Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΣΗΜΙΤΗ
Θυμήθηκε το "σιδηρούν παραπέτασμα"!

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από προχτές ο πρωθυπουργός με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον, και χτες είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, όπου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη, του μετέφερε την άποψη ότι η παράταση της κρίσης (σ.σ.: περίφημος όρος για να περιγραφεί ο βρώμικος ΝΑΤΟικός πόλεμος!) οδηγεί σε πολύπλοκα προβλήματα. Θέση που αποτυπώνει την εντονότατη ανησυχία της κυβέρνησης για το τι θα πράξει, δεδομένης της αντίθεσης του ελληνικού λαού, αν βρεθεί ενώπιον της ανάγκης να παραχωρήσει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ για την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οσον αφορά τις δηλώσεις Σημίτη κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι βρήκε τη στιγμή να μιλήσει για το "σιδηρούν παραπέτασμα"! Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, είπε ότι "ιδρύθηκε την εποχή του ψυχρού πολέμου, της αναμέτρησης των δυο στρατοπέδων, του σιδηρού παραπετάσματος" (! ) για να συνεχίσει ότι με την έγκριση της νέας δομής του, γύρω από την οποία "υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση", όπως είπε, πρέπει να "επαναπροσδιορίσει το ρόλο του".

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "η Ελλάδα... συμμετέχει στα υπερεθνικά σχήματα" και πως "ακολουθεί τη γενική κατεύθυνση". Παράλληλα, δεν απέφυγε να δώσει ένα στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που θα ακολουθήσει τη νέα υπογραφή της κυβέρνησης, αυτή τη φορά υπέρ του νέου δόγματος, λέγοντας ότι "θα επιδιώξουμε οι τελικές αποφάσεις να είναι τέτοιες, ώστε να ανταποκρίνονται στα δικά μας συμφέροντα, στις δικές μας επιδιώξεις".

Σχετικά με τον πόλεμο στα Βαλκάνια επανέλαβε τις προηγούμενες θέσεις του ότι "πρέπει να επιδιωχτεί μια λύση με πολιτικά μέσα", τάχθηκε υπέρ "σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής" και ζήτησε "συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας".

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κ. Σημίτης κουβάλησε στις ΗΠΑ και τη λογική του "μονόδρομου" της ΟΝΕ, αφού, όπως δήλωσε, όσον αφορά τα κριτήρια του Μάαστριχτ και την επίτευξή τους "οι όποιες επιπτώσεις από την κρίση στα Βαλκάνια δεν πρόκειται να μας οδηγήσουν σε άλλη πορεία"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ