ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ολομέλεια Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

Με θέματα συζήτησης τις διεθνείς εξελίξεις και τη δράση του ΚΣ από την προηγούμενη Σύνοδο μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η Τακτική Ολομέλεια του ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ).

Στο βρώμικο πόλεμο, που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία από μέρους των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και σπέρνει τον όλεθρο, σκοτώνει άμαχο πληθυσμό και καταστρέφει τον πλούτο της χώρας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσης, Γρηγόρης Φώτου."Και όλα αυτά - τόνισε - από μέρους του εισβολέα, με τη μάσκα του υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου!".

Για τη δραστηριότητα του ΚΣ ο εισηγητής είπε πως επιτέλους άρχισε η συνταξιοδότηση των επαναπατρισθέντων από τη Ρουμανία. Ομως, η διεκπεραίωση των επιβαλλομένων, από τους ενδιαφερόμενους, δικαιολογητικών καθυστερεί αδικαιολόγητα και σε πολλές περιπτώσεις συναντούν τα προσωπικά κριτήρια των υπαλλήλων για το θέμα και όχι αυτά που προβλέπει ο Νόμος 1539/85 και ο Ν. 1902/90. Για τα άλλα προβλήματα, όπως συντάξεις, περιουσιακά, ιθαγένειας και εξομοίωση των αναπήρων του ΔΣΕ με τους αναπήρους πολέμου 1940 - '41, ο εισηγητής είπε, πως η σημερινή κυβέρνηση κωφεύει σε σημείο που να παραγνωρίζει ότι τα προβλήματα αυτά, εφόσον δε λύνονται, πληρώνονται με ζωές ανθρώπων που λόγω ηλικίας φεύγουν από τη ζωή περιφρονημένοι. Οι δικαιολογίες των κυβερνώντων είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ολική λύση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων μας, δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις δημευμένων περιουσιών (για τις καταπατημένες από τρίτους ούτε ν' ακούσουν δε θέλουν). Για το ζήτημα της υπηκοότητας στις υπηρεσίες, επικρατεί η άποψη του κάθε υπάλληλου και όχι ο νόμος, ενώ για την εξομοίωση των αναπήρων, λέει το υπουργείο Αμυνας, ότι δεν έχουν στοιχεία και συνεπώς δεν ξέρουν τι θα στοιχίσει η λύση του προβλήματος.

"Ομως όλα αυτά - συμπλήρωσε ο πρόεδρος - είναι προφάσεις για χρονοτριβή και ταλάνισμα των ενδιαφερομένων προσώπων. Δεν ξέρουμε αν ντρέπονται ή αν φοβούνται από κάποιους να μας πουν ανοιχτά ότι πληρώνουμε εφ' όρου ζωής τις συνέπειες των ηττημένων, από τα συμβάντα του παρελθόντος. Αυτό, βέβαια, δε θα πει ότι εμείς πρέπει να σταματήσουμε τη διεκδικητική μας πάλη. Αντίθετα θα τη συνεχίσουμε έως ότου κατορθώσουμε να προωθήσουμε τα προβλήματά μας".Στη συνέχεια μίλησαν τα μέλη του ΚΣ που με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στην κρίση στο Κόσσοβο και στη γενίκευση του πολέμου στη Βαλκανική. Και κατάγγειλαν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή.

Ακόμη στάθηκαν στα ειδικά θέματα των επαναπατρισθέντων που τους απασχολούν και πρότειναν συνέχιση των διεκδικητικών αγώνων της Ενωσης.

Τέλος, εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τους συνεχιζόμενους βάρβαρους βομβαρδισμούς ενάντια στη Γιουγκοσλαβία από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ.

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΙΣΤΙΑΙΑΣ Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ τελεί την Κυριακή 2-5-99 στις 10 πμ πολιτικό μνημόσυνο στο Νεκροταφείο της Ιστιαίας, για τους 18 αγωνιστές που εκτελέστηκαν την 1-4-1944 από τα στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 2-5-99 στις 11.30 πμ για να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής νικηφόρας μάχης της Γλόγοβας (Δρακοβούνι) που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 20-4-1944 ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΧΡΥΣΟΥ Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 2-5-99 στις 10.30 πμ,πραγματοποιεί εκδήλωση στο Γιοφύρι της τοποθεσίας Πασχάλι Χρυσού, για να τιμήσει τη μνήμη των 18 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινά στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών - Τραυματιών, Αναπήρων Θυμάτων 1944 - 1967 (ΠΕΑΤΑΘ) πραγματοποιεί την Κυριακή 2-5-99 στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας Αγρινίου, εκδήλωση στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944. Η ΠΕΑΤΑΘ δρομολογεί πούλμαν που ξεκινά στις 6 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384, 9923.590.
  • Το Παράρτημα ΥΜΗΤΤΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων 8 και 9 Μάη 1999 για να τιμήσει την 55η επέτειο της θυσίας των τριών ηρώων ΕΠΟΝιτών του "Κάστρου Υμηττού" Δημήτρη Αυγέρη, Θάνου Κιοκμενίδη, Κώστα Φωλτόπουλου.Το Σάββατο 8-5-99 στις 5 μμ,αγώνας δρόμου από το "Κάστρο" στο Δημαρχείο. Την Κυριακή 9-5-99 στις 10 πμ,συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης και πορεία προς το "Κάστρο", όπου θα γίνουν ομιλίες κτλ.
Οι αντιστασιακοί στην τηλεόραση

Υστερα από πρόσκληση αρμοδίων στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου Αθανασιάδη του τηλεοπτικού σταθμού SΚΑΪ, τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΕΑ,Ελευθερία Γιανναροπούλου και Σπύρος Διλιντάς,ανέπτυξαν επί 20λεπτο τις θέσεις των αντιστασιακών πάνω στο φλέγον θέμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Κατάγγειλαν τους βάρβαρους βομβαρδισμούς, εναντίον αμάχων με πυραύλους, από τους εγκληματίες αμερικανονατοϊκούς, τονίζοντας παράλληλα και τη βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία παρέχει πολλαπλές διευκολύνσεις (χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες) στους σύγχρονους βαρβάρους, συμμετέχοντας έτσι σ' ένα ιστορικό έγκλημα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού.

ΑΠΡΙΛΗΣ 1941
Χιτλεροφασιστική κατοχή

27 Απρίλη 1941. Η μαύρη επέτειος της κατάληψης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής της Αθήνας.

Είναι 8.10 το πρωί, όταν οι πρώτες μηχανοκίνητες μονάδες των Γερμανών μπαίνουν σε μια άδεια από κόσμο πρωτεύουσα. Ο λαός κλείστηκε στα σπίτια του, δείχνοντας έτσι, από την πρώτη μέρα, την απέχθειά του στον κατακτητή. Οι μόνοι που τους υποδέχονται στην είσοδο της πόλης - διασταύρωση Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στους Αμπελόκηπους - είναι: Ο Στρατηγός Καβράκος, ο Δήμαρχος της Αθήνας Αμβρόσιος Πλυτάς, ο Δήμαρχος Πειραιά Μανούσος και ο Νομάρχης Αττικής Πεζόπουλος.

Την προηγούμενη μέρα της κατάληψης της Αθήνας, η Ανεξάρτητη Κομμουνιστική Οργάνωση, με επικεφαλής τον Σπύρο Καλοδίκη, οργάνωσε λαϊκή συγκέντρωση στην Ομόνοια και την οποία είχε απαγορεύσει ο στρατηγός Καβράκος. Εκεί αντήχησαν τα συνθήματα "Αντίσταση στους επιδρομείς", "Οπλα στο λαό", "Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας". Ηταν μια από τις πρώτες αντιστασιακές εκδηλώσεις των κομμουνιστών κατά των κατακτητών.

Δυο μέρες αργότερα 29 Απρίλη συντελείται ένα πρωτοφανές εθνικό έγκλημα: Οι "Ελληνες" φασίστες, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Πέτερη, παραδίδουν με... πρωτόκολλο στους κατακτητές τούς 625 δεσμώτες κομμουνιστές, από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, στην Ακροναυπλία.

Την ίδια ημέρα, μέσα στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας ορκίζεται από έναν παπά - ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε - η πρώτη προδοτική κυβέρνηση υπό τον Στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου, με "υπουργούς" τους στρατηγούς Π. Δεμέστιχα, Γ. Μπάκο, Χ. Χατζημήτρο, Ν. Μάρκου, Σ. Μουτούση, τον Πλοίαρχο Ι. Παπαδόπουλο, τους καθηγητές Α. Λιβιεράτο. Κ. Λογοθετόπουλο, Ν. Λούβαρη και τον μεγαλέμπορο Π. Χατζημιχάλη.

Αποκαλυπτήρια Μνημείου

Ο Δήμος Λίμνης Ευβοίας είχε την πρωτοβουλία να στηθεί μνημείο πεσόντων αγωνιστών στο Μουρτιά. Τη Δευτέρα του Πάσχα έγιναν τα εγκαίνια. Παραβρέθηκαν: Ο δήμαρχος Λίμνης Δημήτρης Κατσίνης.Ο νομάρχης Νίκος Παπανδρέου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Γιαννάκης, γραμματέας της ΚΟ Σκεπαστής του ΚΚΕ και άλλοι παράγοντες, αντιστασιακοί και πατριώτες από τα γύρω χωριά.

Από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν από τους κατακτητές κατά της ενημέρωσης του λαού, ήταν η παράδοση των ραδιοφώνων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ