ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνουν το έδαφος στη χερσαία εμπλοκή
  • Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην ΠΔΓΜ δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο στη Νέα Γιουγκοσλαβία, ισχυρίστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου
  • Ερμηνείες "κατά το δοκούν" του ελληνικού Συντάγματος

Το έδαφος για την εμπλοκή της Ελλάδας στις επικείμενες χερσαίες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων θέλησε να προετοιμάσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες. Στα πλαίσια αυτά περιέγραψε και τη φόρμουλα παραβίασης του Συντάγματος, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα "αξιοποίησης", όπως ο ίδιος είπε, του ελληνικού εδάφους για το πέρασμα ΝΑΤΟικών δυνάμεων με κατεύθυνση γειτονικές χώρες, ισχυρίστηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την επικύρωση από τη Βουλή. "Ορθώς επισημαίνεται, είπε, ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος προβλέπει νόμο για παραμονή ή διέλευση ξένων στρατευμάτων, όμως την ίδια στιγμή υπάρχει και το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι εφόσον υπάρχει σε ισχύ κυρωμένη από την Ελλάδα διεθνής συμφωνία, όπως αυτή του 1952, με τον νόμο 1989, που κύρωσε τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τότε επιτρέπεται και υπερισχύει ο νόμος αυτός έναντι άρθρου 27".

Και πρόσθεσε: "Επομένως δεν τίθεται θέμα εφαρμογής του άρθρου 27 και βάσει της συμφωνίας που έχει η Ελλάδα με το ΝΑΤΟ μπορούμε να επιτρέπουμε τη χρήση του ελληνικού εδάφους,σε συμφωνία βέβαια πάντοτε, με τις χώρες του ΝΑΤΟ, και εφόσον μάλιστα υπάρχει αίτημα της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της στην περιοχή από την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ". Εδώ, βέβαια, προέβη στον αστείο ισχυρισμό ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ "δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας στο Κόσσοβο, που είναι αποκλειστικά αεροπορικού χαρακτήρα από τη μεριά του ΝΑΤΟ, δηλαδή χρησιμοποιούν μόνο αεροπορικές δυνάμεις, δεν προβλέπεται τουλάχιστον ακόμη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων". Για να προσθέσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σαφές πως είναι αντίθετη στη χρήση χερσαίων δυνάμεων.

Το ΝΑΤΟ μάς παραπλάνησε

Ο υπουργός Αμυνας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ισχυρισμούς του τύπου ότι στόχος της Ελλάδας είναι η πολιτική λύση του προβλήματος. Και έμμεσα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση... παραπλανήθηκε από το ΝΑΤΟ, καθώς η αποδοχή τον Οκτώβρη στην Πορτογαλία της χρήσης στρατιωτικών μέσων είχε"αποκλειστικά και μόνο" χαρακτήρα απειλής με σκοπό την εξασφάλιση πολιτικής - διπλωματικής λύσης. Και αναγνώρισε ότι "ηλύση του Κόσσοβου δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε στρατιωτική κατοχή ούτε σε αλλαγή συνόρων".

Δεν παρέλειψε να κάνει διαχωρισμό της πολιτικής της κυβέρνησης από "τις πολιτικές διαμαρτυρίας και καταγγελίας που ακολουθείται από ένα μέρος της Αριστεράς και από τις πολιτικές υποδείξεων και αμηχανίας που ακολουθείται από τη μεριά της ΝΔ". Και συνέχισε: "Η δική μας παράταξη απαιτεί μια άλλη πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος και της κρίσης που παρουσιάστηκε από την πολιτική του διεθνούς χωροφύλακα που ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούν να προωθήσουν. Διαφοροποιείται όμως και από την πολιτική ενός αδιέξοδου διεθνισμού που στις προηγούμενες δεκαετίες έφθασε στην επικρότηση παρεμβάσεων, ενώ σήμερα περιορίζεται σε ανέξοδες καταγγελίες".

Με αφορμή την άρνηση στρατευμένων και αξιωματικών να τεθούν υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ ενάντια στον γιουγκοσλαβικό λαό, ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι η κυβέρνηση "έχει το δικαίωμα να ζητήσει, όχι εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μικροκομματικές σκοπιμότητες από οπουδήποτε και αν προέρχονται, είναι επιταγή του εθνικού συμφέροντος της χώρας να μην εμπλέξει κανείς τις Ενοπλες Δυνάμεις στις δικές του απόψεις, στις δικές του θέσεις που όσο σεβαστές και αν είναι επιβάλλεται να κατατεθούν και περιοριστούν στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και να αφήσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις απ' έξω".

Δύο ζώνες το Κόσσοβο
Μιλώντας για την κατόπιν ΝΑΤΟικής υπαγόρευσης πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το Κόσσοβο ο Α. Τσοχατζόπουλος έδωσε μια άλλη διάσταση, που προϊδεάζει ότι τα σχέδια που καταστρώνονται προβλέπουν τη δημιουργία δύο ζωνών στο Κόσσοβο.

Αφού επισήμανε ότι "μετά από τόσες μέρες βομβαρδισμών και έντασης και κλιμάκωσης της σύγκρουσης διαπιστώθηκε το έλλειμμα μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση στο Κόσσοβο" και ότι "καμία ασφάλεια στα Βαλκάνια δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε νικητές και νικημένους", όπως και ότι "η εξέλιξη σε ολοκληρωτικό πόλεμο θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τη Γιουγκοσλαβία, αλλά για όλους τους λαούς της περιοχής" συνέχισε παρουσιάζοντας την πρόταση.

"Το σχέδιο, είπε, που προτείνουμε προβλέπει την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων με εγγυήσεις ασφάλειας από διεθνή ειρηνευτική δύναμη. Συγχρόνως το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στο Κόσσοβο είναι εξασφαλισμένη". Και ως άμεσα μέτρα ανέφερε: "Με τη συγκατάνευση του Βελιγραδίου την κατ' αρχήν δημιουργία ασφαλών περιοχών με δύναμη διεθνούς προστασίας για την επείγουσα αντιμετώπιση της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους ή κοντά σε αυτές, τουλάχιστον στο νότιο Κόσσοβο και δεύτεροντην επιστροφή των υπολοίπων προσφύγων σε άλλες περιοχές και εννοώ το Βόρειο Κόσσοβο, με ευθύνη του Βελιγραδίου, με ύπαρξη διεθνών παρατηρητών".

Ο υπουργός Αμυνας στις ερωτήσεις που του έγιναν παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων κατά κύριο λόγο τη βάση του Ακτιου από την οποία απογειώνονται τα "AWACS". "Η υποχρέωση, είπε, διευκολύνσεων που έχουμε απέναντι στο ΝΑΤΟ τηρήθηκε με συνέπεια και κατά την πρώτη φάση, μπήκε στη διάθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων το Ακτιο". Ενώ για το ενδεχόμενο διέλευσης δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι είναι υποθετική η ερώτηση. Προέβη και στον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι "οι βομβαρδισμοί έγιναν σύμφωνα με απόφαση της ομάδας επαφής και με έγκριση της Ρωσίας".

Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού Αμυνας, οι Κοσσοβάροι που στρατολογούνται στην Αλβανία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως "κιμάς" τις επόμενες μέρες σε συνδυασμό με τα ελικόπτερα "Απάτσι". Επίσης, εκτιμά ότι είναι παντοδύναμη η Γιουγκοσλαβική Αμυνα στα σύνορα του Κόσσοβου με την Αλβανία, όπου "έχει κάνει απόρθητο το Κόσσοβο ώστε κανείς να μην μπορεί να σκέφτεται να μπει με χερσαίες δυνάμεις".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΣΗΜΙΤΗ
Θυμήθηκε το "σιδηρούν παραπέτασμα"!

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από προχτές ο πρωθυπουργός με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον, και χτες είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, όπου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη, του μετέφερε την άποψη ότι η παράταση της κρίσης (σ.σ.: περίφημος όρος για να περιγραφεί ο βρώμικος ΝΑΤΟικός πόλεμος!) οδηγεί σε πολύπλοκα προβλήματα. Θέση που αποτυπώνει την εντονότατη ανησυχία της κυβέρνησης για το τι θα πράξει, δεδομένης της αντίθεσης του ελληνικού λαού, αν βρεθεί ενώπιον της ανάγκης να παραχωρήσει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ για την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οσον αφορά τις δηλώσεις Σημίτη κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι βρήκε τη στιγμή να μιλήσει για το "σιδηρούν παραπέτασμα"! Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, είπε ότι "ιδρύθηκε την εποχή του ψυχρού πολέμου, της αναμέτρησης των δυο στρατοπέδων, του σιδηρού παραπετάσματος" (! ) για να συνεχίσει ότι με την έγκριση της νέας δομής του, γύρω από την οποία "υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση", όπως είπε, πρέπει να "επαναπροσδιορίσει το ρόλο του".

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "η Ελλάδα... συμμετέχει στα υπερεθνικά σχήματα" και πως "ακολουθεί τη γενική κατεύθυνση". Παράλληλα, δεν απέφυγε να δώσει ένα στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που θα ακολουθήσει τη νέα υπογραφή της κυβέρνησης, αυτή τη φορά υπέρ του νέου δόγματος, λέγοντας ότι "θα επιδιώξουμε οι τελικές αποφάσεις να είναι τέτοιες, ώστε να ανταποκρίνονται στα δικά μας συμφέροντα, στις δικές μας επιδιώξεις".

Σχετικά με τον πόλεμο στα Βαλκάνια επανέλαβε τις προηγούμενες θέσεις του ότι "πρέπει να επιδιωχτεί μια λύση με πολιτικά μέσα", τάχθηκε υπέρ "σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής" και ζήτησε "συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας".

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κ. Σημίτης κουβάλησε στις ΗΠΑ και τη λογική του "μονόδρομου" της ΟΝΕ, αφού, όπως δήλωσε, όσον αφορά τα κριτήρια του Μάαστριχτ και την επίτευξή τους "οι όποιες επιπτώσεις από την κρίση στα Βαλκάνια δεν πρόκειται να μας οδηγήσουν σε άλλη πορεία"...

Υλοποιούν ήδη το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου

Με ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

"Οι δηλώσεις Τσοχατζόπουλου δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στη χερσαία επίθεση, στην πιο ωμή επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα την προστασία των συνόρων της ΠΓΔΜ, την οποία ήδη οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Αποδεικνύεται αυτό που το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει τονίσει: Οτι η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει όλες τις συμφωνίες εκχώρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ, υλοποιεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ πριν ακόμα τυπικά το υπογράψει, χωρίς να έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, παραβιάζει και το Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κλιμάκωση των παραχωρήσεών της προς τους ΝΑΤΟικούς επιδρομείς.

Χωρίς τις ελληνικές διευκολύνσεις και τη βάση του Αβιάνο ο πόλεμος δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Η κυβέρνηση, αντί να απεμπλακεί, πολλαπλασιάζει τις διευκολύνσεις της προς το ΝΑΤΟ, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο των δολοφονικών επιθέσεων κατά του λαού της Νέας Γιουγκοσλαβίας.Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό με την πάλη του να αποτρέψει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στην εγκληματική ΝΑΤΟική επιδρομή".

ΕΕΔΥΕ
Με τα συνδικάτα στο Βελιγράδι

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στον γιουγκοσλαβικό λαό, οργανώνει μαζί με τα συνδικάτα επίσκεψη στο Βελιγράδι με σκοπό τη συμμετοχή στις ανθρώπινες αλυσίδες.

Πιθανή ημερομηνία αναχώρησης η Πέμπτη 22 του Απρίλη.

Πληροφορίες για τη συμμετοχή στα τηλέφωνα 3844.853 και 3827.303.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ