Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΣΕΡΒΙΑ
«Ξαναζεσταίνονται» σενάρια αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέα δυναμική παίρνουν τα «μαγειρέματα» τον τελευταίο καιρό με στόχο την επαναχάραξη των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, δέχθηκε το ενδεχόμενο να γίνουν «διορθώσεις» στα σύνορα με τη Σερβία, απορρίπτοντας, κατά τ' άλλα, το ενδεχόμενο διχοτόμησης του προτεκτοράτου ανάλογα με τις εθνότητες που κατοικούν σε αυτό, ώστε να πετύχει την αναγνώρισή του από τη Σερβία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΡ, ο Χ. Θάτσι υποστήριξε ότι είναι «ανοικτός σε συζήτηση για διόρθωση των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την πιθανή συμπερίληψη της κοιλάδας Πρέσεβο», στο πλαίσιο των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, που γίνονταν το προηγούμενο διάστημα με τη μεσολάβηση της ΕΕ αλλά έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες. «Η πρόταση της Σερβίας για διχοτόμηση του Κοσσόβου δεν θα πετύχει. Είναι απαράδεκτη», είπε σε επόμενο σημείο ο πρώην αρχηγός των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ. Στη συνέχεια επανέλαβε την πρότασή του για «παρουσία» των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας.

Το τελευταίο διάστημα Σέρβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν ως «πιθανή λύση» το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών με μειονότητες ανάμεσα στη Σερβία (π.χ. δήμοι Πρέσεβο, Μεντβέντα και Μπουγιάνοβατς όπου υπάρχει σημαντική αλβανική μειονότητα) και το Κοσσυφοπέδιο (βόρεια Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής κοινότητας). Τις επίσημες προτάσεις του για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Χτες, ο Αλβανός υπουργός αρμόδιος για τη αλβανική διασπορά, Παντελί Μάτζκο, ανακοίνωσε ότι την Πρωτοχρονιά του 2019 «θα ανοίξουν τα σύνορα Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου» ώστε να ξεκινήσει η ελεύθερη κίνηση προσώπων μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ