Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
«Απειλή πολέμου»

Σε ισχύ το τουρκικό δόγμα για χρήση βίας αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προετοιμάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Αγκυρα επαναβεβαιώνει την πολιτική της απειλής χρήσης βίας (casus belli) στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κράτησε χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι «στο ευρωπαϊκό περιβάλλον η λογική της απειλής χρήσης βίας από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί προφανή και μη αποδεκτό αναχρονισμό, ο οποίος θα γίνεται εντονότερος, όσο προχωρούν οι διαδικασίες των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο Γ. Κουμουτσάκος δε θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία, έπειτα και από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, να μην αίρει τη σχετική απειλή. Επαναλαμβάνοντας πάντως την ελληνική θέση για το ζήτημα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε ότι το «casus belli αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του διεθνούς δικαίου, αλλά και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και σημείωσε ότι «ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δε βασίστηκε ποτέ στην εκτίμηση ότι πρακτικές δεκαετιών θα μεταβάλλονταν μετά τις 4 Οκτωβρίου 2005», με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Το βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι να μπουν γερά θεμέλια, όροι και γραμμές ώστε η έναρξη των διαπραγματεύσεων να σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε νέο περιβάλλον και σε βαθμιαία μεταβολή», ανέφερε Γ. Κουμουτσάκος και επισήμανε ότι στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν για πρώτη φορά τεθεί ως προαπαιτούμενοι για την ένταξη όροι, οι οποίοι δεν αναφέρονται μόνο στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων, αλλά αφορούν και τη διεθνή της συμπεριφορά.

Το ΠΑΣΟΚ

Η επιμονή της Αγκυρας στην πολιτική που επί χρόνια ακολουθεί, απασχόλησε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει... αντιπολίτευση. «Είναι προφανές απ' όσα μεταδίδονται», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ «ότι η Τουρκία επιχειρεί να ξεκινήσει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διατηρώντας στο ακέραιο τις διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Και αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη της "επιτυχίας" της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Νίκος Αθανασάκης υποστήριξε πως «το νέο δόγμα στην Τουρκία, επρόκειτο να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιούλη και αναβλήθηκε και η απόφαση αυτή λήφθηκε και επικυρώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μετά την 3η Οκτώβρη. Και συμπίπτει και πάλι με δημοσιοποίηση πιθανής επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία στο τέλος του μήνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ