Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Υποδείξεις για ... μετριοπάθεια

Με υποδείξεις που θα ...επιστήσουν την προσοχή στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να είναι πιο... μετριοπαθείς, επιχειρεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να βάλει ...φρένο στη σκανδαλολογία που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Συγκεκριμένα, χτες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η κοινοποίηση «υποδείξεων» προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ τονίζει στην ανακοίνωση ότι βάσει των νόμων «οι γενικεύσεις, οι διογκώσεις και η χρήση αθέμιτων μεθόδων συλλογής στοιχείων οδηγούν στην απαξίωση των θεσμών και υπονομεύουν τη Δημοκρατία». Το ΕΣΡ παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων δικαίου και ήδη ασκεί τον κατά περίπτωση επιβαλλόμενο κυρωτικό έλεγχο. Τα γεγονότα, όπως υπογραμμίζει, πρέπει «να παρουσιάζονται με αντικειμενικότητα, προσοχή και αίσθημα ευθύνης, η υποχρέωση δε αυτή υπερισχύει κάθε επιχειρηματικής ή οικονομικής επιδίωξης».

Σημειώνει επίσης ότι «ο σκοπός της αντικειμενικής ενημέρωσης δεν πρέπει να επηρεάζεται από τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση συμφερόντων, ενώ οι ειδησεογραφικές εκπομπές δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους θεσμούς της συνταγματικής έννομης τάξης». Μάλιστα, τον «ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση συμφερόντων», ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης τα απέδωσε στη μάχη που δίνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, για να ανεβαίνουν οι δείκτες της AGB.

Παράλληλα, τα πρόσωπα που συμμετέχουν ή αναφέρονται στις εκπομπές πρέπει να «απολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, η δε άσκηση κριτικής δεν είναι ασυμβίβαστη με το σεβασμό των δικαιωμάτων των εμφανιζόμενων ή αναφερομένων προσώπων».

Θέλοντας να προσδιορίσει το ρόλο του ΕΣΡ απέναντι σε όλο αυτό το «χάος» που επικρατεί αυτές τις μέρες ο Ι. Λασκαρίδης τόνισε ότι «οι δημοσιογράφοι δεν είναι για να κουκουλώνουν, αλλά για να αποκαλύπτουν. Ο τρόπος, όμως, που η τηλεόραση τα παρουσιάζει, ελέγχεται απ' το ΕΣΡ, όπως και το αν είναι κόσμιος ο δημοσιογράφος και αν σέβεται το συνομιλητή του».

Στον κυρωτικό έλεγχο εντάσσεται και η κλήση σε ακρόαση για τις 8 Νοέμβρη, που απέστειλε στην αρχή της βδομάδας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, γιατί κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων προβλήθηκε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ ενός υποτιθέμενου συγγενή κρατουμένου και του υποδιοικητή του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ