ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα "θηλιά" για τους δημότες

Τη σύναψη και νέου δανείου ύψους 19 δισεκατομμυρίων θα εισηγηθεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή

Νέο δάνειο ύψους 19 δισεκατομμυρίων θα εισηγηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή. Ετσι, ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και από συνεργός της κυβέρνησης στην καταλήστευση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμφανίζεται να διεκδικεί κονδύλια από την κεντρική διοίκηση. Και επειδή στην πραγματικότητα δε διεκδικεί τα κονδύλια αυτά, απλά χρησιμοποιεί τα ποσά που του χρωστά η κυβέρνηση, σαν πρόσχημα για να συνάψει και νέο δάνειο, υπερχρεώνοντας ακόμη περισσότερο το δήμο και τους δημότες.

Η δημοτική αρχή, ύστερα από τους δανεισμούς της προηγούμενης τετραετίας (πάνω από 30 δισ. δρχ.),θα εισηγηθεί σήμερα τη σύναψη του νέου δανείου. Για να δικαιολογήσει το νέο δάνειο, θα κάνει λόγο για χρέη της κυβέρνησης προς το δήμο. Χρέη που αφορούν δαπάνες, οι οποίες προκλήθηκαν από κυβερνητικές αποφάσεις, δηλαδή: την καταβολή στους εργαζομένους του ειδικού επιδόματος, της εκλογικής αποζημίωσης, των επιπλέον πιστώσεων από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για τις δαπάνες της Ληξιαρχείου Αθηνών (αρμοδιότητα που εκχωρήθηκε στο δήμο το 1995).

Η δημοτική αρχή προτείνει να ληφθεί το δάνειο, μέχρι να γίνει η καταβολή των σχετικών κονδυλίων από την κυβέρνηση. Ομως, δεν εξηγεί γιατί οι δημότες, που θα καταβάλλουν τις δόσεις αποπληρωμής του δανείου μέσω των δημοτικών τελών, θα πρέπει να πληρώσουν "φουσκωμένα" με τραπεζικούς τόκους αυτά τα δισεκατομμύρια.

Και να σημειωθεί ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, ως δήμαρχος και ως πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας,δε διεκδίκησε ποτέ αύξηση της επιχορήγησης της ΤΑ από τον προϋπολογισμό, που δεν ξεπερνά το 2,3% του συνόλου του. Οπως δε διεκδίκησε την απόδοση των 1,2 τρισ. δρχ. που παρακρατεί από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ η κυβέρνηση.

Και είναι ο Αβραμόπουλος που στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 1997, μαζί με τους προσκείμενους σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ αιρετούς, χάρισαν στην κυβέρνηση περίπου 11 δισ. δρχ. "σαν συνεισφορά της ΤΑ στο δρόμο για την ΟΝΕ". Αυτή η "συνεισφορά" θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση να ισχύσει για τέσσερα χρόνια, υπό τη μορφή της παρακράτησης του 25% από το ποσό που λαμβάνει η ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας. Η συμπαιγνία κυβέρνησης - συμβιβασμένων αιρετών έχει σαν αποτέλεσμα στην περίοδο 1997 - 2000, η ΤΑ να χάνει 51 δισ.

Ο Αβραμόπουλος τιμά τον ανθύπατο!

Την ώρα που οι ΝΑΤΟικοί σκοτώνουν γυναικόπαιδα στη Γιουγκοσλαβία, ο δήμαρχος Αθηναίων καλεί τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να εγκαινιάσει έκθεση του δήμου. Το γεγονός έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν στο επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Αβραμόπουλος έστειλε προσκλήσεις για τα εγκαίνια καλλιτεχνικής έκθεσης των μαθητών των σχολείων της αμερικανικής παροικίας της Αθήνας, που θα γίνουν στις 3 Μάη, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Την έκθεση, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, θα εγκαινιάσει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς.

Στο ζήτημα παρεμβαίνει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" και με ανακοίνωση, που υπογράφει ο επικεφαλής Λεων. Αυδής,σημειώνει πως αυτή τη στιγμή τα παιδιά όλων των εθνοτήτων της Σερβίας είναι θύματα της βάρβαρης επίθεσης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πως "οι βομβαρδισμοί των αμάχων, η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας και του περιβάλλοντος, το εμπάργκο προκαλούν σε αυτά τα απιδιά θανάτους (όπως του 9χρονου Ντράγκο στο Αλέξινατς), ορφάνια, αναπηρίες, ψυχικές βλάβες και στερήσεις και κληροδοτούν για το μέλλον οικονομική εξαθλίωση και μολυσμένο περιβάλλον". Οπως υπογραμμίζει, όμως, η "Συμπαράταξη", αυτά τα παιδιά έχουν το δικαίωμα της ζωής και της δημιουργίας, όσο και τα παιδιά των λαών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Και καταλήγει: "Οι πανηγυρισμοί των εγκαινίων της έκθεσης από τον γνωστό για τις δραστηριότητές του κ. Μπερνς αποτελεί αναιδή πρόκληση στα αισθήματα του λαού της Αθήνας, ο οποίος καταδικάζει σχεδόν ομόθυμα την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καλείται, επομένως, ο Δήμος Αθηναίων να ματαιώσει την απρεπή εκδήλωση χωρίς καμία καθυστέρηση και να ζητήσει συγνώμη από τους δημότες για την προσβολή των αισθημάτων τους".

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τους καταδίκασαν αλλά συνεχίζουν

Πολύμηνες ποινές φυλάκισης επέβαλε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου σε κοινοτάρχες και κατοίκους της περιοχής του Στρυμωνικού Κόλπου για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή εγκατάστασης του εργοστασίου χρυσού της TVX στην Ολυμπιάδα Χακιδικής.

Από τις 20 συνολικά υποθέσεις που επρόκειτο να εκδικαστούν χτες, εξετάστηκαν τελικά οι έξι, ενώ οι υπόλοιπες αναβλήθηκαν για τις 14.4.2000. Στην πρώτη δίκη που ήταν και η μεγαλύτερη, από τους 22 κατηγορουμένους - κατοίκους καταδικάστηκαν 16 - ανάμεσά τους και ο κοινοτάρχης Βαρβάρας, Γ. Κωστάκης - σε φυλάκιση από 4 μέχρι 19 μήνες, ενώ άλλοι πέντε αθωώθηκαν.

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρόεδρο της Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου 22 μήνες φυλακή για την πρώτη υπόθεση και άλλους 10 μήνες για μια άλλη. Συνολικά, στον πρόεδρο της Ολυμπιάδας επιβλήθηκαν μέχρι τώρα σε διάφορα δικαστήρια 11 χρόνια φυλακή. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται για τον τόπο του, ενάντια σε εκείνους που σχεδιάζουν τον αφανισμό του.

"Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αλλά οι ποινές που επιβλήθηκαν και αυτές που θα υπάρξουν δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να επηρεάσουν τον αγώνα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να μην λειτουργήσει μονάδα χρυσού στην Ολυμπιάδα", δήλωσε στο "Ρ" ο Βασ. Ναούμ,μέλος της επιτροπής κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα, ο οποίος επίσης ήταν κατηγορούμενος σε υπόθεση που τελικά δεν εκδικάστηκε.

Ο Γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ Ν. Παρθενιώτης,ο οποίος βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους, δήλωσε: "Θέλω να καταγγείλω ότι κατά της διάρκειας της δίκης υπήρχε φοβερή αστυνομοκρατία, ενώ οι αστυνομικοί επικαλούμενοι εντολή του εισαγγελέα δεν επέτρεψαν να υπάρξει ακροατήριο. Αυτά είναι πρωτοφανή γεγονότα. Ομως η κυβέρνηση που προσπαθεί να σπείρει τη φοβία στους κατοίκους δε θα το πετύχει. Ο αγώνας των κατοίκων όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά ήδη επεκτείνεται στην Ιερισσό και σε όλη την έκταση του Δήμου Σταγείρων". Στη δίκη παραβρέθηκαν, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός και Η. Γκουτζιγιάννης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΔΚΝΑ
Αποτέλεσμα η υποβάθμιση

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και των εκπροσώπων στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Στις εκλογές αυτές, εμφανείς ήταν οι προσπάθειες να υποβαθμιστεί ο ρόλος της μεγαλύτερης ΤΕΔΚ της χώρας, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στην πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών: Το "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) πήρε 12 έδρες για την ΤΕΔΚΝΑ και άλλες 14 για την ΚΕΔΚΕ. Η "Νέα Προοπτική για την Αυτοδιοίκηση" (πρόσκειται στη ΝΔ) πήρε 9 και 10 έδρες αντίστοιχα. Η "Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία" (πρόσκειται στο ΣΥΝ) πήρε 2 και 3 έδρες. Τέλος, η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ) πήρε 2 έδρες για ΚΕΔΚΕ και 3 έδρες για ΤΕΔΚΝΑ.

Οι εκλεγμένοι για το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ θα μετέχουν και ως εκπρόσωποι της Ενωσης στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ. Αναφορικά με τη ΔΑΣ, εκλέχτηκαν για την ΤΕΔΚΝΑ οι Γ. Κατημερτζής και Β. Νικολαϊδου.Για την ΚΕΔΚΕ εκλέχτηκαν, επιπλέον, οι Π. Βακαλόπουλος, Ν. Ρογκάκος και Γ. Πατσιλινάκος.Ακόμα, για το 5μελές Εποπτικό Οργανο της ΤΕΔΚΝΑ εκλέχτηκε ο Γ. Γιώγος.Οι 5 πρώτοι θα συμμετάσχουν στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11 Μάη, προκειμένου να εκλέξει το ΔΣ της. Το δε ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ θα προχωρήσει στην εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι, παρά τις δίκες που θα γίνονται μέχρι το 2000...

ΑΙΓΑΛΕΩ
Συγκέντρωση για το σταθμό απορριμμάτων

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες κάτοικοι του Αιγάλεω αντιδρώντας στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα. Αφορμή για τη συγκέντρωση ήταν η αναμενόμενη συζήτηση της προσφυγής του Δήμου Αιγάλεω κατά του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στη χωροθέτηση του ΣΜΑ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν σχολεία της περιοχής, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων.

Να σημειωθεί ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης αποτελεί σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ εδώ και αρκετά χρόνια. Οπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Γ. Σαντζαρίδης: "Ο Δήμος Αιγάλεω δεν κινητοποίησε έγκαιρα τους κατοίκους και την περίοδο που θα μπορούσε να κάνει προσφυγή για την τροποποίηση του Διατάγματος του Ελαιώνα, όπου εγκρίθηκε η συγκεκριμένη χωροθέτηση του ΣΜΑ, δεν το έκανε. Αντίθετα, βασίστηκε σε υποσχέσεις ότι δε θα γινόταν ο ΣΜΑ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ