ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΚΣ
Πάντα στην πρώτη γραμμή!

Πέμπτη μεσημέρι και η ζέστη "αγκαλιάζει" κάθε γωνιά της Αττικής. Ακόμα περισσότερο όμως το αμφιθέατρο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Αθήνας, που είναι γεμάτο από κόσμο. Αν και από κάποια στιγμή και μετά πιότερο επηρεάζει τους παρευρισκομένους η θέρμη που δημιουργούν τα πολεμικά "παιχνίδια" ΝΑΤΟ - ΕΕ και η σκέψη των συνεπειών. Ταυτόχρονα η "φωτιά" που αναδύει η εσωτερική ανάγκη πολύπλευρης αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ) έχουν διοργανώσει μια άκρως επίκαιρη συζήτηση με θέμα "ΕΙΡΗΝΗ και Αθλητισμός". Φοιτητές αλλά και εξέχουσες αθλητικές προσωπικότητες που ζουν στη χώρα μας, μεταξύ άλλων και Σέρβοι, συζητούν τα δρώμενα στη γειτονιά μας. Οι διαπιστώσεις κοινές, τα λόγια μοιάζουν να βγαίνουν από ένα στόμα.

Στο μυαλό στριφογυρνάει ο στίχος "είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα". Οι αναφορές στη σκληρή πραγματικότητα και τα όσα προκαλεί η θηριωδία ΝΑΤΟ - ΕΕ προκαλούν οργή, αγανάκτηση... Ομως λογικοί συνειρμοί οδηγούν στην απορία, πόσο θα κρατήσουν; "Και αν μας αντέξει το σχοινί θα φανεί στο χειροκρότημα", λέει ο στίχος. Παίρνει "σάρκα και οστά" όταν η αίθουσα σείεται από αυτό τον τρόπο εκδήλωσης των συναισθημάτων προς τους Σέρβους. Η απάντηση είναι προφανής. Τόσο, που κάνει τα πρόσωπα των Ιβιτς, Γιακόβλεβιτς να "σπάνε" και τα μάτια να υγραίνονται ολότελα. Στιγμές ανθρώπινες όπου τα συναισθήματα κορυφώνονται.

Στο πάνελ βρίσκονταν η υπεύθυνη του Αθλητικού Τμήματος στην ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ στο ΣΕΓΑΣ Λούλα Καρατζά,ο παγκόσμιος τριταθλητής ύψους Λάμπρος Παπακώστας και ο ομοσπονδιακός τεχνικός στίβου Γιώργος Πομάσκι,ο βοηθός προπονητή στην ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου Δημήτρης Τζιάλας και ο παίχτης της ομάδας Θύμιος Μπακατσιάς.Επίσης οι Σέρβοι ποδοσφαιριστές Ιλια Ιβιτς, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Σίνισα Γκόγκιτς, Νταβόρ Γιακόβλεβιτς, Μίλαν Πάβλοβιτς, Ντράγκαν Γιοβάνοβιτς, Ζάρκο Ντράγκατς.Στο αμφιθέατρο ήταν ακόμα ο Δημήτρης Μουρίκης μέλος του ΔΣ στην ΕΠΟ.

Εκφράζοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος,καταγγέλλει πως οι βομβαρδισμοί αποτελούν δολοφονικές ενέργειες που πλήττουν αμάχους. Επισημαίνει πως γίνονται για την εξυπηρέτηση οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, προσθέτοντας: "Υπόλογη είναι και η ελληνική κυβέρνηση που συνυπογράφει τις αποφάσεις θανάτου και επιτρέπει στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ν' αλωνίζουν τη βόρεια Ελλάδα. Ομως το φιλειρηνικό κίνημα θα βάλει φραγμό στα σχέδιά τους".

Από την πλευρά της η Λούλα Καρατζά μεταξύ άλλων ανέφερε: "Πρέπει να μιλήσουμε λέγοντας μεταξύ μας την αλήθεια, που είναι μία. Οτι στη Σερβία οι Κοσσοβάροι ζούσαν μαζί με τους Σέρβους. Μπορεί να είχανε προβλήματα, αλλά θα τα λύνανε μόνοι τους. Τώρα βλέπουμε ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια δεν έπληξε μόνο τους Σέρβους. Αντίθετα οι Κοσσοβάροι είναι τα πρώτα θύματα. Πολλοί από αυτούς νεκροί κι άλλοι ξεσπιτωμένοι.

Τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να μας κάνουν εύκολα αμερικανάκια. Τον πόλεμο το ΝΑΤΟ τον έχει κηρύξει και σε μας. Αλλωστε είδατε και τις οικολογικές επιπτώσεις, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι αν αρχίσει αυτό το βιολί των διαμαρτυρόμενων μειονοτήτων θα 'μαστε και εμείς στο πρόγραμμα. Και ξέρετε ποιους έχουμε γύρω γύρω. Ο πόλεμος αυτός είναι και δικό μας θέμα. Μας λένε ότι ο εχθρός είναι ανίκητος. Δεν είναι.

Υπάρχει αντίπαλο δέος. Είμαστε εμείς, που δε θα δεχτούμε να γίνουμε σαν κι αυτούς. Και δε θέλω να ακούω περί ανθρωπισμών και άλλων. Βομβαρδίζουνε για τα δικά τους τα συμφέροντα και τους μεν και τους δε. Βίαιο δεν είναι ποτέ το ποτάμι που κυλάει. Βίαιη είναι η κοίτη που το κρατάει. Ας σπάσουμε αυτήν την κοίτη. Ας καταδικάσουμε και με αθλητική αντεπίθεση το ΝΑΤΟ και τους βομβαρδισμούς".

Μιλώντας στο "Ρ" κάποιοι από τους παρευρισκομένους δήλωσαν:

ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ: "Εγώ έχω πει πολλές φορές ότι όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να σταματήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Νομίζω ότι είναι αδικία κατά του λαού της πατρίδας μου, αφού αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε για την... ειρήνη όπως θέλουν να λεν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ. Δεν υπολογίζουν τίποτα. Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αυτοί συνεχίζουν να βομβαρδίζουν. Εάν τελικά μπουν στον πόλεμο και οι χερσαίες δυνάμεις αυτό τότε δε θα 'ναι καλό όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά για τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Ομως ο λαός της πατρίδας μου θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Δε θα αφήσουν να τους κάνουν αυτοί ό,τι θέλουνε. Εύχομαι πάντως να μη συνεχιστεί η στρατιωτική επέμβαση".

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ: "Θεωρώ ότι αυτός ο πόλεμος είναι ντροπή για την ανθρωπότητα. Σίγουρα πρέπει όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι, αθλητές κλπ, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Οχι μόνο επειδή είναι κοντά η Ελλάδα και επηρεάζει και τη χώρα μας, αλλά γιατί, επαναλαμβάνω, ότι είναι ντροπή για την ανθρωπότητα. Σαν γραμματέας του Συλλόγου Ολυμπιονικών θα ήθελα να αναφέρω ότι κάναμε ορισμένες κινήσεις. Βγάλαμε μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας, μιλήσαμε με τον Σάμαρανγκ, του προσφέραμε το δίσκο της εκεχειρίας. Από κει και πέρα όμως η φωνή η δικιά μας όπως η φωνή όλων των ανθρώπων, θα πρέπει να ακουστεί δυνατότερα για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Δυστυχώς θεωρώ ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Πιστεύω όμως ότι εάν ενωθούμε όλοι μαζί θα έχουμε πιο θετικό αποτέλεσμα".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΜΑΣΚΙ: "Θεωρώ ότι όλα είναι πιθανά από εδώ και πέρα. Αν υπάρξει χερσαία επέμβαση τότε νομίζω πως τα πράγματα θα αλλάξουν και αυτή η κατάσταση, θα μετατραπεί σε έναν πραγματικό πόλεμο. Οσον αφορά στη χώρα μου(τη Βουλγαρία), αυτή τη στιγμή παίζει ένα διπλό παιχνίδι. Καθόμαστε σε δύο καρέκλες. Ομως υπάρχει περίπτωση να πέσουμε ανάμεσα. Ούτως ή άλλως γίνεται μια προσπάθεια εκεί να δοθεί αεροπορική γραμμή για το ΝΑΤΟ. Ομως εμείς ποτέ από την Αμερική δεν έχουμε δει τίποτα καλό. Από τη Ρωσία, έχουμε δει πολλά. Εξάλλου, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σερβία έχουνε κοινά συμφέροντα. Πρέπει να προστατεύσουν την ειρήνη και γι' αυτό το λόγο δεν μπορούν να έχουν διαφορετικές θέσεις. Βλέπω, πάντως ότι στα Βαλκάνια οι Αμερικανοί δε θα σταματήσουν εύκολα να επεμβαίνουν. Θα προσπαθούν πάντα να βλάπτουν αυτή την περιοχή".

ΜΙΛΑΝ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ: "Ο δικός μου λαός είναι περήφανος όπως περήφανος νιώθω κι εγώ, επειδή είμαι Σέρβος. Πιστεύω ότι όλοι αισθάνονται έτσι. Θα πω μόνο ένα πράγμα. Καθημερινά μιλάω με τον πατέρα μου, τη μάνα μου και τον κουμπάρο μου και τους ρωτάω τι κάνουν. Μου λένε ότι βλέπουν τηλεόραση και διαβάζουν. Ρώτησα τον κουμπάρο μου αν τους βομβάρδισαν και μου είπε: Είμαστε εδώ και τους περιμένουμε. Δε φοβόμαστε τίποτα. Και να πάμε να κρυφτούμε μπορεί να σκοτωθούμε. Ομως θα σκοτωθώ όπως θέλω. Καλύτερα να σκοτωθώ σαν άνθρωπος με το γιο μου και τη γυναίκα μου"...

ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: "Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις είδαμε ότι οι Ελληνες είναι φίλοι μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μόνο φίλους δεν μπορούμε να βρούμε. Εχθρούς έχουμε πολλούς".

Εχθροί δεν είναι μόνο για σας φίλε Ντράγκαν, αλλά για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και τον πλανήτη γη. Και αργά ή γρήγορα αυτό θα το πληρώσουν.

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Αθλητικός ξεσηκωμός στη Θεσσαλονίκη

Ο φίλαθλος κόσμος της Θεσσαλονίκης και η νεολαία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, θα δώσουν ένα βροντερό "παρών" τη Δευτέρα στις 6μμ στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, όπου διοργανώνεται αγώνας ειρήνης και αλληλεγγύης στο γιουγκοσλάβικο λαό. Επίλεκτοι αθλητές από την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία θα ενώσουν τη φωνή τους με τους φιλειρηνικούς πολίτες της πατρίδας μας για να στείλουν όλοι μαζί το μήνυμα ότι επιθυμούν μόνο την ειρήνη, θέλουν τη συναδέλφωση των λαών και όχι την απανθρωπιά του πολέμου.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του αγώνα πάρθηκε από το ΔΣ της ΕΠΣ Μακεδονίας με τις πρώτες δολοφονικές βόμβες που έπεσαν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, που απευθύνθηκε στις ΠΑΕ ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ και ΠΑΟΚ και τους ζήτησε να εκφράσουν όλοι μαζί τον αποτροπιασμό τους γι' αυτό το έγκλημα. Οι τρεις ΠΑΕ ανταποκρίθηκαν αμέσως και στη συνέχεια η ΕΠΣΜ ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους της Γιουγκοσλαβίας που βρίσκονται στην Ελλάδα για να διοργανώσουν μια ποδοσφαιρική αντιπολεμική συνάντηση επίλεκτων Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς συλλόγους. Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη.

Στην ομάδα των Ελλήνων επίλεκτων ποδοσφαιριστών θα συμμετάσχουν οι:

Χρ. Καρκαμάνης, Απ. Μάντζιος, Κ. Λούμπουτης, Μ. Μητσόπουλος, Μ. Αγαθοκλέους, Β. Χατζηπαναγής, Σ. Κωφίδης, Η. Σαπάνης, Γ. Ξενίδης, Μ. Χριστοδούλου, Γ. Τουρσουνίδης, Χρ. Βελλής, Β. Σαμαράς, Ευ. Γκόλιας, Αλ. Δέλλιος, Κ. Συμεωνίδης, Θ. Ελευθεριάδης, Ευ. Θωμαϊδης, Σωτήρης Καραβάτος, Γιώργος Γκρίτζαλης, Δ. Πουγάτσιας και Βαγγ. Νάστος. Προπονητές είναι οι Γιώργος Κούδας, Κ. Αϊδινίου, Αγγ. Σπυρίδων. Στην ομάδα των επιλέκτων των Γιουγκοσλάβων οι: Ι. KRALJ, B. BANDOVIC, V. MILOJEVIC, M. KLJAJEVIC, P. ERAK, P. DJORDJEVIC, V. JUGOVIC, I. JOVANOVIC, S. GOGIC, D. SAVICEVIC, S. MIHAILOVIC, B. KRCMAREVIC, M. RADISIC, B. MILOVANOVIC, I. TSALIKRIADIS, M. PAVLOVIC κ.ά.

Σήμερα αναμένεται να φθάσουν από τη Γιουγκοσλαβία οι προπονητές και ποδοσφαιριστές που θα πάρουν μέρος στη συνάντηση. "Θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του. Με την εκδήλωση αυτή Ελληνες και Γιουγκοσλάβοι αθλητές θα διατρανώσουμε τη θέλησή μας για μια ειρηνική ζωή και θα καταδικάσουμε τον πόλεμο", δηλώνει ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Μπ. Κρισμάρεβιτς. Επίσης οι ποδοσφαιριστές Ι. Γιοβάνοβιτς και Π. Ερακ λένε ότι με την αντιπολεμική αυτή συνάντηση θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα αγάπης και ειρήνης και καλούν όλους τους φίλαθλους και τη νεολαία να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. "Με τις εκδηλώσεις αυτές που γίνονται στην Ελλάδα παίρνει μεγάλο κουράγιο ο λαός μας", τονίζουν.

"Η ανησυχία και η αγωνία μας έγινε αγανάκτηση και δράση για να σταματήσει αυτός ο βρώμικος πόλεμος, που όχι μόνον αφαιρεί χιλιάδες ζωές και οδηγεί χιλιάδες πρόσφυγες στη δυστυχία, αλλά και δηλητηριάζει με τις τοξικές βόμβες το περιβάλλον όλης της Βαλκανικής", τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Οι Σέρβοι αθλητές έδωσαν τη δική τους νότα στην εκδήλωση των ΠΚΣ κατά των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

O λαός της πατρίδας του είναι αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλος, δήλωσε ο Ιλια Ιβιτς στην εκδήλωση των ΠΚΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ