Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Προσδοκίες για συμμετοχή στη λεία του πολέμου

Την ώρα που η Γιουγκοσλαβία βομβαρδίζεται ακατάπαυστα και ανελέητα και ο λαός της μετράει νεκρούς και συντρίμμια, οι Ελληνες εξαγωγείς ονειρεύονται χέρι χέρι με την κυβέρνηση το μερίδιο που θα αποσπάσουν από τη λεία της καταστροφής. Αυτό προκύπτει από τα όσα με προκλητική ωμότητα διατύπωσε χτες η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χρ. Σακελλαρίδη,κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του συνδέσμου των εξαγωγέων αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλες τις γύρω χώρες, αλλά συνέστησε "ψυχραιμία" ώστε να καρπωθούν οι επιχειρηματίες όσα τους υπόσχονται τα συντρίμμια του πολέμου. Οπως είπε συγκεκριμένα η Χρ. Σακελλαρίδη, "η ψύχραιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να τα βγάλουν πέρα καλύτερα σήμερα, αλλά και να αποδυθούν από ευνοϊκότερη θέση αύριο στον αγώνα για την αξιοποίηση των νέων και μεγάλων ευκαιριών που θα δημιουργηθούν μετά τον πόλεμο". Είπε, επίσης, ως γνήσια εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ότι μπορεί εν ολίγοις να χάνεται μέρος των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες των Βαλκανίων, ωστόσο "στη ζωή ποτέ δεν είναι όλα μαύρα", αφού είναι φανερές "οι δυνατότητες που υπάρχουν όταν ο πόλεμος τερματιστεί και αποκατασταθεί".

Αναλύοντας την πορεία των εξαγωγών η πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι οι ελληνικές εξαγωγές σε αξία μέσα στο 1997 υποχώρησαν κατά 6% σε σχέση με το 1996, αλλά σε όγκο σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω της υποτίμησης της δραχμής απέναντι στο δολάριο, ενώ μετρούμενες σε ECU σημειώνουν αύξηση κατά 4,5%.

Παράλληλα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα από την υποτίμηση της δραχμής το Μάρτη του 1998, η Χρ. Σακελλαρίδη είπε ότι η γρήγορη ανατίμηση της δραχμής περιόρισε τις "ευεργετικές" επιδράσεις. Επίσης, η αναζωπύρωση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ασία ήταν ένας παράγοντας που έπληξε και τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες αυτές, καθώς και η επέκταση της κρίσης στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΣΕ έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης που παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "διαμορφώνονται οικονομικές συνθήκες που ακόμη και πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητες" και προσθέτοντας ότι η είσοδος στην ΟΝΕ "θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια βαλκανική χώρα στην ΕΕ, αλλά μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ