Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια και στα Βαλκάνια γενικότερα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις εξελίξεις που «τρέχουν» για το θέμα του Κοσσόβου και γενικότερα για τα Βαλκάνια, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα παρακάτω:

«Το ΚΚΕ έχει θέσει προ των ευθυνών τους τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και τη σημερινή της ΝΔ. Το ουσιαστικότερο σ' αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου εντός της επικράτειας της Σερβίας. Είναι η διακήρυξη και η εμμονή στην υπεράσπιση της αρχής της μη αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

H απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, μετά από την υιοθέτηση της έκθεσης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Καρλ Εϊντε, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ανεξαρτητοποίησή του, προς τον επικίνδυνο, για τους λαούς των Βαλκανίων, δρόμο της αλλαγής των συνόρων.

Αποτελεί τη συνέχεια των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και της απόφασης 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μετέτρεψαν το Κοσσυφοπέδιο σε ένα ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, με την παρουσία στρατευμάτων του και τη μετατροπή των ένοπλων αλβανικών ομάδων του UCK σε αστυνομικό σώμα για τη "διατήρηση της τάξης".

Αν και η έκθεση, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, επισημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα έχουν υλοποιηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά τα θέματα της προστασίας των Σέρβων, των Ρόμα και των άλλων μειονοτήτων, ότι λίγοι είναι οι πρόσφυγες που έχουν επιστρέψει στις εστίες τους, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διαβίωσή τους, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου - Μετόχια.

Οι ΗΠΑ και ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ που τάσσονται με την άποψη της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας στο Κοσσυφοπέδιο που ζητά ανεξαρτησία, και πρωταγωνιστούν για την υλοποίησή της, αποσιωπούν πως ακόμα και η απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας καθορίζει πως το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Η προώθηση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο έδαφος της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και γενικότερα στα Βαλκάνια. Διεκδικήσεις απόσχισης ή και ανεξαρτητοποίησης διατυπώνονται και για τη σερβική επαρχία της Βοϊβοντίνας, όπου υπάρχει ουγγρική μειονότητα, ακόμα και για το Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβιτς, τις σερβικές περιοχές που συνορεύουν με το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης τα σύνορα μεταξύ Σερβίας (στο Κοσσυφοπέδιο) και της γειτονικής ΠΓΔΜ δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Το αλβανικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία της Οχρίδας, έχει αυξημένες διεκδικήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ξανά σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη γειτονική μας χώρα. Επιπλέον η σημερινή ηγεσία του Μαυροβουνίου ετοιμάζεται για δημοψήφισμα με αίτημα μια νέα σχέση με τη Σερβία, που μπορεί να οδηγήσει και στη διάλυση της σημερινής ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου.

Το ΚΚΕ έχει επισημάνει έγκαιρα και επανειλημμένως τους κινδύνους που απορρέουν από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, από την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και την επιδίωξή τους για επαναχάραξη των συνόρων. Εχει καταγγείλει ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια όλης της περιοχής την παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Εχει αντιταχθεί στη συμμετοχή ελληνικού στρατιωτικού σώματος στη ΝΑΤΟική κατοχή του Κοσσυφοπεδίου και απαιτεί να επιστρέψει τώρα από εκεί. Αυτό το αίτημα αφορά και τις υπόλοιπες ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Το επείγον καθήκον σήμερα είναι η απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό μπορεί να το κάνει ο συντονισμένος και αποφασιστικός αγώνας του αντιιμπεριαλιστικού, αντιΝΑΤΟικού κινήματος στη χώρα μας και στις άλλες βαλκανικές χώρες, αγώνας που θα δίνει προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ