Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ στο "νέο" ΝΑΤΟ

O νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, που την Κυριακή θα κληθούν να επικυρώσουν στην Ουάσιγκτον οι 19 ηγέτες των κρατών - μελών του Συμφώνου, είναι σαφής. Ακόμα κι αν δεν είχαν δημοσιοποιηθεί οι σκέψεις των ιμπεριαλιστών για το χαρακτήρα, που (και θεσμικά) επιθυμούν να προσδώσουν στο ΝΑΤΟ του 21ου αιώνα, τα διαδραματιζόμενα στα Βαλκάνια αρκούν για να προκύψουν τα αναγκαία συμπεράσματα: Κάθε βόμβα που πέφτει στη Γιουγκοσλαβία είναι και μια τροχιοδεικτική βολή, που σηματοδοτεί την ντε φάκτο "νομιμοποίηση" ενός ΝΑΤΟ, το οποίο θα χτυπά όποιον θέλει, όποτε θέλει και όσο θέλει. Η επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, η ΝΑΤΟική εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος, χωρίς καν το "φύλλο συκής" της "νομιμοποιητικής" εντολής του ΟΗΕ, η "εκτός ορίων" δράση της Συμμαχίας, η αξιοποίηση εσωτερικών υποθέσεων ανεξαρτήτων κρατών, ώστε το ΝΑΤΟ να επεμβαίνει ακόμα και ως δύναμη "εσωτερικής ασφάλειας" (!) σε όποια γωνιά του πλανήτη θεωρεί σκόπιμο, είναι, ακριβώς, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Δόγμα που, πριν ακόμα την τυπική επικύρωση του Κλίντον και των σύμμαχων του, το έχουν "επικυρώσει" τα βομβαρδιστικά τους...

Στις 25 Απρίλη, λοιπόν, οι κανονιοβολιστές των Βαλκανίων θα γιορτάσουν (!) τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, με στόχο:

Πρώτον, να αφαιρέσουν από πάνω του ακόμα και το τυπικό βάρος να δολοφονεί κατόπιν έγκρισης του ΟΗΕ, αφού η πρόθεσή τους είναι να καταστήσουν το συνδικάτο του εγκλήματος - μέσα από τον "καταστατικό χάρτη" του νέου δόγματος - ισοδύναμο του ΟΗΕ.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους επιζητούν να προσδώσουν στο ΝΑΤΟ το θεσμικό πλαίσιο για τη δράση του ως "παγκόσμιου χωροφύλακα", επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης του σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού η "παγκοσμιοποιημένη" οικονομική δράση των πολυεθνικών έχει ανάγκη από την αντίστοιχη "παγκοσμιοποίηση" του βεληνεκούς των ΝΑΤΟικών πυραύλων.

Τρίτον, επιθυμούν να εξαγγείλουν την απόφασή τους ώστε το ΝΑΤΟ να λειτουργεί πλέον και ως "ταγματασφαλίτης" στο εσωτερικό ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, εφόσον τα τεκταινόμενα σε μια χώρα θίγουν τα συμφέροντά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στη... γιορτή, κρυμμένη πίσω από το δάκτυλό της. Για την ακρίβεια, παίζει το κίβδηλο χαρτί της... "καλής" ΕΕ, που, δήθεν, προσέρχεται στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής (μέσω των θέσεων των Γερμανίας - Γαλλίας) με διάθεση να... περιοριστούν οι "ακραίες" αμερικανικές επιθυμίες, σχετικά με το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ. Η παραπάνω κατάπτυστη θέση διατυπώνεται με προφανείς στόχους εσωτερικής κατανάλωσης. Αρκεί να δει κανείς ότι το διάταγμα πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, η "πρόβα τζενεράλε" δηλαδή του νέου δόγματος, φέρει φαρδιά -πλατιά την υπογραφή τόσο του Σρέντερ, όσο και των Σιράκ - Ζοσπέν... Είναι βέβαιο ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα παιχνίδια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που θα παιχτούν κατά τη διάρκειά της, θα γεννήσει ένα φασιστικό στρατοκρατικό τερατούργημα, με αποστολή να προωθεί και να προασπίζει την πολιτική των πολυεθνικών διά των όπλων. Αλίμονο, αν η κυβέρνηση υπογράψει το νέο δόγμα. Η μόνη οδός είναι "όχι" στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξέρει να λέει μόνο "ναι" στους ιμπεριαλιστές δηλώνει το μέγεθος των ευθυνών που μεταφέρεται στις πλάτες του λαϊκού κινήματος, πρώτ' απ' όλα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος, όλου του ελληνικού λαού, να πουν αυτοί το ελληνικό "όχι" στο νέο δόγμα του ολέθρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ