ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1999
Αντιπολεμική "ασπίδα" στο Σύνταγμα

Κορυφώνονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Πλήθος εκδηλώσεων παντού με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στους χώρους δουλιάς, με δεκάδες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες που πραγματοποιούν τα εργατικά συνδικάτα, ενόψει του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό ταξικό χαρακτήρα προσδίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις εκδηλώσεις, που κορυφώνονται με μεγάλες συγκεντρώσεις το Σάββατο 1η Μάη σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα η κεντρική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο τελεί υπό ΝΑΤΟική κατοχή, θα πραγματοποιήσουν, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι της συμπρωτεύουσας.

Στον Πειραιά η Συντονιστική Επιτροπή εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων διοργανώνει πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10 το πρωί.

Στην Πάτρα, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Εκδηλώσεις παντού

Στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης,στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ, διοργανώνονται οι παρακάτω περιοδείες και εκδηλώσεις: Σήμερα, στα εργοστάσια ΦΕΙΔΑΣ, ΣΙΟΥΤΗΣ, ΤΡΙΟΥΜΦ, ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ, ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ. Αύριο Πέμπτη, στο εργοστάσιο "Τρύπου" ενώ στάσεις εργασίας (11π.μ. - 12π.μ., 7μ.μ. - 8μ.μ.) θα γίνουν στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ. Την Παρασκευή θα γίνει στάση εργασίας (12.30μ.μ. - 1.30μ.μ.) στα τσαγκαράδικα Καλλιθέας - Ταύρου - Μοσχάτου και θα γίνει εκδήλωση στη συμβολή των οδών Λευκάδος και Υδρας.

Κάλεσμα προς το λαό του Θριάσιου να πάρει μαζικά μέρος στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 30 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας,απευθύνει το ΠΑΜΕ Θριάσιου και άλλοι φορείς της περιοχής.

Σήμερα στις 8 το βράδυ διοργανώνεται στην πλατεία Κυψέλης πρωτομαγιάτικη αντιπολεμική συγκέντρωση, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Κυψέλης - Πατησίων του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Επιτροπής Ειρήνης Κυψέλης και αντιστασιακών της περιοχής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Διήμερες εκδηλώσεις καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προς τιμή της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία Δημοκρατίας της πόλης και περιλαμβάνουν: Την Παρασκευή 8.30 το βράδυ μουσική συναυλία. Το Σάββατο στις 10π.μ. συγκέντρωση και πορεία.

Οι συνταξιούχοι

Προσκλητήριο για καθολική συμμετοχή στην αντιπολεμική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνει με ανακοίνωσή της, προς όλους τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ - ΟΚΑ.

Καλεί να απαιτήσουν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί των ιμπεριαλιστών σε βάρος του ηρωικού λαού της Σερβίας και να καταδικάσουν την κυβέρνηση που έγινε μαριονέτα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Εμείς που ζήσαμε - τονίζει - τον πόλεμο και γευτήκαμε τα δεινά του, λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ΟΧΙ στη βαρβαρότητα. Δε μεγαλώσαμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών".

Η ομοσπονδία καταγγέλλει τις πλειοψηφίες στις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" δέχτηκαν την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων που αποκτήθηκαν με αγώνες και αίμα. Σημειώνει ότι η φετινή Πρωτομαγιά έχει κάτι το ιδιαίτερο, γιατί δημιουργήθηκε το ΠΑΜΕ, που έχει στόχο να ανατρέψει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα και να κινητοποιήσει την εργατική τάξη, ώστε να αντισταθεί στην επίθεση. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: "Η θέση των συνταξιούχων είναι με το ΠΑΜΕ που ταξικά αντιπολεμικά θα γιορτάσει την Πρωτομαγιά, που στο πρόγραμμά του έχει και τα δικά μας προβλήματα".

"Κάθε εργάτης μαχητής της ειρήνης"

"Είμαστε με όσους αντιστέκονται!". Με αυτό το σύνθημα το Σωματείο Μαγείρων Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετέχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Στη διακήρυξή του, επισημαίνει ότι η φετινή Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί υπάρχει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία από τους σημερινούς αφέντες - κατακτητές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και υπογραμμίζει πως "κάθε εργαζόμενος πρέπει να γίνει μαχητής ειρήνης, πρωταγωνιστής σε κάθε δραστηριότητα ενάντια στη βάρβαρη δολοφονική επίθεση".

Καταδικάζει την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση και γιατί έχουν προσυπογράψει τα δολοφονικά σχέδια, αλλά και γιατί με την πολιτική τους οδηγούν στον εργασιακό μεσαίωνα.

Στην αντιπολεμική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Σερβιτόρων Αθήνας τους εργαζόμενους στον κλάδο για να διαδηλώσουν: "Οχι στον πόλεμο. Οχι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και του δήθεν μονόδρομου της ΟΝΕ".

Πανστρατιά στη Θεσσαλονίκη

Στο λιμάνι της πόλης, που βρίσκεται ουσιαστικά υπό ΝΑΤΟική κατοχή, θα γίνει η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που οργανώνει το ΠΑΜΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αγωνιστικός, ταξικός, ενωτικός και μαζικός θα είναι ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ στο λιμάνι της πόλης στις 10 το πρωί.

Σε πανστρατιά βρίσκεται από μέρες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την προετοιμασία της κορυφαίας εκδήλωσης της εργατικής τάξης, που φέτος θα έχει ξεκάθαρο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Οι περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλιάς και σε συνοικίες της πόλης συνεχίζονται εντατικά.

Στο μεταξύ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΘ, ο πρόεδρός του Π. Αβραμόπουλος ισχυρίστηκε ότι η μέχρι τώρα διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων αρμάτων και άλλου οπλισμού, με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, εξυπηρετούσε ειρηνευτικούς σκοπούς! Το γεγονός αυτό και μόνο πιστοποιεί την απαράδεκτη τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της Διοίκησης, η οποία μόνο κάτω από την πίεση των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στο ΝΑΤΟ και υπέρ του λαού της Γιουγκοσλαβίας υποχρεώθηκε να πάρει θέση κατά του πολέμου.

Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Θόδωρος Κυριακίδης,απαντώντας στα περί κομματικοποίησης, τονίζει: "Ας μη μιλούν κάποιοι για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Δεν πρέπει να μιλούν για κομματικοποίηση αυτοί που έτρεφαν όλα αυτά τα χρόνια τη λογική των μηχανισμών και των διασυνδέσεων με το κράτος και την κυβέρνηση. Ολα όσα, δηλαδή, διασπούν και χωρίζουν τους εργαζόμενους. Εμείς, αντίθετα, είμαστε με τη λογική της προώθησης της ταξικής αγωνιστικής ενότητας, που θα αποτελέσει το μέσο για να ξανακερδίσουν τα συνδικάτα τους εργαζόμενους, να τους ξαναεμπνεύσουν τα ιδανικά και τις αξίες του αγώνα.

Οσον αφορά τον τόπο της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης που προτείνουμε, είναι γνωστό ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή με ευθύνη της κυβέρνησης. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτός ο χώρος πρέπει να αναδειχτεί σε σύμβολο αντίστασης για τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης. Το ερώτημα, που θέτουμε προς την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, είναι: Αναγνωρίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία με την υπογραφή της και τις διευκολύνσεις της; Αναγνωρίζουν τις ισότιμες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή διαπιστώνουν μόνο ότι " σύρεται" πίσω από τις ΗΠΑ; Απαιτούν την απεμπλοκή της κυβέρνησης από τον πόλεμο ή κλείνουν τα μάτια στο όργιο της διέλευσης όλους αυτούς τους μήνες από τη χώρα μας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων;

Αυτά για όσους επικαλούνται "ομοφωνίες" στις γενικές διακηρύξεις ενάντια στον πόλεμο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης εκτιμούν και κρίνουν".

Αγωνιστικά σε Λαμία - Λιβαδειά

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους, προς όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς, να πάρουν μαζικά μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που θα γίνει το Σάββατο στις 9 το πρωί στην πλατεία Πάρκου,απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Φθιώτιδας,επισημαίνοντας ότι "η απάντηση της εργατικής τάξης είναι μία: Να βγούμε όλοι στους δρόμους, να μετατραπεί ο γιορτασμός της 1ης Μάη σε μια μαζική, ταξική, αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική, διεθνιστική κινητοποίηση όλου του λαού για να σταματήσει ο πόλεμος".

"Αγωνιζόμαστε - σημειώνεται - ενάντια στις αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές, που από κοινού επεξεργάζονται, σχεδιάζουν και υλοποιούν βιομήχανοι - κυβέρνηση - ΕΕ, ενάντια στις πολιτικές που αυξάνουν την ταξική εκμετάλλευση των εργαζομένων, την κοινωνική αδικία, την ανέχεια, τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις".

Σ' αυτή την κατεύθυνση, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Φθιώτιδα, πραγματοποιούν εξορμήσεις και περιοδείες σε εργασιακούς χώρους.

Παρόμοια δραστηριότητα ξεδιπλώνουν και τα σωματεία και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Λιβαδειά,μετά την άρνηση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να καταδικάσουν την εγκληματική επιδρομή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο και να παλέψουν για να μην περάσει η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Η κεντρική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 10 το πρωί στην "ΤΑΜΠΑΧΝΑ" Λιβαδειάς,απ' όπου θα ξεκινήσει η "Ταξική Αντεπίθεση".

Στο Αλιβέρι τα Σωματεία ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΑΗΣ Αλιβερίου, Δήμου Ταμηναίων, ΕΒΙΕΣΚ, Λιγνιτωρύχων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΔΕΗ, με κεντρικό σύνθημα: "Ειρήνη στα Βαλκάνια - ΟΧΙ πόλεμος", καλούν τους εργαζόμενους σε αντιπολεμική διαμαρτυρία την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Αλιβερίου.

Στη Θεσσαλία

Ταξικό, αγωνιστικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα θα έχουν οι Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα,η συγκέντρωση, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί, στις 9.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στο Βόλο την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας, στις 9.30 π.μ., διοργανώνει το ΠΑΜΕ Μαγνησίας.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει και τη συγκέντρωση στα Τρίκαλα,που θα γίνει στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Στην Καρδίτσα,η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο,το οποίο και τη διοργανώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ