Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Απέσπασαν δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις

Υποσχέσεις για παροχή κινήτρων και φοροελαφρύνσεων απέσπασαν οι ξενοδόχοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενοι πέραν των άλλων και τις επιπτώσεις που δέχτηκε ο ελληνικός τουρισμός από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό προέκυψε από σχετικές δηλώσεις που έγιναν χτες μετά από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Δρυς έκανε λόγο "για κοινό τόπο και κοινό βηματισμό" στις κυβερνητικές θέσεις και στις θέσεις που εξέφρασαν οι παραπάνω φορείς σε φορολογικά ζητήματα. Σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα ο τουρισμός, ανέφερε ότι "η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας". Σε σχέση με το ίδιο ζήτημα είχε επισημάνει νωρίτερα ότι εξήγησε στους εκπροσώπους του τουρισμού "τις κυβερνητικές θέσεις ενόψει της δύσκολης συγκυρίας λόγω της κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία", σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη παράταση θα επιφέρει μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αρ. Διβάνης, χαρακτήρισε τη συνάντηση "ικανοποιητική" με "θετική κατάληξη", προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ξενοδοχειακός κόσμος αντιλαμβάνεται "τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η σημερινή κυβέρνηση". Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κόσμο αναμένεται να ικανοποιηθούν - όπως προέκυψε από τη συνάντηση - από την κυβέρνηση μέσω του δρομολογούμενου φορολογικού νομοσχεδίου. Τέτοια ζητήματα, που αποτελούν πάγιες αξιώσεις των ξενοδόχων, είναι τα εξής:

  • Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από 40% σε 35%.
  • Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης 20% με τον οποίο επιβαρύνονται οι πράξεις μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Κατάργηση της υποχρέωσης που υπάρχει στα μπαρ των ξενοδοχείων να κόβουν αποδείξεις για τους πελάτες που δέχονται.

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα στήριξης των επιχειρηματιών μέσα από την υποτιθέμενη φορολογική μεταρρύθμιση που διέπει την κυβερνητική λογική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ