ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Με τον αέρα της Πανσπουδαστικής νίκης

Θετικά τα μηνύματα για την Πανσπουδαστική. Ψηφοδέλτια της ΠΚΣ σε όλους τους συλλόγους των ΤΕΙ και σε 124 από τους 139 συλλόγους των ΑΕΙ

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καλούνται να στείλουν σήμερα οι φοιτητές και σπουδαστές που προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων τους και τους αντιπροσώπους στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια. Οι φετινές εκλογές, που γίνονται κάτω από τη σκιά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και εν αναμονή νέου χτυπήματος στο δικαίωμα στη μόρφωση, αποτελούν την ευκαιρία για φοιτητές και σπουδαστές να ενισχύσουν εκείνους που επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και να απαντήσουν σε εκείνους που επιλέγουν τη συνενοχή και την υποταγή.

Οι ΠΚΣ, που απευθύνονται στους φοιτητές ακριβώς με την πρόταση της σύγκρουσης, καλούν σήμερα τους φοιτητές και σπουδαστές να ψηφίσουν για ισχυρούς συλλόγους και ισχυρό φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, που θα δώσει τους αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη ζωή. Χτες, οι εκπρόσωποι των ΠΚΣ δήλωναν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι διαθέσεις των φοιτητών, ενώ εκτιμούσαν ότι και φέτος η αποχή θα μειωθεί, όπως τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, σε μια χρονιά μαζικών και δυναμικών αγώνων για την παιδεία και για την ειρήνη οι φοιτητές και οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο που παίζει η κάθε παράταξη και στις σημερινές εκλογές να το εκφράσουν και με την ψήφο τους. Τα μηνύματα που έρχονται από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι ενθαρρυντικά. Με ακόμα πιο ενισχυμένα τα ψηφοδέλτιά τους, οι ΠΚΣ αναμένεται να συνεχίσουν το "σερί" της ανόδου σε ποσοστά και ψήφους που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία

Οι κάλπες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανοίγουν με την ανατολή του ήλιου και κλείνουν με τη δύση, δηλαδή στις 7.13 μ.μ. Οσοι προσέρχονται για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη των συλλόγων. Οσοι προσέρχονται στις κάλπες πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή εκλογικό βιβλιάριο ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητα του ψηφοφόρου. Σε αντίθετη περίπτωση εκδίδεται από τη γραμματεία της σχολής βεβαίωση με την παρουσία εκπροσώπων της εφορευτικής επιτροπής και εκπροσώπων διαφορετικών παρατάξεων.

Το απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ αποφάσισε το Πανσπουδαστικό Συνέδριο να γίνει στις 13 με 15 Μάη, ενώ το αντίστοιχο ΚΣ της ΕΣΕΕ, παρά το κάλεσμα των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, με ευθύνη των υπόλοιπων παρατάξεων δεν είχε μέχρι χτες συνεδριάσει για να ορίσει ημερομηνίες του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου.

Τα ψηφοδέλτια των ΠΚΣ

Η Πανσπουδαστική συμμετέχει στις εκλογές με ψηφοδέλτια και στους 50 συλλόγους ΤΕΙ της χώρας. Σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ, ψηφοδέλτια της ΠΚΣ συμμετέχουν σε 124 από τους 139 Συλλόγους σε όλη τη χώρα:

  • Στην Αθήνα,σε όλες τις σχολές εκτός από το Σύλλογο Τοπογράφων ΕΜΠ
  • Στη Θεσσαλονίκη,σε όλους τους συλλόγους
  • Στην Πάτρα,σε όλους τους συλλόγους εκτός από το Φαρμακευτικό Τμήμα
  • Στα Γιάννενα,σε όλους τους συλλόγους
  • Στη Θράκη,σε όλους τους συλλόγους εκτός από Δασκάλων και Φιλολογικό
  • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,στους Συλλόγους Περιβάλλοντος, Διοίκησης, Τηλεπικοινωνιών και Δασκάλων (η ΔΑΠ "φρόντισε" να αποκλειστεί το ψηφοδέλτιο των ΠΚΣ από το Μαθηματικό Τμήμα)
  • Στο Ηράκλειο,σε όλους τους συλλόγους εκτός από το Γεωλογικό
  • Στο Ρέθυμνο,εκτός από το Σύλλογο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στα Χανιά, δεν υπάρχει ψηφοδέλτιο των ΠΚΣ
  • Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο,σε όλους τους συλλόγους.
Προμήνυμα νίκης τα ενισχυμένα ψηφοδέλτια

Κατά 50% στα ΑΕΙ και κατά 100% στα ΤΕΙ είναι περισσότεροι φέτος οι υποψήφιοι που μετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ

Τα μέλη της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής με την πρωτοπόρα δράση τους όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφεραν να δυναμώσουν σημαντικά την παράταξη, να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερα τμήματα φοιτητών και σπουδαστών με τη λογική της αντίστασης και του αγώνα. Αυτό είναι φανερό και από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών, που επέλεξαν να στηρίξουν και από τη θέση του υποψήφιου τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ,με αύξηση της τάξης του 50% στα ΑΕΙ και 100% στα ΤΕΙ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΣΕΥΠ Αθήνας,της μεγαλύτερης σχολής των ΤΕΙ πανελλαδικά, όπου από πέρσι η ΠΚΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη. Το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής αριθμεί 284 υποψήφιους,ενώ αυτά της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ 93 και 80 αντίστοιχα. Στη ΣΔΟ Αθήνας,η ΠΚΣ κατεβαίνει με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο 62 υποψηφίων, η ΔΑΠ με 80 και η ΠΑΣΠ με 54 υποψήφιους.

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη,όπου η δυναμική του ψηφοδελτίου της ΠΚΣ στο σύνολο των σχολών, τη φέρνει στη δεύτερη θέση, μπροστά από την ΠΑΣΠ. Πιο συγκεκριμένα, στο Βιολογικό το "ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο" έχει 17 υποψήφιους, τον ίδιο αριθμό έχει αυτό της ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ έχει 7. Στο Χημικό η ΠΚΣ κατεβαίνει με 26 υποψήφιους, ενώ η ΔΑΠ με 18. Στο Ψυχολογικό το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ είναι το πιο ενισχυμένο με 10 υποψηφίους, ενώ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν μόλις 2 και 1 υποψήφιο αντίστοιχα. Στην Ιατρική η ΠΚΣ κατεβάζει ψηφοδέλτιο με 36 υποψήφιους, ενώ η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ με 29 και 21 αντίστοιχα. Στην Κτηνιατρική η ΠΚΣ έχει 31 υποψήφιους, η ΔΑΠ 32 και η ΠΑΣΠ μόλις 4.

Σημαντική είναι και η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής στα πρώτα έτη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών - υποψηφίων στους τρεις συλλόγους της Νομικής Αθήνας. Ειδικότερα, στο Πολιτικό,η ΠΚΣ έχει 16 πρωτοετείς,η ΔΑΠ 12, η ΠΑΣΠ 15 και τα ΕΑΑΚ 8. Στο Οικονομικό Τμήμα, πάντα στο πρώτο έτος, η ΠΚΣ έχει 15,η ΔΑΠ 16, η ΠΑΣΠ 10 και τα ΕΑΑΚ 6. Τέλος, στο Νομικό,η ΠΚΣ έχει 25,η ΔΑΠ 45, η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ μόλις 8 και 12 αντίστοιχα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αισιοδοξία από τις αγωνιστικές διαθέσεις

Μέρα των φοιτητικών εκλογών η σημερινή και η άνοδος της "Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας" στη Θεσσαλονίκη αναμένεται θεαματική. Η ΠΚΣ είναι η μόνη φοιτητική παράταξη η οποία κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιό της και στους 35 φοιτητικούς συλλόγους της πόλης συσπειρώνοντας γύρω της ευρύτερες ομάδες φοιτητών.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας οι φοιτητές σχημάτιζαν πηγαδάκια, γύρω από τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων, δίνοντας, για πρώτη φορά ίσως, για τη φετινή χρονιά, χρώμα και κλίμα στις φοιτητικές εκλογές, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί οι οποίοι πλησίαζαν τα τραπεζάκια της ΠΚΣ για να μάθουν, να ενημερωθούν έστω και την τελευταία στιγμή, για τις θέσεις και το πρόγραμμά της.

Η ΠΚΣ, που τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη έχει μια σταθερά ανοδική πορεία, φέτος αναμένεται να ξεπεράσει σε ποσοστό τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού οι φοιτητές δείχνουν ένα πρωτόγνωρο, για τα τελευταία πάντα χρόνια, ενδιαφέρον για τις φοιτητικές εκλογές, θέλοντας να καταψηφίσουν τις κυβερνητικές παρατάξεις και τον ύπουλο δρόμο που αυτές θέλουν να χαράξουν στο φοιτητικό κίνημα.

Η αγωνιστική διάθεση που οι φοιτητές δείχνουν με την καθημερινή τους στάση και κίνηση μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα αναμένεται να εκφραστεί σήμερα και στις κάλπες δυναμώνοντας τη φωνή της "Πανσπουδαστικής", ανατρέποντας τους αρνητικούς συσχετισμούς που οδηγούν το φοιτητικό κίνημα στην αδράνεια, και πολλές φορές στην ηθελημένη ανυπαρξία.

Οι φοιτητές σήμερα πρέπει και μπορούν με την ψήφο τους να αποτινάξουν το ζυγό των κυβερνητικών παρατάξεων, οι οποίες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των κομμάτων τους, βάζουν "φίμωτρο" στη φωνή των αγανακτισμένων με όσα συμβαίνουν, φοιτητών.

Ηρθε η ώρα που οι φοιτητές θα δώσουν τη δική τους απάντηση ενισχύοντας αυτούς που ολόκληρη τη χρονιά βρέθηκαν στα καλντερίμια του αγώνα διεκδικώντας δωρεάν και ίση Παιδεία για όλους. Απαιτώντας να κυριαρχήσει η ειρήνη στα Βαλκάνια και σε ολόκληρο τον κόσμο, απαιτώντας να μη βγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους λαούς που παλεύουν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική τους ανεξαρτησία. Ηρθε η στιγμή για να δώσουν ακόμη πιο δυνατή φωνή στις "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας".

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Η συλλογική πάλη θα φέρει αποτελέσματα

Να συζητήσουν και να προτείνουν μορφές αγώνα καλεί η Επιτροπή Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ τους συναδέλφους τους. Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 2 Μάη, στις 12 μ. στο ΕΚΑ

Κάλεσμα για οργανωμένη και συλλογική πάλη, διεκδικώντας διεύρυνση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης με ένταξη των δημόσιων ΙΕΚ στο εκπαιδευτικό σύστημα, απευθύνει η Επιτροπή Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ.Καλεί την Κυριακή 2 Μάη,στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48) όλους τους σπουδαστές για να συζητήσουν, να δώσουν λύσεις, να προτείνουν νέες μορφές αγώνα, αλλά και να προχωρήσουν στη δημιουργία συλλόγου.

"Κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Δε μας δίνουν την επιλογή να γίνουμε αυτό που θέλουμε και μπορούμε", επισημαίνει η Επιτροπή. "Εσύ που νιώθεις την αγωνία για ένα επαγγελματικό εφόδιο σήμερα, για μια δουλιά αύριο, δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από αυτό που βιώνεις στα δημόσια ΙΕΚ. Ολα αυτά δεν είναι τυχαία". Επισημαίνει επίσης, ότι τα ΙΕΚ φτιάχτηκαν όχι βέβαια για να καλύψουν τις ανάγκες για μόρφωση και δουλιά, αλλά να εξασφαλίζουν νέους εργαζόμενους χωρίς ουσιαστική μόρφωση, με μία ψευτοειδίκευση, φθηνό εργατικό δυναμικό στα χέρια των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. "Για να αντιμετωπίσουν τάχα την ανεργία βρίσκουν σαν μαγική λύση τη διά βίου κατάρτιση. Και σαν να μην έφτανε αυτό μας αναγκάζουν να πληρώνουμε (δίδακτρα, φωτοτυπίες κλπ), σε ένα σύστημα που θεωρείται δημόσιο", τονίζουν.

"Δεν είναι ώρα - συνεχίζουν - ούτε για απογοητεύσεις, ούτε για υποταγή. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα για να διεκδικήσουμε μόρφωση και δουλιά με δικαιώματα πρέπει πρώρα να παλέψουμε για την ειρήνη. Οταν στη γειτονιά μας παραμονεύει ο πόλεμος, όταν μας στερούν κατακτήσεις όπως το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, τότε είναι η ώρα για ενότητα και αγώνα".

Καλούν όλους τους συναδέλφους τους να αγωνιστούν και να απαιτήσουν διεύρυνση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης με ένταξη των δημόσιων ΙΕΚ στο εκπαιδευτικό σύστημα, κατάργηση των διδάκτρων και δωρεάν βιβλία και σημειώσεις για όλους, αναγνώριση του πτυχίου που παρέχεται, δουλιά με δικαιώματα κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουνε, ελεύθερος συνδικαλισμός μέσα στις σχολές, παραχώρηση σπουδαστικού πάσου.

"ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"
Ολοι μπορούν να γίνουν... επιχειρηματίες!

Προσπαθώντας να συγκαλύψουν την αντιλαϊκή πολιτική, που πλήττει κυρίως τη νεολαία, κυβέρνηση και ΕΕ στήνουν προγράμματα για να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους νέους

Τη στιγμή που η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" στερεί από τη βασική εκπαίδευση τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχουν στόχο τη δημιουργία ανθρώπων ολοκληρωμένων, που να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους - που πετά εκτός εκπαιδευτικού συστήματος κομμάτια ολόκληρα της νεολαίας, σπρώχνοντάς τα στη φτηνή κατάρτιση - εισάγονται, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, στα σχολεία "παιδαγωγικές παρεμβάσεις" για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, που φυσικά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τις παρεμβάσεις ανακοίνωσε χτες μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, σε σχετική εκδήλωση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι έξι υπουργείων που απαρτίζουν τη Διυπουργική Επιτροπή για τη νεολαία. Στην εκδήλωση παρουσίασαν τις "δραστηριότητες" των υπουργείων τους ο υπουργός Παιδείας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Γεωργίας, Εργασίας, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς και ο Χρ. Παπουτσής, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο σχεδιασμός για τη "νεανική επιχειρηματικότητα" εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για τη νέα γενιά, την ίδια δηλαδή πολιτική που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών, της ανεργίας, των λειψών και ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σχέση της παιδείας με τις "νέες συνθήκες", κάνοντας λόγο για "συστήματα που παρέχουν γενική παιδεία προς εξειδίκευση και συγχρόνως τις επιπλέον τεχνικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στο ανθρώπινο δυναμικό την ευελιξία και θα διευκολύνουν την παραγωγή καινοτομιών και εφευρέσεων"!

Και οι υπόλοιποι ομιλητές, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα για τους νέους έως 25 ετών, τόνισαν ότι με την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας στην ουσία στους νέους αυταπάτες ότι και αυτοί θα είναι επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν, μέσα από τις φρούδες ελπίδες που δίνουν, τους νόμους της αγοράς, το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που αυτή η πολιτική και "δραστηριότητά τους" είναι που κλείνει καθημερινά τη μια επιχείρηση μετά την άλλη, που διαιωνίζει την ανεργία, που θέλει τον νέο μισοκαταρτισμένο, μισοεργαζόμενο - μισοάνεργο.

"Θα πάρουν την απάντησή τους

"1999 - Ετος νεανικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία "θυρίδων" και άλλα πολλά σκαρφίζονται τα κυβερνητικά επιτελεία. Η κυβέρνηση των βιομηχάνων, της πλουτοκρατίας, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, δαπανά τρελά ποσά, στήνει φιέστες, εκδίδει ιλουστρασιόν φυλλάδια, για να πει στους χιλιάδες νέους άνεργους, στους νέους που ζουν τον εργασιακό μεσαίωνα, πως όλα μπορεί να αλλάξουν γι' αυτούς", σχολιάζει τα όσα ειπώθηκαν χτες η Εργατική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για να συνεχίσει: "Ολοι θα γίνουμε επιχειρηματίες! Οργή και αγανάκτηση, που σύντομα θα γίνει πιο μαζικός αγώνας, για τη ρήξη με την ΟΝΕ και την πολιτική της κυβέρνησης, θα είναι η απάντηση της νεολαίας. Πολύ σύντομα, στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση και η πολιτική της θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει από τη νέα γενιά".

"Πετάει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; "

Τεστ της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης διαφήμιζε το πρωτοσέλιδο του χτεσινού "Εθνους" και παρέπεμπε σε έρευνα που δημοσιευόταν στα ενδότερα με τίτλο "Περνάει τα τεστ η μεταρρύθμιση". Το συμπέρασμα της "μεγάλης έρευνας" διατυπώνεται εξαρχής: "Θετική ανταπόκριση βρίσκει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, παρά τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις διατηρούν και οι δύο πλευρές".

Οποιος όμως διαβάσει παρακάτω, διαπιστώνει ότι πρόκειται για έρευνα του υπουργείου Παιδείας, συγκεκριμένα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, στους καθηγητές των 16 πειραματικών λυκείων της χώρας κατά τη διάρκεια της... περσινής χρονιάς και μάλιστα αποσπασματικά για... δύο μεθόδους αξιολόγησης του μαθητή και συγκεκριμένα "τις συνθετικές εργασίες και τους φακέλους περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών". Και το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι κι αυτές οι μεμονωμένες "καινοτομίες" δεν ενθουσίασαν όσους τις δοκίμασαν. Προφανώς, γιατί βλέποντας το δέντρο δεν ξεχνούν το δάσος: Το ακόμη πιο ταξικό - ελιτίστικο λύκειο, το αυστηρά προσανατολισμένο στην επιλογή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Και ύστερα, για να είμαστε ακριβείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θετική γνώμη φαίνεται να εκφράζουν μόνο για τις δημιουργικές εργασίες - που ασφαλώς δε συνιστούν καμιά καινοτομία - σημειώνοντας παράλληλα και τους ανασταλτικούς παράγοντες για την εφαρμογή της μεθόδου. Οσο για το χαρτοβασίλειο της "περιγραφικής αξιολόγησης", αυτό μάλλον είναι απερίγραπτο.

Δεν πάει να επιμένει το "Εθνος" ότι "Πετάει ο γάιδαρος"! Η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" έδωσε ήδη τις εξετάσεις της και απορρίφθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και στελέχη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αντιδρούν στην πίεση που δέχονται άνωθεν και οδηγούνται σε παραίτηση (βλ. πρόσφατη επιστολή του αντιπροέδρου του). Κι όσοι, κυβέρνηση και κυβερνητικοί υπάλληλοι, επιμένουν να προσβάλλουν την κοινή λογική και να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις λαϊκές απαιτήσεις, πάνε γυρεύοντας να γραφτούν στο μαύρο πίνακα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Για του λόγου το αληθές δημοσιεύουμε ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα από την επιστολή του κ. Χρήστου Τσολάκη, ως τώρα αντιπροέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, για τους λόγους της παραίτησής του:

"Αναγκαζόμαστε να εκδίδουμε βιβλία που δεν είναι ενδεδειγμένα... Η αγωνία μου κορυφώνεται όταν σκέφτομαι ότι εισάγονται στο Ενιαίο Λύκειο γνωστικά αντικείμενα χωρίς τη βούλησή μας... Πέρασαν έξι μήνες από τις συνεδριάσεις μας, στις οποίες αποφασίσαμε σημαντικές τροποποιήσεις του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των μαθητών, και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε ότι καμία από τις προτάσεις μας εκείνες δεν έχει ληφθεί υπόψη".

Ο κ. Τσολάκης σημειώνει ακόμη πως οι ενδιάμεσες γραπτές εξετάσεις έχουν φέρει αναστάτωση στα σχολεία, με αποτέλεσμα να σημειώνεται απώλεια διδακτικού χρόνου, αταξία στη φοίτηση και στη συμμετοχή στο μάθημα, έλλειψη αιθουσών για εξετάσεις και για παράλληλη διδασκαλία, διάσπαση των τάξεων. Και καταλήγει: "Προσθέστε σε αυτά τη διαφωνία μου με το νομοθετικό πλαίσιο, διότι αυτό εξαρτά το Ενιαίο Λύκειο από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,προσθέστε τη διαφωνία μου με τη συρρίκνωση των ανθρωπιστικών μαθημάτων, προσθέστε την παγίδευση του παιδευτικού σχεδιασμού και ολόκληρης της εκπαίδευσης από τη βιομηχανία των αξιολογικών ερωτήσεων που εκτοξεύει το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας προς τα σχολεία και θα εννοήσετε γιατί υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του αντιπροέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου". (Οι υπογραμμίσεις δικές μας, τα σχόλια περιττά).

Ν. Ρ.

Καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις Νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με τον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ