Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Η «ευρωπαϊκή πορεία» σημαίνει περικοπή ελευθεριών...

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Τον οικονομικό μαρασμό, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, την πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού, την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τη φασιστική απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας και τις πολιτικές διώξεις που θα λάβουν χώρα, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σε συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά:

«Κύριε επίτροπε και κύριοι προλαλήσαντες, αυτό που ξεχάσατε να μας πείτε είναι ποια είναι η πραγματική κατάσταση στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας.

Η πραγματική ανεργία σε Βουλγαρία και Ρουμανία είναι τρομακτικά υψηλή. Μεγάλες βιομηχανικές και κτηνοτροφικές μονάδες έκλεισαν. Παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως η αμπελοκαλλιέργεια και η καπνοκαλλιέργεια, διαλύθηκαν ή βρίσκονται στο δρόμο της καταστροφής. Διαλύθηκαν ακόμα και τα έργα υποδομής, όπως τα αρδευτικά έργα. Σχεδόν εξ ολοκλήρου καταστράφηκαν οι αρδευτικές σωληνώσεις, το σύστημα των καναλιών νερού των αρδευτικών σταθμών και του εξοπλισμού τους.

Στη Βουλγαρία, π.χ., η συνολική αγροτική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από 50% για να πωλούνται τα προϊόντα των πολυεθνικών της Ευρώπης, των οποίων τα συμφέροντα εσείς υπερασπίζετε.

Με την αποκατάσταση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας στη γη, το μέσο μέγεθος αγροτικού κλήρου είναι 1,5 εκτάριο, δηλαδή 15 στρέμματα. Πολύ μικρός αγροτικός κλήρος με μηδαμινά ως εκ τούτου περιθώρια αποδοτικής καλλιέργειας. Ετσι, θα τους αγοράσετε τζάμπα, για ένα κομμάτι ψωμί. Οι πολυεθνικές της Ευρώπης θα αγοράσουν τη γη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αυτά, όμως, δεν τα λέτε να τα ακούσουν οι προσκεκλημένοι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίοι βέβαια τα γνωρίζουν.

Διαλύεται το σύστημα Υγείας και Παιδείας. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας, κύριε επίτροπε, έχει στόχο σήμερα να επιτύχει το βιοτικό επίπεδο του 1989, το οποίο κατηγορούσατε.

Μιλάτε για δημοκρατικές ελευθερίες, για δικαιώματα, αλλά σιωπάτε για τη νομοθετική απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας. Σιωπάτε για την πρωτοφανή ποινή φυλάκισης που εκτίει, από το Φλεβάρη του 1999, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ανθρακωρύχων της Ρουμανίας, Μιρόν Κούζμα, ο οποίος φυλακίστηκε γιατί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των ανθρακωρύχων που απολύονταν κατά χιλιάδες.

Η κατάσταση αυτή έχει συνέπειες και για την Ελλάδα. Επειδή είναι πολύ φθηνά τα μεροκάματα, οδηγεί, ακριβώς αυτή η κατάσταση, στη μεταφορά επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, στις χώρες αυτές για να υπάρχουν μεγαλύτερα κέρδη. Ετσι, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι, μπροστά στο φάσμα της πείνας, αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς δουλείας και την ίδια στιγμή πιέζονται και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Καλώς ήρθατε, λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη "γη της επαγγελίας" των 20 εκατομμυρίων ανέργων, των 70 εκατομμυρίων φτωχών, την Ευρωπαϊκή Ενωση που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων για να συγκεντρώνει απίστευτα πλούτη στο μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ