ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιριδιάνα

Μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του Λουίς Μπουνιουέλ, τη "Βιριδιάνα",θα μεταδώσει απόψε στη 01.00 η ΕΤ - 1.Είναι η πρώτη ταινία, που μετά από το 1932 γύρισε ο Λουίς Μπουνιουέλ στην Ισπανία. Τα γυρίσματα της ταινίας άρχισαν στη Μαδρίτη στις αρχές του 1961, ενώ η ταινία την ίδια χρονιά θα αποσπάσει στο Φεστιβάλ Καννών το "Χρυσό Φοίνικα". Η Βιριδιάνα είναι μια νεαρή δόκιμη καλόγρια, που υποχρεώνεται από την ηγουμένη να επισκεφθεί τον μοναδικό συγγενή της, έναν θείο της, τον Δον Χάιμε. Φτάνει στο κτήμα, στο οποίο ο θείος της ζει μόνος του εδώ και τριάντα χρόνια από τότε που πέθανε η γυναίκα του. Ο Δον Χάιμε θα ερωτευτεί τη Βιριδιάνα και, βάζοντάς της στο καφέ ναρκωτικό, θα θελήσει να τη βιάσει, κάτι, όμως, που τελικά δε θα το κάνει. Την επόμενη ημέρα θα πει ψέματα στη νεαρή κοπέλα, πως τη βίασε, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να την κρατήσει κοντά του. Η Βιριδιάνα θα φύγει και ο θείος της θ' απαγχονιστεί, δίνοντας τέλος στη ζωή του. Την περιουσία του την αφήνει στην ανιψιά του και έτσι η Βιριδιάνα γυρίζει στο κτήμα και για να εξιλεωθεί αρχίζει να επιδίδεται στη φιλανθρωπία, δίνοντας στέγη και τροφή σε ζητιάνους. Εκείνοι, όμως, κάποια στιγμή θα επαναστατήσουν και η Βιριδιάνα θα επανέλθει στη γήινη ζωή και θα ενσωματωθεί στην κοινωνία. Η ισπανική λογοκρισία και η καθολική εκκλησία αντέδρασαν, θεωρώντας ότι η ταινία δεν ήταν στα καθιερωμένα πλαίσια της εκκλησίας και της θρησκείας. Πρωταγωνιστούν οι Σίλβια Πινάλ, Φρανσίσκο Ραμπάλ και Φερνάντο Ρέι.

Από τη ΝΕΤ στις 22.00,θα μεταδοθεί η αγγλική κομεντί του Τζον Ερβιν "Ο λόφος με τις χήρες".Στα τέλη της δεκαετίας του '20, σ' ένα παραθαλάσσιο χωριό της Ιρλανδίας, υπάρχει ένα λόφος με γραφικά σπίτια, στα οποίο μένουν πλούσιες χήρες. Ο λόφος για το λόγο αυτό είναι γνωστός ως "Λόφος με τις χήρες". Οι χήρες διασκεδάζουν, κάνουν βαρκάδα, ενώ τακτικά επισκέπτονται τους τάφους των συζύγων τους. Αρχηγός της ομάδας είναι η Ντόιλ Κούνιχαν, ενώ ιδιαίτερο ρόλο παίζει η Μις Ο' Χερ, που ανήκει στα φτωχά στρώματα. Κάποτε στο χωριό θα φθάσει μια νεαρή Αμερικανίδα χήρα, που θα αναστατώσει τη ζωή της μικρής κοινωνίας. Παίζουν οι Μία Φάροου, Τζόαν Πλοουράιτ και Νατάσα Ρίτσαρντσον.

"Μπαρμπαρόσα" και "Εναλλάξ"

Τη "Μάχη της Μόσχας", θα παρακολουθήσουμε από το δεύτερο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα",που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του "902" μεθαύριο Δευτέρα στις 23.00.Μια σειρά, που είναι βασισμένη σε έρευνες του Χάρισον Σάλισμπουρι και καταγράφει την αυτοθυσία του σοβιετικού λαού και την ηρωική του αντίσταση στο ναζισμό. Στο επεισόδιο που θα δούμε τη Δευτέρα, μέσα από αυθεντικά ντοκουμέντα, θα δούμε τη μάχη της Μόσχας. Οι ναζί πλησιάζουν τα περίχωρα της Σοβιετικής πρωτεύουσας τον Οκτώβρη του 1941. Αρματα μάχης μπαίνουν στην πόλη, όμως οι Σοβιετικοί τα σταματούν. Το Δεκέμβρη, οι δυνάμεις του Χίτλερ απωθούνται από τη Μόσχα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η χιτλερική Βέρμαχτ "ακινητοποιείται". Τα είκοσι επεισόδια της σειράς περιλαμβάνουν αυθεντικά ντοκουμέντα από τους οπερατέρ που συνόδευαν τις μονάδες του Κόκκινου Στρατού. Αφηγητής είναι ο Μπαρτ Λάνκαστερ.

Τη Δευτέρα επίσης, στις 19.00,μπορούμε να ξεφυλλίσουμε, ένα ακόμη "τεύχος" του τηλεπεριοδικού του "902" "Εναλλάξ".Η ενδιαφέρουσα ύλη του περιλαμβάνει τα προβλήματα της ΕΥΔΑΠ, στα οποία αναφέρεται το μέλος του ΔΣ της εταιρίας, Γιάννης Φασούλας. Θα μάθουμε, επίσης, πώς κατασκευάζονται οι μάσκες που χρησιμοποιούνται στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στη συνέχεια, η κάμερα της εκπομπής θα μας ξεναγήσει σ' ένα γυμναστήριο. Ο υπεύθυνος του γυμναστηρίου θα αναφερθεί στη σημασία της γυμναστικής, σε σχέση με την υγεία, αλλά και στη λειτουργία των οργάνων γυμναστικής. Στο χώρο των εικαστικών, ο "φακός" θα βρεθεί στην γκαλερί "Μέδουσα", όπου η Λίνα Μπέμπη παρουσιάζει τη δουλιά της που έχει τίτλο "Μ' αγαπάει κανένας;". Η εκπομπή περιλαμβάνει, επίσης, μία επίσκεψη σε νοσοκομείο μικρών ζώων. Στο "Εναλλάξ" της Δευτέρας, η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου μιλάει για το Σπίτι του ηθοποιού, ενώ μουσική συντροφιά θα μας κρατήσει ο Γιώργος Κοντραφούρης. Η εκπομπή θα κλείσει με περιήγηση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και με αναφορά στην ιστορία της.

Αύριο, Κυριακή, στις 19.00 θα μεταδοθεί η εκπομπή "Οδηγός και αυτοκίνητο".Οι Μιχάλης Κοσκινάς και Μιχάλης Κατσίμπαρος παρουσιάζουν τη "Φόρμουλα Ενα", την ανάβαση της Αγ. Αννας, το νέο μοντέλο της "Corola", τον αγώνα Sprint και την πίστα μηχανών Σερρών.

Η Σίλβια Πινάλ και ο Φερνάντο Ρέι πρωταγωνιστούν στην ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ "Βιριδιάνα" (ΕΤ-1 01.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ