Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνέχεια στην ένταση με την Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ενώ οι ανταλλαγές φιλοφρονήσεων και οι δηλώσεις καλών προθέσεων της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών και κορυφαίων Κινέζων αξιωματούχων, όσον αφορά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) συνεχίζονταν χτες, η ένταση που απορρέει από τις πιέσεις των ΗΠΑ για "πολιτική φιλελευθεροποίηση" και στροφή της πολιτικής της σε διεθνές επίπεδο, ώστε να συμπορεύεται με την Ουάσιγκτον, χαλούσε το "καλό κλίμα".

Οι "σκληρές εκφράσεις" της Μαντλίν Ολμπράιτ, που δήλωνε χτες πως "δε θα απολογηθούμε για τις θέσεις μας", αντιπαρερχόμενη τις δηλώσεις του Κινέζου ομολόγου της περί "απαράδεκτου παρεμβατισμού" των ΗΠΑ σε "εσωτερικές υποθέσεις" της Κίνας, έδωσαν μια μάλλον παραπλανητική εικόνα των προθέσεών της. Παρά τη ρητορική της, η οποία εκφράζει την αμερικανική πίεση για "άνοιγμα" (δηλαδή "εκδυτικισμό" της Κίνας), η Ολμπράιτ χρησιμοποιούσε το ζήτημα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" ως διπλωματικό εργαλείο περισσότερο, παρά οτιδήποτε άλλο...

Στην "ένταση" προστέθηκε κι η επίκριση της Ολμπράιτ για την κινεζική απόφαση να ασκήσει βέτο στην παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και η "έκκλησή" της στο Πεκίνο να "συμπεριφερθεί ως υπεύθυνη δύναμη".

Η Κίνα αρνήθηκε την περασμένη βδομάδα να εγκρίνει την ανανέωση της παραμονής της δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια για ακόμη έξι μήνες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Γεγονός που "διαταράσσει" την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια και ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο.

"Ανησυχούμε βλέποντας ένα πρόβλημα διμερές να ταράζει μια διεθνή συζήτηση", αφού "η παρουσία του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια", είπε η Ολμπράιτ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο, Ζιανγκ Ζεμίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ