Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πίσω από την περίπτωση του πάστορα η ευρύτερη αντιπαράθεση

Στο κέντρο ο Αμερικανός πάστορας που οδηγείται σε κατ' οίκον περιορισμό

AP

Στο κέντρο ο Αμερικανός πάστορας που οδηγείται σε κατ' οίκον περιορισμό
Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας, με αφορμή την κράτηση (μετά από 21 μήνες στη φυλακή, και τώρα σε κατ' οίκον περιορισμό) του 50χρονου Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, που οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για κατασκοπεία και συνεργασία με τον ιμάμη - επιχειρηματία Φ. Γκιουλέν, και τον οποίο θεωρούν ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016. Μετά την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν προχτές κυρώσεις (πάγωμα λογαριασμών και κατάσχεση τυχόν περιουσιακών στοιχειών στις ΗΠΑ και απαγόρευση συναλλαγών) στους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Σουλεϊμάν Σοϊλού και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, αντίστοιχα, ήρθε η απάντηση της άλλης πλευράς.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση μια αντίδραση σε αυτήν την επιθετική συμπεριφορά που δεν θα αποφέρει τίποτε».

Ταυτόχρονα, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στις διαδικασίες του νομικού συστήματος της χώρας του. Πάντως, οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν συνάντηση πιθανόν αύριο στη Σιγκαπούρη - στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN - όπου ο Πομπέο θα βάλει πιο απαιτητικά το ζήτημα της απελευθέρωσης του πάστορα. Πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, ήταν κατηγορηματική: «Πιστεύουμε ότι υπήρξε θύμα άδικης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης», σημείωσε και κατέληξε: «Η άδικη φυλάκιση του πάστορα Μπράνσον και ο διωγμός του από τις τουρκικές αρχές είναι απλούστατα απαράδεκτα».

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μ. Πενς, χαρακτήρισε τον Μπράνσον «θύμα θρησκευτικού διωγμού». Απαντώντας σε αυστηρό τόνο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις θρησκευτικές μειονότητες. Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε αυτή την ευαγγελική και σιωνιστική νοοτροπία και τον απειλητικό τόνο των ΗΠΑ. Κανένας δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε με αυτή την προσέγγιση γεμάτη απειλητικές δηλώσεις».

Οι φραστικές εντάσεις με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα είναι μόνο μια έκφραση της ευρύτερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, που αντανακλούν αντιτιθέμενα συμφέροντα σε μια σειρά από πεδία, όπως στη Συρία και τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους, την ευρύτερη «μοιρασιά» στην περιοχή αλλά και τους προσανατολισμούς συμμαχιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «παγώματος» της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία των μαχητικών αεροσκαφών «F-35», αν δεν ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος «S-400».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικές «εγγυήσεις» και άλλα ανέκδοτα (2021-11-10 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (2018-11-07 00:00:00.0)
Τριβές, ανταγωνισμοί και παρασκηνιακό παζάρι (2018-08-18 00:00:00.0)
Δύσκολες διαπραγματεύσεις (2018-08-10 00:00:00.0)
Επαφές και «γέφυρες» στην Ουάσιγκτον (2018-08-09 00:00:00.0)
Καθ' οδόν προς την Κούβα (2012-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ