Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δεν έχει θέση εδώ η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα

Με επιτυχία έγινε το «αντιμάθημα», με θέμα τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι ν' αποσιωπήσεις κι ακόμα χειρότερα να διαστρεβλώσεις την αλήθεια, όπως υπάρχουν και πολλοί τρόποι να την πεις». Και χτες η ΤΟ του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑΠΕΙ) της ΚΝΕ βρήκε τον τρόπο, διοργανώνοντας αντιμάθημα, με θέμα τη ζωή του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, να ακουστεί η αλήθεια στα αμφιθέατρα. Δεκάδες φοιτητές έσπευσαν να παρακολουθήσουν το αντιμάθημα, δίνοντας υπόσχεση να μην ξεπουλήσουν την επιστήμη τους, να αναδείξουν την αλήθεια. Μια υπόσχεση ξεχωριστή, τη στιγμή που κάθε πανεπιστήμιο επιδιώκεται να μετατραπεί σε φερέφωνο της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, παράρτημα της ΕΕ και μαγαζάκι των πολυεθνικών.

Αφορμή για τη χτεσινή εκδήλωση ήταν τα όσα συνέβησαν στο μάθημα «Διοίκηση και Οργάνωση της Εξωτερικής Πολιτικής», του καθηγητή Β. Γκίκα, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες των φοιτητών, στη συζήτηση αφέθηκε να πλανάται ο προβοκατόρικος ισχυρισμός πως ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν «πράκτορας των Βουλγάρων».

Προχτές, ο καθηγητής με επιστολή που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ρ» διατύπωσε μια διαφορετική εκδοχή. Ο ίδιος ο καθηγητής δεν εμφανίστηκε στη χτεσινή εκδήλωση, παρά το γεγονός ότι είχε κληθεί από την Οργάνωση και μάλιστα μέχρι και χτες το πρωί, υποσχόταν ότι θα παραβρισκόταν.

«Η αντιπαράθεση δεν είναι προσωπική, όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα, ξέρουν τι συνέβη. Στεκόμαστε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δίνεται μια μεγάλη μάχη ιδεών μέσα στα Πανεπιστήμια. Θέλουμε ως ΚΝΕ να πάρουμε πολύμορφες τέτοιες πρωτοβουλίες, να ανοίξει αυτή η κουβέντα, να απαντήσουμε σε μια σειρά περιπτώσεων παραχάραξης της Ιστορίας. Δίνουμε τη μάχη για να μαθαίνουμε την αλήθεια», επισήμανε στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Δημήτρης Κατσούλης, Γραμματέας της ΤΟ της ΚΝΕ στο ΠΑΠΕΙ.

Ηταν διαφορετικό χτες το μάθημα...
Ηταν διαφορετικό χτες το μάθημα...
«"Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι δικτάτορας", "ο Κόκκινος Στρατός έκανε τους περισσότερους βιασμούς στο Βερολίνο", "το PKK διακινεί πόρνες στη Γερμανία", "αυτό που κάνουν οι Ισραηλινοί απέναντι στους Παλαιστίνιους είναι νόμιμη άμυνα", «μαθηματικός τύπος σε σύγγραμμα, υπολογίζει την πιθανότητα "επιστροφής" της δημοκρατίας στην Κούβα σε συνάρτηση με την υγεία του Κάστρο"».

Αυτά είναι μερικά από τα άπειρα και προκλητικά μαθήματα παραχάραξης και διαστρέβλωσης ιστορικών γεγονότων, που παρέθεσε ο Δ. Κατσούλης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα φαινόμενα διαστροφής της κοινωνικής αποστολής των ΑΕΙ, όπως η στρατολόγηση φοιτητών από το ΕΜΠ για το ΝΑΤΟ.

«Αυτά τα γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα. Αποτελούν μέρος της προσπάθειας από την άρχουσα τάξη, την ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν, να παραχαράξουν την ιστορία, να κατασυκοφαντήσουν αγωνιστικές παραδόσεις, να δημιουργήσουν σύγχυση και ιδεολογικό ανάχωμα απέναντι στη διαρκώς διογκώμενη λαϊκή δυσαρέσκεια», τόνισε ο Γραμματέας της ΤΟ ΠΑΠΕΙ και συμπλήρωσε ότι «το σημαντικότερο είναι ο φόβος και το δέος που νιώθουν απέναντι στο κομμουνιστικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα, αλλά και σε χιλιάδες κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για αξίες και ιδανικά και αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα για τη νεολαία».


Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, επισήμανε την ανάγκη «να στεκόμαστε κριτικά σε ό,τι μας λένε, να το ψάχνουμε. Η αναζήτηση να καταλήγει στη συνειδητή δράση απέναντι σε αυτή την αντιδραστική πολιτική. Να μην προδώσουμε την επιστήμη μας, για τη μεγιστοποίηση των κερδών μιας χούφτας ανθρώπων. Να παλέψουμε για μια σύγχρονη Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, που θα προωθεί τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης. Αν αυτή η πάλη δε συνδυαστεί με τον αγώνα για ευρύτερες ριζικές αλλαγές θα πηγαίνει στράφι».

Με την ίδια την παρουσία τους στην εκδήλωση, δεκάδες φοιτητές απέδωσαν ειδική τιμή στον Νίκο Μπελογιάννη. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν παρουσιάστηκε τεχνική βλάβη στο βίντεο και δεν μπορούσε να συνεχιστεί η προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», επί μισή ώρα κανένας δεν έφυγε από την αίθουσα. «Τον έχουμε ως παράδειγμα κομμουνιστή. Τον άνθρωπο που είχε στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο την πένα. Η ζωή του και το παράδειγμα χιλιάδων κομμουνιστών φέρνει στην επιφάνεια ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που καλλιεργείται η αντίληψη ότι "τίποτα δεν αλλάζει", όπου κυριαρχεί η απογοήτευση και διαπνέεται η έννοια της στατικότητας της κοινωνίας. Το ζήτημα της κοινωνικής και πολιτικής αισιοδοξίας. Η δική μας κοινωνική αισιοδοξία βασίζεται στη γνώση της αντικειμενικής εξέλιξης, αλλά και της πίστης στη δύναμη του λαϊκού παράγοντα ότι μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η πίστη στην ιδεολογία μας είναι το σημαντικότερο όπλο», σημείωσε σχετικά ο Δ. Κατσούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ