ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Δε χαραμίζουμε τα παιδιά μας

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών

"Σαν Ελληνες γονείς, εργαζόμενοι και πολίτες αυτής της χώρας, δηλώνουμε την πιο κατηγορηματική αντίθεσή μας, τον αποτροπιασμό μας στη μετατροπή των παιδιών μας σε μισθοφόρους των ταγμάτων θανάτου του ΝΑΤΟ, σε σφαγείς των λαών της περιοχής, που θα χύσουν αδελφικό αίμα".

Η δήλωση ανήκει σε γονείς στρατευμένων παιδιών της χώρας, που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για αποστολή φαντάρων στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στην αποστολή του αντιτορπιλικού πλοίου "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική και την ένταξή του στη ΝΑΤΟική δύναμη.

Κατατίθεται με τη μορφή ανοιχτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, από τους οποίους οι γονείς ζητούν να μην πάει κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, "να μη μετατραπούν τα παιδιά μας σε σφαγείς των λαών των Βαλκανίων". Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής κάτω από το οποίο έχει αρχίσει ήδη η συγκέντρωση υπογραφών έχει ως εξής:

"Εμείς οι Ελληνες γονείς με αγανάκτηση και θλίψη παρακολουθούμε το βάρβαρο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη βαρβαρότητα της "νέας τάξης" να τυλίγει στις φλόγες του πολέμου τους λαούς των Βαλκανίων, να σπρώχνει τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά των λαών της περιοχής σε ένα νέο ολοκαύτωμα.

Την επιχειρούμενη αλλαγή των συνόρων, που οδηγεί τους λαούς στη δίνη του πολέμου, να χαράζεται ανεξίτηλα με το αδελφικό αίμα των λαών της περιοχής. Η ζωή των παιδιών μας, που είναι τόσο πολύτιμη για όλους τους γονείς του κόσμου, αλλά και ανεκτίμητη για τη δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος, ενός κόσμου συνεργασίας και φιλίας, να δίνεται βορά στα κανόνια και τα αεροπλάνα, που σπέρνουν το θάνατο και ισοπεδώνουν πόλεις και χωριά.

Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθούμε την ελληνική κυβέρνηση να παραδίδει "γην και ύδωρ" στα στρατεύματα της "νέας τάξης". Παραβιάζοντας το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 27, παρ. 2) να διαθέτει λιμάνια και αεροδρόμια για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων, που μέσω των Σκοπίων θα χτυπήσουν τη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Και το χειρότερο, με πρόσχημα την αποστολή δήθεν ειρηνευτικής δύναμης, η κυβέρνηση στέλνει στην Αδριατική το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής", όπου ήδη βρίσκεται το "Κίμων" και ετοιμάζει την αποστολή Ελληνικού Τάγματος.

Σαν Ελληνες γονείς, εργαζόμενοι και πολίτες αυτής της χώρας, δηλώνουμε την πιο κατηγορηματική αντίθεσή μας, τον αποτροπιασμό μας στη μετατροπή των παιδιών μας σε μισθοφόρους των ταγμάτων θανάτου του ΝΑΤΟ, σε σφαγείς των λαών της περιοχής, που θα χύσουν αδελφικό αίμα.

Αρνούμαστε να χαραμίσουμε τη ζωή των παιδιών μας για τα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία να ενώσουν και τη δική τους αντιπολεμική φωνή με τη δική μας για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση της χώρας μας:

  • Να πάρει πίσω την υπογραφή της για την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
  • Να αποκλείσει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος και να κλείσει άμεσα τις ΝΑΤΟικές βάσεις.
  • Να μην υπογράψει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.
  • Να αποσύρει άμεσα τις Ελληνικές Δυνάμεις από Αλβανία, Βοσνία και Αδριατική.
  • Να μη συμμετάσχει σε καμιά αποστολή Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών έξω από τα σύνορα της χώρας.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ".

Οι πρώτες υπογραφές στο κείμενο αυτό έχουν ήδη μπει. Πρώτη υπογράφει η μητέρα του ναύτη Νίκου Γαρδίκη, Χρ. Γαρδίκη και ακολουθούν: Αθ. Τζιώκα, Ι. Πουντίδου, Στ. Πουντίδης, Α. Μπότση, Θ. Πουντίδης, Π. Πουντίδη, Κ. Μπότσης, Μ. Σαμαρτζίδης, Ε. Σαμαρτζίδη, Ν. Μπουρδέκα, Χ. Μπουρδέκας, Αικ. Σωτηρίου, Στ. Σωτηρίου, Α. Μπαθρέλλου, Ανθ. Μονεμβασίτη, Αγ. Ηλιαδάκη, Στ. Ηλιαδάκη, Μαρ. Λιβάδι, Π. Παπαδοπούλου, Γιωρ. Γιωργανάκης, Γιωρ. Αλεξίου, Μαρ. Τσιτροπούλου, Ο. Τσιτρόπουλος, Κ. Τάντη, Γ. Σταματόπουλος, Αιμ. Σταματοπούλου, Κων. Πετράκης, Ευ. Ζερβάκης, Δημ. Μπουγέλης, Π. Σκλάβος, Παν. Θεοδόσης, Ι. Γκούσκου.

Με την ευαισθησία που τους διακρίνει...

"Παρακαλώ να αναδημοσιεύσετε στο κυριακάτικο φύλλο και σε περίοπτη θέση τη δήλωση του Θύμιου Καρακατσάνη που περιέχεται στο φύλλο της 16.4.99. Είναι μία φωνή που έρχεται από το βαθύ παρελθόν με τη λεβεντιά των Κολοκοτρωναίων και Μακρυγιάννηδων, αλλά ταυτόχρονα και ένα προμήνυμα για το καινούριο που γεννιέται σήμερα στην ταραγμένη χώρα μας.

Ενας αναγνώστης".

Από την ώρα που λάβαμε αυτή την παράκληση μέχρι την ώρα που έπρεπε να "κλείσουμε" την ύλη της κυριακάτικης έκδοσης μεσολάβησαν λίγες ώρες. Στο μεταξύ διάστημα δεκάδες καλλιτέχνες, διανοούμενοι έστελναν και αυτοί ένα δικό τους μήνυμα για τους ναύτες του αντιτορπιλικού "Θεμιστοκλής". Στον περιορισμένο χώρο μας αρχίζουμε από σήμερα τη δημοσίευση αυτών των μηνυμάτων, αναδημοσιεύοντας και τα δύο - τρία πρώτα.

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ
Επιτέλους...

"Νομίζω ότι είναι ένα παιδί που δείχνει το επίπεδο των νέων που δε μας προβάλλουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι η ποιητική στάση απέναντι στη ζωή, δηλαδή απέναντι στην πολιτική. Είναι ένας νέος που πραγματικά είναι νέος, γιατί αψηφά τον κίνδυνο και ταυτίζεται με την αλήθεια, όσες συνέπειες κι αν σέρνει αυτή η ταύτιση. Πιστεύω η παρουσία τέτοιων ανθρώπων να οδηγήσει όλο τον ελληνικό λαό σε μια σωστή θέση απέναντι σ' αυτό που λέγεται "νέα τάξη πραγμάτων". Εύχομαι να έχει τόση συμπαράσταση, όση χρειάζεται αυτή η ριψοκίνδυνη πράξη ευθύνης. Ελπίζω όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, καθώς και οι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες αυτού του τόπου και να παραδειγματιστούν και να φροντίσουν να μην πάθει ούτε μια τρίχα της κεφαλής αυτού του νέου κάτι.

Εγώ στο πρόσωπό του βλέπω τους νέους ηγέτες της κοινωνίας του 2000. Αυτό το παιδί με έκανε να νιώσω απέραντη αγάπη για τη ζωή. Μ' έκανε να ντρέπομαι λιγότερο, αλλά μου έδωσε και έναν πολιτικό ορίζοντα που τον είχαμε αγνοήσει. Ο ορίζοντας αυτός λέγεται ευθύνη του πολίτη. Εντάξει οι ηγεσίες... Δεν μπορώ όμως ανάξιες ηγεσίες που δικαιολογούν εγκλήματα. Υπάρχουμε κι εμείς. Χρόνια το λέω αυτό, αλλά επιτέλους το είδα σε έναν νέο άνθρωπο, που δεν έχει και ασυλία. Εχει, όμως, απέραντο άσυλο την καρδιά κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.

Είμαι έτοιμος να παλέψω γι' αυτό το παιδί, ακόμη κι αν χρειαστεί να σταθώ έξω από το υπουργείο των Στρατιωτικών, μέχρι να πεθάνω.

Επιτέλους είδα έναν νέο άντρα. Η πολιτική δε γεννιέται στα γραφεία. Γεννιέται σε ριψοκίνδυνους δρόμους. Η άλλη πολιτική λέγεται πολιτικάντικη και οδηγεί σίγουρα, με επανεκλογές, σε μια παχυλότατη σύνταξη. Οποιος θέλει να μάθει περισσότερα, ας διαβάσει τον Θουκυδίδη.

Θα ήθελα να φιλήσω αυτό το νέο. Γιατί θα είχα φιλήσει τη φύτρα των επόμενων νέων. Αυτή είναι η μόνη λύση στην "παγκοσμιοποίηση"".

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
Πολύ αργά για να πνίξουν τη φωνή του

"Αν η Ελλάδα κρατά αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό από την περηφάνια που δικαιούται να έχει ένας λαός που κέρδισε τη δικιά του ελευθερία με πολύ αίμα και πολύ κόπο. Αν τώρα η κυβέρνηση μπορεί να διαχειρίζεται την πραγματικά πολύ δύσκολη θέση της με κάποια σχετική επιτυχία. Αν για την ώρα έχουμε τη δύναμη να αρνιόμαστε την εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις, παρ' όλη την υποχρέωση που μας επιβάλλει η ΝΑΤΟική συμμαχία, αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σ' αυτό το μεγαλειώδες κίνημα αντίστασης που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, με κάθε λογής μέσο που διαθέτει το άοπλο μέρος του λαού μας. Διαμαρτυρίες προσωπικές. Διαμαρτυρίες ομαδικές. Διαμαρτυρίες μεγάλου και παθιασμένου πλήθους, που σηματοδότησαν τη θέση που σύσσωμος ο ελληνικός λαός είχε την ευαισθησία, αλλά και την ευφυϊα να πάρει, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της επίθεσης της αμερικανοΝΑΤΟικών βομβών.

Η άρνηση της κυβέρνησης Σημίτη να μην πάρει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, κατά τι διαφέρει, άραγε, από την άρνηση ενός στρατευμένου Ελληνα να πάρει μέρος στις ίδιες ακριβώς επιχειρήσεις; Γιατί είναι υπό το κράτος απειλών και τιμωρίας ο ναύτης, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στο απυρόβλητο; Γιατί δύο σταθμά;

Γιατί ο νεαρός ναύτης, κι όλοι οι άλλοι που γρήγορα θ' ακολουθήσουν το τολμηρό παράδειγμά του, είναι ίσως προάγγελος ενός ευρύτερου αφυπνίσματος... Είναι, λοιπόν, "επικίνδυνος". Εξουδετερώστε τον...

Ομως εδώ, σ' αυτή τη μικρή, αλλά πεισματάρα Ελλάδα, μόλις αρχίζει να γίνεται αισθητό ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που κανένας δεν ξέρει την εξέλιξή του. Η κίνηση του ναύτη θα μπορούσε να πνιγεί μέσα σε έναν έξυπνο χειρισμό ή θα μπορούσε να μετατραπεί σε σύμβολο, επικίνδυνο για κάποιους, ανακουφιστικό για άλλους. Εμείς - δεν μπορώ να φανταστώ πόσοι είμαστε αυτό το "εμείς" - χαιρετάμε το ναύτη με συγκίνηση και ενθουσιασμό. Κι ας ξέρουν... όσοι χρειάζεται να ξέρουν πως είναι πια πολύ αργά για να πνίξουν τη φωνή του".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
Μακάρι να επεκταθεί

"Αυτή η αντίδραση των παιδιών, για μένα δείχνει υγεία στο στράτευμα και μακάρι να επεκταθεί και σε άλλα Σώματα. Γιατί πιστεύω ότι οι νέοι μας γνωρίζουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος της πλουτοκρατίας και του καπιταλισμού και δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που λέμε πατρίδα. Το να πάω να πολεμήσω για ξένα συμφέροντα είναι ό,τι πιο κουτό. Οι μανάδες δε γεννάνε τα παιδιά τους για να τα προσφέρουν στο βωμό του ΝΑΤΟ, που η πλειοψηφία του είναι ροζ "σοσιαλιστές"".

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
Πολιτική πράξη

"Θεωρώ την πράξη του ναύτη μια πολιτική πράξη, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του πλοίου στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ. Είναι μια πράξη συνείδησης που θα μπορούσε να κάνει και σε περίπτωση μη εμπλοκής της χώρας σε παρόμοιες ενέργειες".

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Αλληλέγγυοι

"Εχει όλη τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μας ο στρατευμένος πολίτης που βλέπει μ' αυτό τον τρόπο τα καθήκοντά του απέναντι στην πατρίδα. Παράλληλα είμαστε όλοι αγανακτισμένοι από την πρωτοφανή βαρβαρότητα και την απροκάλυπτη καταπάτηση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς νομικού καθεστώτος, τα οποία κερδήθηκαν με πολύ κόπο και πολύ αίμα μετά τον πόλεμο. Η γελοιοποίηση, από το ΝΑΤΟ και την Αμερική, των θεσμών που πληρώθηκαν με εκατομμύρια νεκρούς από όλους τους λαούς της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να ξεσηκώνει τη μεγαλύτερη δυνατή αγανάκτηση σε κάθε συνειδητό πολίτη. Είμαστε αλληλέγγυοι με το φιλότιμο του στρατευμένου αυτού πολίτη και να πούμε επίσης ότι δεν πρέπει οι Ελληνες στρατιώτες να υπηρετήσουν τους αντιανθρώπινους και βάρβαρους σκοπούς της Συμμαχίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ