Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Σε υψηλά επίπεδα η μετεκλογική βία

ΧΑΡΑΡΕ.--

Τεταμένη παρέμενε η πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε έως αργά χτες βράδυ, παραμονές της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της περασμένης Δευτέρας από την Εκλογική Επιτροπή.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της αστυνομίας επιβεβαίωσαν ότι από τα αστυνομικά πυρά που χρησιμοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε πλήθος διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που διαδήλωναν στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαράρε, σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άτομα, τραυματίστηκαν άλλα 14 και συνελήφθησαν 18 ακόμη με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία. Η κατηγορία αυτή, κατά πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ, απαγγέλθηκε αργότερα και στον αρχηγό του «Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή» (MDC) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νέλσον Τσαμίσα, ο οποίος επέμενε και χτες πως ήταν ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών της 30ής Ιούλη. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η αστυνομία «σφράγισε» προσωρινά τα γραφεία του κόμματος MDC, ενώ ισχυρές δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν χτες για δεύτερο 24ωρο σε κεντρικές περιοχές της Χαράρε.

Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε (χώρα που είναι τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο ανταγωνισμού ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) εξέφρασαν οι πρέσβεις Βρετανίας και ΗΠΑ καθώς και αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις εξέδωσαν χτες και οι επικεφαλής των ομάδων εκλογικών παρατηρητών που είχαν στείλει οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ.

Η Κίνα, που έχει αυξήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την επιρροή της στη Ζιμπάμπουε, έκανε από την πλευρά της έκκληση στις αρμόδιες αρχές «να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ