Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Πρωτοβουλίες" απομόνωσης της Γιουγκοσλαβίας

Σε κινήσεις για τα "μάτια του κόσμου" καταναλώνει τις δυνάμεις της η ελληνική κυβέρνηση

Σε κινήσεις για τα "μάτια του κόσμου" έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου από τη μια να ικανοποιήσει εσωτερικές πολιτικές ανάγκες και από την άλλη να κερδίσει την εύνοια των Αμερικανών και των άλλων ισχυρών εταίρων.

Χτες, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καταγράφηκε η απομόνωση του Βελιγραδίου μεταξύ των γειτόνων του στη Βαλκανική, καθώς απουσίαζε από τη "βαλκανική διάσκεψη" που οργανώθηκε στην Αθήνα.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης περιέγραψε ως εξής τη συνάντηση των Αθηνών: "Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, με θέμα συζήτησης τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των χωρών της Βαλκανικής, μετά την κρίση, την επόμενη ημέρα. Είναι μία κίνηση που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ένα κρίσιμο θέμα, γιατί, όπως η θέση μας είναι ότι η κρίση αυτή πρέπει να κλείσει με πολιτικά μέσα, το ταχύτερο δυνατό, έτσι πρέπει εγκαίρως να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουν τα Βαλκάνια, μετά το τέλος αυτής της κρίσης".

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προσπάθησε να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του Βελιγραδίου από τη συνάντηση με τον παρακάτω συλλογισμό: "Στη βάση τού να ευοδωθεί η προσπάθεια συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών - γιατί οι χώρες έχουν μεταξύ τους διάφορα προβλήματα και θα μπορούσε αυτή η συνάντηση να μη γίνει για τυπικούς διαδικαστικούς λόγους - υπάρχουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, χώρες οι οποίες είχαν συζητήσει το θέμα. Και στη συνέχεια, από τον υπουργό Εξωτερικών κλήθηκαν ως προσωπικότητες, ο κ. Τουπουρκόφσκι από τα Σκόπια, ο κ. Γκράμος Πάασχου από την Αλβανία και ο κ. Ντανκ Τζούνικ από τη Γιουγκοσλαβία, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομίας του Βελιγραδίου, ο οποίος δεν κατάφερε να έρθει, αλλά πρέπει ήδη να έχει υπάρξει έγγραφη κατάθεση των απόψεων της γιουγκοσλαβικής πλευράς. O στόχος ήταν να επιτευχθεί η συνάντηση και να μην εμπλακούν οι διαφορές των χωρών. Αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι η Γιουγκοσλαβία, για παράδειγμα, έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αλβανία. Θα μπορούσαν δηλαδή διαδικαστικά θέματα να εμποδίσουν τη συνάντηση αυτή καθεαυτή. Και γι' αυτό επιλέχτηκε αυτή η διαδικασία".

Από τη συνάντηση πάντως, δε "βγήκε" τίποτε σπουδαίο.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, το μόνο που σαφώς μπορεί να καταγραφεί ως αποτέλεσμα της συνάντησης, είναι η απομόνωση του Βελιγραδίου και μεταξύ των γειτόνων του. Κατά τα άλλα προέκυψε μόνο μια δήλωση της φιλοξενούσας τη συνάντηση χώρας, της Ελλάδας, στην οποία απλώς περιγράφεται η "καλή θέληση" των κρατών της περιοχής, να συνεργαστούν με τους διεθνείς οργανισμούς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία ανασυγκρότησης, μετά τον πόλεμο. Τις όποιες σκέψεις και ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση διαμορφώσουν οι χώρες της περιοχής, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ανέλαβε να τις μεταφέρει - προς έγκριση - στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ