκεντρώσει, να επεξεργαστεί και να παραδώσει για πρώτη φορά, επιδημιολογικά και γενετικά στοιχεία οφθαλμολογικών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό, διαθέτοντας το μέγεθος, αλλά και την ποιότητα στη μεθοδολογία προηγούμενων προγραμμάτων που έδωσαν ανάλογα στοιχεία για άλλους πληθυσμούς», αναφέρθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης.

Στο ερώτημα για τις προσδοκίες των χρηματοδοτών κατά την παρουσίαση της πρώτης έρευνας η απάντηση ήταν για να παραχθεί επιστημονική γνώση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ