Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Με ρυθμούς Επιτροπών...

Από τη μια τα μνημεία δείχνουν να ξεπερνάνε τους ανθρώπους, αφού δεν είναι σχεδόν ποτέ εύκολο να σταματήσουν τη φυσική φθορά του χρόνου. Από την άλλη τα χρήματα ποτέ δεν ξεπερνάνε τις ανάγκες. Μάλλον υπολείπονται αυτών. Οπου διαπιστώνεται ότι η φθορά είναι ανάλογη της σπουδαιότητας του μνημείου ή του χώρου, εκεί το έργο "αυτονομείται" και ελέγχεται από επιτροπή ή ομάδα εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί.Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Οι επιτροπές των μεγάλων έργων συχνά δεν καταφέρνουν να προχωρήσουν έτσι όπως απαιτούν οι ανάγκες. Στην παρουσίαση του έργου του ΥΠΠΟ στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν κι αυτές το δικό τους μέρος.

Ο,τι έγινε το 1998 στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα συνιστά πρόοδο, μόνο σε σχέση με την απραξία των προηγούμενων χρόνων και όχι σε σχέση με την κατάσταση ετοιμορροπίας του μνημείου. Οι επεμβάσεις βρίσκονται σε επίπεδο προμελετών, σκέψεων και προετοιμασίας (σε επίπεδο εγκεκριμένων μελετών) του εργοταξιακού οικήματος. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η καταγραφή και αναγνώριση του διάσπαρτου αρχιτεκτονικού υλικού που μελλοντικά θα στεγαστεί, ενώ μέρος αυτού ταυτίστηκε με αντίστοιχα μέλη που βρίσκονται στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης το 1998 απασχολήθηκε κυρίως με τις νομοθετικές ρυθμίσεις (Προεδρικό Διάταγμα) για την επίσπευση των εργασιών. Ετσι οι εργασίες προχώρησαν με τους ίδιους αργούς ρυθμούς. Ωστόσο το ΠΔ ακόμα δεν ίσχυσε.

Η προστασία των εκτεθειμένων σε ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες μνημείων της Δήλου παραμένει μεγάλο άλυτο πρόβλημα. Η Ομάδα Εργασίας το 1998 απασχολήθηκε με τη στερέωση των επιφανειών των Λεόντων, προκειμένου να μεταφερθούν. Μια απόφαση που προβλημάτισε αρκετά και ακόμα δεν υλοποιήθηκε. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών, ψηφιδωτών και κονιαμάτων και εκπονήθηκαν νέες μελέτες.

Κάπως πιο γρήγορα κινούνται τα πράγματα στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου,από τότε που παραχωρήθηκε για τις ετήσιες εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής. Συνεχίστηκαν το 1998 οι ανασκαφές στο θέατρο, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως. Ομως αν και ανασκάπτεται ακόμα αυξήθηκαν οι θέσεις των θεατών από 500 σε 700!!!

Αντιστρόφως κινήθηκαν τα έργα συντήρησης και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου των Μυκηνών,που συντονίζονται από υποεπιτροπή στο πλαίσιο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου.Αν και ο βόρειος τοίχος της αυλής του ανακτόρου αναστηλώθηκε τελικά με το αυθεντικό υλικό κι όχι με νεότερο, όπως προβλεπόταν, οι υπόλοιπες εργασίες περιορίστηκαν στην εξεύρεση γραφείου για την Επιτροπή και στην πρόσληψη διοικητικού προσωπικού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό οι Επιτροπές βρίσκονται υπό τη σκιά υπουργικής απόφασης, που τοποθετεί ανεξάρτητα τεχνικά γραφεία στο πλαίσιο των Επιτροπών, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς μελετητές ή εργολάβους.Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες σε αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ