Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ενισχύονται οι ξένες "προσδοκίες" από την παραίτηση Ντεμάτσι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Να πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο ρήγματος στο μέτωπο των αυτονομιστών του KLA ή για ένα ακόμη συμβάν φόρτισης της έντασης; Μόνον ο χρόνος θα δείξει τις αληθινές επιπτώσεις, από τη χτεσινή ανακοίνωση του Αντέμ Ντεμάτσι ότι παραιτείται από πολιτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών.Γνωστός για τη σκληρή στάση του και τις αντιδράσεις του στο σχέδιο "ειρήνης" (;) που προωθούν οι Αμερικανοί στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ντεμάτσι φαίνεται πως αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά από μακρά περίοδο περιθωριοποίησής του σε διεθνές, αλλά και εσωτερικό επίπεδο. Οπως εξήγησε, προέβη σ' αυτή την απόφαση επειδή "η ηγεσία του KLA θεωρεί ότι ξέρει περισσότερα για την πολιτική" απ' ό,τι ο ίδιος!

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του, ο Ντεμάτσι είπε πως το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την παροχή αυτονομίας "δεν είναι ούτε στο ελάχιστο κοντά σ' αυτό για το οποίο πολεμήσαμε και αγωνιζόμαστε", ενώ εξέφρασε την αντίδρασή του για ό,τι διαμείφθηκε πριν μέρες στο Ραμπουγέ της Γαλλίας. Οπως υποστήριξε, "η συμφωνία ζητεί από τον KLA να βγάλει τις στρατιωτικές στολές και να παραδώσει τα όπλα, γεγονός που θα αφήσει τους Αλβανούς εδώ δίχως προστασία και στο έλεος των Σέρβων". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του σχετικά με το εάν το ΝΑΤΟ θα μπει στο Κόσσοβο "ακόμη και στην περίπτωση που υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία", ενώ προέβλεψε πως η επανέναρξη των συνομιλιών στις 15 Μάρτη θα είναι "μεγάλη αποτυχία"...

Λίγη ώρα μετά, το πρακτορείο ειδήσεων "ΚΟΣΟΒΑ ΠΡΕΣ" μετέδωσε πως ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" ανέθεσε στον επικεφαλής της πολιτικής του πτέρυγας, Χασίμ Τάτσι, το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Πάντως, οι ξένοι μεσολαβητές και διπλωμάτες έτριβαν τα χέρια τους, πιστεύοντας - μάλλον δικαιολογημένα... - ότι η παραίτηση Ντεμάτσι ήρε ένα σοβαρό εμπόδιο από το δρόμο τους. Ετσι, ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Κνουτ Βόλεμπακ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών θα υπογράψει τελικά τη συμφωνία στην επόμενη διάσκεψη κορυφής στη Γαλλία, στις 15 Μάρτη. Μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει πως η αποχώρηση του Αντέμ Ντεμάτσι από τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" θα "έκανε ευκολότερη την ένωση παρατάξεων των Κοσσοβάρων Αλβανών"...

Στο πεδίο των μαχών, τώρα, η κατάσταση δε φαίνεται καλύτερη. Δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού βομβάρδισαν μεθοριακή περιοχή στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και συγκρούστηκαν με αντάρτες του KLA. Σύμφωνα μάλιστα με φωτογράφο του "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι Σέρβοι κατέλαβαν το θεωρούμενο στρατηγικής σημασίας χωριό Κάτζρε. Το Κέντρο Σερβικών Μέσων Ενημέρωσης μετέδωσε πως ξέσπασαν μάχες στην περιοχή Κλίνα, περίπου 45 χλμ δυτικά της Πρίστινας, όταν αυτονομιστές του KLA επιτέθηκαν σε στρατιωτικό κομβόι. Επιπλέον, το Κέντρο Πληροφοριών των Κοσσοβάρων Αλβανών μετέδωσε πληροφορίες για συγκρούσεις στο Ορος Τσικαβίτσα, 15 χλμ δυτικά της Πρίστινας.

Ως εκ τούτου, οι σφοδρές μάχες προκάλεσαν νέο κύμα προσφύγων. Εκατοντάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί αναζήτησαν καταφύγιο σε ανοιχτή περιοχή κοντά στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ. Μάλιστα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εκτίμησε ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τις 3.000. "Για πρώτη φορά εδώ και καιρό αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους... φέρνοντας το πρόβλημα των προσφύγων στο κατώφλι της ΠΓΔΜ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρις Γιανόφσκι, εκπρόσωπος της Αρμοστείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ