Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλεται η Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Κύπρος προχωρεί σε καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταστροφή και σύληση εκκλησιών στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", οι καταγγελίες αυτές τεκμηριώνονται από έκθεση, που ετοιμάζεται από υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συζήτηση για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου άρχισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου μετά από απόφαση του Σώματος δόθηκε εντολή στον Βέλγο εισηγητή, κ. Στάερς,να επισκεφθεί την Κύπρο και να ετοιμάσει έκθεση.

Το περιεχόμενο της έκθεσης Στάερς δεν ικανοποίησε την κυπριακή πλευρά, η οποία κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις της μέσω του εκπροσώπου της, βουλευτή Τάκη Χατζηδημητρίου.

Οι απόψεις της κυπριακής Βουλής αφορούν τεκμηριωμένες αναφορές σε περιπτώσεις καταστροφής από τους Τούρκους πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων στα Κατεχόμενα. Περαιτέρω ετοιμάζεται τώρα ειδικό έγγραφο για τις εκκλησίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση τεκμηριώνεται με βάση στοιχεία η καταστροφή - σύληση και γενικά η σημερινή κατάσταση 200 εκκλησιών στα Κατεχόμενα.

Για τις υπόλοιπες (το σύνολο είναι 520) δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ