Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
250 χιλιάδες ζητούν "επιστροφή" στο Πακιστάν

ΝΤΑΚΑ.-

Πέντε νεαροί πακιστανικής καταγωγής περιέλουσαν τα σώματά τους με κηροζίνη και επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν χθες στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα την επιστροφή περίπου 250.000 ανθρώπων στο Πακιστάν.

Οι 250.000 που απαιτούν "επαναπατρισμό" είχαν παγιδευτεί στο Μπαγκλαντές μετά την απόσχιση και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, το 1971.

Η απόπειρα τελικά σταμάτησε μετά από παρέμβαση των αρχών, εκπρόσωποι των οποίων υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ ή εκπρόσωπό του για το ζήτημα.

Περίπου μισό εκατομμύριο μουσουλμάνων είχαν μεταναστεύσει στο Μπαγκλαντές - τότε Ανατολικό Πακιστάν - μετά τη διάλυση της υπό βρετανικής κυριαρχίας Ινδίας. Οι μισοί έμειναν εκεί μετά την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές.

Η συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους διεξάγεται μεταξύ Μπαγκλαντές και Πακιστάν εδώ και χρόνια. Υπήρχε το σχέδιο κάποιο ισλαμικό κράτος να "σπονσοράρει" μια τέτοια επιχείρηση, κάτι όμως που αναβλήθηκε μετά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, αφού τα πλούσια ισλαμικά κράτη της Μέσης Ανατολής δεν είχαν πλέον κεφάλαια να διαθέσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ