Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το συνθέτη της Αντίστασης, Αλέκο Ξένο,διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-'44,σήμερα (7.30 μμ), στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).
Για το έργο και τη μεγάλη προσφορά του αξέχαστου δημιουργού, θα μιλήσουν οι: Βάσος Γεωργίου, Γιώργος Λεωτσάκος, Θάνος Κωνσταντινίδης, Φοίβος Ταξιάρχης και Νίκος Καραντηνός (πρόεδρος του ΠΣΔΑΕΑ και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ). Στην εκδήλωση συμμετέχει η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ με διεύθυνση του αρχιμουσικού της Σπύρου Θεοτοκάτου.
Ο Αλ. Ξένος (1912-1995), βίωσε την Εθνική Αντίσταση και σαν αγωνιστής και σαν καλλιτέχνης. Το 1944 ανέβηκε στο βουνό με τη σύντροφό του Αννα και εκεί μαζί με άλλους καλλιτέχνες και τον αξέχαστο Βασίλη Ρώτα εργάστηκαν για τις ανάγκες του αγώνα. Ο Αλ. Ξένος οργάνωσε χορωδίες, φιλαρμονικές και συνέθεσε τραγούδια για την Αντίσταση (Υμνος της ΠΕΕΑ, το τραγούδι του Αρη, ο Υμνος της ΕΠΟΝ, τα "Αετόπουλα", το τραγούδι της Εθνικής Αλληλεγγύης, "Εμπρός" κ.ά.). Πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Μουσικών Σωματείων Ελλάδας και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση των συμφωνικών ορχηστρών της Ραδιοφωνίας, της Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις οποίες εργάστηκε ως κορυφαίος τρομπονίστας. Αγωνιζόταν σ' όλη του τη ζωή για την προώθηση της μουσικής παιδείας και για την ενεργητική συμμετοχή του λαού στον πολιτισμό. Οι τίτλοι των συμφωνικών έργων, εμπνευσμένοι από τους αγώνες του ελληνικού λαού, ήταν και είναι σύμβολα Αντίστασης, πάντα επίκαιρα ("Νέοι Σουλιώτες", "Λαφίνα", "Ο Διγενής δεν πέθανε", "Συμφωνία της Αντίστασης" που βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας το 1952, "Προμηθέας", "Σπάρτακος", "Κύπρος", εισαγωγή στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" κ.ά.).
Από τη μια τα μνημεία δείχνουν να ξεπερνάνε τους ανθρώπους, αφού δεν είναι σχεδόν ποτέ εύκολο να σταματήσουν τη φυσική φθορά του χρόνου. Από την άλλη τα χρήματα ποτέ δεν ξεπερνάνε τις ανάγκες. Μάλλον υπολείπονται αυτών. Οπου διαπιστώνεται ότι η φθορά είναι ανάλογη της σπουδαιότητας του μνημείου ή του χώρου, εκεί το έργο "αυτονομείται" και ελέγχεται από επιτροπή ή ομάδα εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί.Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Οι επιτροπές των μεγάλων έργων συχνά δεν καταφέρνουν να προχωρήσουν έτσι όπως απαιτούν οι ανάγκες. Στην παρουσίαση του έργου του ΥΠΠΟ στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν κι αυτές το δικό τους μέρος.
Ο,τι έγινε το 1998 στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα συνιστά πρόοδο, μόνο σε σχέση με την απραξία των προηγούμενων χρόνων και όχι σε σχέση με την κατάσταση ετοιμορροπίας του μνημείου. Οι επεμβάσεις βρίσκονται σε επίπεδο προμελετών, σκέψεων και προετοιμασίας (σε επίπεδο εγκεκριμένων μελετών) του εργοταξιακού οικήματος. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η καταγραφή και αναγνώριση του διάσπαρτου αρχιτεκτονικού υλικού που μελλοντικά θα στεγαστεί, ενώ μέρος αυτού ταυτίστηκε με αντίστοιχα μέλη που βρίσκονται στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης το 1998 απασχολήθηκε κυρίως με τις νομοθετικές ρυθμίσεις (Προεδρικό Διάταγμα) για την επίσπευση των εργασιών. Ετσι οι εργασίες προχώρησαν με τους ίδιους αργούς ρυθμούς. Ωστόσο το ΠΔ ακόμα δεν ίσχυσε.
Η προστασία των εκτεθειμένων σε ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες μνημείων της Δήλου παραμένει μεγάλο άλυτο πρόβλημα. Η Ομάδα Εργασίας το 1998 απασχολήθηκε με τη στερέωση των επιφανειών των Λεόντων, προκειμένου να μεταφερθούν. Μια απόφαση που προβλημάτισε αρκετά και ακόμα δεν υλοποιήθηκε. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών, ψηφιδωτών και κονιαμάτων και εκπονήθηκαν νέες μελέτες.
Κάπως πιο γρήγορα κινούνται τα πράγματα στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου,από τότε που παραχωρήθηκε για τις ετήσιες εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής. Συνεχίστηκαν το 1998 οι ανασκαφές στο θέατρο, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως. Ομως αν και ανασκάπτεται ακόμα αυξήθηκαν οι θέσεις των θεατών από 500 σε 700!!!
Αντιστρόφως κινήθηκαν τα έργα συντήρησης και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου των Μυκηνών,που συντονίζονται από υποεπιτροπή στο πλαίσιο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου.Αν και ο βόρειος τοίχος της αυλής του ανακτόρου αναστηλώθηκε τελικά με το αυθεντικό υλικό κι όχι με νεότερο, όπως προβλεπόταν, οι υπόλοιπες εργασίες περιορίστηκαν στην εξεύρεση γραφείου για την Επιτροπή και στην πρόσληψη διοικητικού προσωπικού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό οι Επιτροπές βρίσκονται υπό τη σκιά υπουργικής απόφασης, που τοποθετεί ανεξάρτητα τεχνικά γραφεία στο πλαίσιο των Επιτροπών, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς μελετητές ή εργολάβους.Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες σε αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες.
Ξεκίνησαν, ήδη, σε όλη την Ελλάδα και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες,που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό και ζωγραφική.Οι αγώνες οργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.Οι Αγώνες οργανώνονται πρώτα σε περιφερειακό επίπεδο, σε έντεκα συνολικά περιφέρειες της χώρας: Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ηπειρος - Ιόνια Νησιά, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Αιγαίο. Τα πρώτα βραβεία των Περιφερειακών Αγώνων συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το πρώτο 15ήμερο του Μάη.
Οι Περιφερειακοί Αγώνες της Αττικής, όπως και σε όλες τις περιφέρειες, αρχίζουν με το χορό (παραδοσιακό, κλασικό μπαλέτο, σύγχρονο χορό) και τη μουσική (παραδοσιακή, κλασική, έντεχνη, βυζαντινή). Οι Αγώνες Χορού πραγματοποιούνται στο θέατρο "Ορφέας" (πρώην Χατζηχρήστου), και οι Αγώνες Μουσικής στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (πλατεία Αέρηδων, Πλάκα). Οι Αγώνες Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου Αττικής θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απρίλη. Οι Αγώνες Ζωγραφικής θα πραγματοποιηθούν στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο, αύριο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μ.μ. Συμμετέχουν 1.300 μαθητές.
Η απονομή βραβείων των Αγώνων Αττικής για το χορό και τη μουσική θα γίνει στις 3 Μάη, στις 6.30 το απόγευμα, στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Η απονομή θα γίνει από τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη.
Στα παιδιά του πολέμου θα διατεθούν τα έσοδα της σημερινής παράστασης στο θέατρο "Περοκέ",όπου παρουσιάζεται η επιθεώρηση "Ευρω... Ομελέτα κι έρχεται... ΝΑΤΟ",τα κείμενα της οποίας έχουν γράψει οι Μ. Ανθης και Ν. Σπυρόπουλος.Η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες είναι του Φώτη Μεταξόπουλου,τα σκηνικά του Κάρολου Ρωμούση,η μουσική του Ζακ Ιακωβίδη και τα κοστούμια του Θόδωρου Τρανούλη.Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Στάθης Ψάλτης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Τζέση Παπουτσή, Αθηνά Μαυρομάτη, Ελένη Φιλίνη κ.ά.
Το βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής" στη Λάρισα (Σκαρλάτου Σούτσου 7) οργανώνει σήμερα, στις 8.30μμ, εκδήλωση - παρουσίαση των βιβλίων του Βασίλη Λιόγκαρη.Ο ίδιος ο συγγραφέας θα μιλήσει για τα μυθιστορήματά του "Το μεγάλο δίλημμα", "Η μάνα του καλοκαιριού", "Συνοικισμός Χαροκόπου" και "Τι θα γίνει επιτέλους με τη μαμά;".
Σε επίπεδο προμελετών τα έργα στον Επικούρειο Απόλλωνα
Το πρώτο σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας διαθέτει το Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) (Πειραιώς 254, Ταύρος). Οι επισκέπτες, φορώντας ειδικά γυαλιά, θα μπορούν να περιηγηθούν σε χαμένους πια χώρους της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα με αυτό το σύστημα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το έργο του Ιδρύματος, όπως αυτό παρουσιάζεται σε έναν πολυλειτουργικό χώρο επικοινωνίας και πολιτισμού.
Στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου 1 φιλοξενείται η έκθεση "Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη",ενώ στην αίθουσα προβολών προβάλλεται το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ "Μίλητος... Μία Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις" (τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Αμιένη) και η τελευταία παραγωγή του Ιδρύματος, ένα οδοιπορικό με θέμα τη Μ. Ασία.
Στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών οργανώνεται σήμερα (7μμ) εκδήλωση για τη μακρονησιώτικη λογοτεχνία,με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου τουΚλεόβουλου Δενδρινού "Αγνωστες σελίδες από τη Μακρόνησο",που γράφτηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου, και το οποίο θα μοιραστεί δωρεάν στην εκδήλωση. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σταφυλάς και θα διαβάσει ο Δημήτρης Πετράτος.