ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Προσδοκίες για συμμετοχή στη λεία του πολέμου

Την ώρα που η Γιουγκοσλαβία βομβαρδίζεται ακατάπαυστα και ανελέητα και ο λαός της μετράει νεκρούς και συντρίμμια, οι Ελληνες εξαγωγείς ονειρεύονται χέρι χέρι με την κυβέρνηση το μερίδιο που θα αποσπάσουν από τη λεία της καταστροφής. Αυτό προκύπτει από τα όσα με προκλητική ωμότητα διατύπωσε χτες η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χρ. Σακελλαρίδη,κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του συνδέσμου των εξαγωγέων αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλες τις γύρω χώρες, αλλά συνέστησε "ψυχραιμία" ώστε να καρπωθούν οι επιχειρηματίες όσα τους υπόσχονται τα συντρίμμια του πολέμου. Οπως είπε συγκεκριμένα η Χρ. Σακελλαρίδη, "η ψύχραιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να τα βγάλουν πέρα καλύτερα σήμερα, αλλά και να αποδυθούν από ευνοϊκότερη θέση αύριο στον αγώνα για την αξιοποίηση των νέων και μεγάλων ευκαιριών που θα δημιουργηθούν μετά τον πόλεμο". Είπε, επίσης, ως γνήσια εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ότι μπορεί εν ολίγοις να χάνεται μέρος των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες των Βαλκανίων, ωστόσο "στη ζωή ποτέ δεν είναι όλα μαύρα", αφού είναι φανερές "οι δυνατότητες που υπάρχουν όταν ο πόλεμος τερματιστεί και αποκατασταθεί".

Αναλύοντας την πορεία των εξαγωγών η πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι οι ελληνικές εξαγωγές σε αξία μέσα στο 1997 υποχώρησαν κατά 6% σε σχέση με το 1996, αλλά σε όγκο σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω της υποτίμησης της δραχμής απέναντι στο δολάριο, ενώ μετρούμενες σε ECU σημειώνουν αύξηση κατά 4,5%.

Παράλληλα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα από την υποτίμηση της δραχμής το Μάρτη του 1998, η Χρ. Σακελλαρίδη είπε ότι η γρήγορη ανατίμηση της δραχμής περιόρισε τις "ευεργετικές" επιδράσεις. Επίσης, η αναζωπύρωση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ασία ήταν ένας παράγοντας που έπληξε και τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες αυτές, καθώς και η επέκταση της κρίσης στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΣΕ έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης που παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "διαμορφώνονται οικονομικές συνθήκες που ακόμη και πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητες" και προσθέτοντας ότι η είσοδος στην ΟΝΕ "θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια βαλκανική χώρα στην ΕΕ, αλλά μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια".

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΡΙΝΟΥ
Διεργασίες για την επαναλειτουργία τους

Μετά από μισό σχεδόν χρόνο στην ανεργία, οι εργαζόμενοι μελετούν το ενδεχόμενο να συστήσουν κάποια κοινοπραξία με τη συμμετοχή ντόπιου εργολάβου για την επαναλειτουργία τους

Κάτω από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης να λειτουργήσει τα εγκαταλειμμένα από την καναδική κοινοπραξία DENISON, πετρέλαια Βορείου Αιγαίου στον Πρίνο υπό την αιγίδα των "Ελληνικών Πετρελαίων" (ΕΛΠΕ), οι 300 περίπου πρώην εργαζόμενοι, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δουλιά τους, αναγκάζονται τώρα να εξετάζουν σοβαρά τη δημιουργία ενός φορέα που θα λειτουργήσει τα κοιτάσματα της περιοχής και στον οποίο θα συμμετέχουν οι ίδιοι και ένας εργολάβος της περιοχής. Προχτές, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλο, προκειμένου να τον πείσουν να δεχτεί τη λειτουργία των πετρελαίων από τα ΕΛΠΕ. Ομως ο υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την εκδοχή. Αντιθέτως, τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν στην παραπάνω σκέψη, η οποία χαρακτηρίζεται και ως η ύστατη ελπίδα.

Ομως το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί και θέτει ως όρο για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχήμα, ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι και ο εργολάβος που προτίθεται να αναλάβει το μάνατζμεντ, να καταθέσουν μελέτη βιωσιμότητας μέσα σε ένα μήνα.

Ο εργολάβος που φέρεται ότι θα έχει το μάνατζμεντ είναι ο ιδιοκτήτης της εργολαβικής εταιρίας ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ, κ. Λούτσιγκας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ομως υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο συγκεκριμένος εργολάβος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του λόγω της οικονομικής του επιφάνειας, και με βάση ακούγεται ότι κάποιος άλλος κρύβεται πίσω από την όλη υπόθεση.

Πάντως ό,τι και να προκύψει, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ένα τέτοιο σχήμα - παρά τα αποθέματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν - δε θα αντέξει περισσότερα από δύο - τρία χρόνια. Γι' αυτό - όπως τονίζουν φορείς της περιοχής - πρέπει απαραίτητα ο έλεγχος της εκμετάλλευσης να περάσει στα χέρια των ΕΛΠΕ.

Θέλουν να μαζέψουν 171 δισ.

Αγώνα δρόμου, με στόχο να μαζέψουν "άκοπα" και ανέξοδα μέσω της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Εθνική Τράπεζα κάνει γνωστό ότι από την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν οι διαδικασίες για την αύξηση των κεφαλαίων της κατά 171 δισ. δραχμές, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Μάη. Πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική, για τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που έγινε ποτέ από εμπορική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι πέρσι η Εθνική υπερτριπλασίασε τα καθαρά της κέρδη που σημείωσαν άνοδο 264%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ