ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε οριστικά την αγορά 50 αμερικανικών F-16, 15 γαλλικών "Μιράζ 2000" και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του "Γιουροφάιτερ", συνολικού κόστους 2,3 τρισ. δραχμών μέχρι το 2010

Εναρμονισμένη απόλυτα με τις επιταγές του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και τον καταμερισμό που προβλέπεται για την Ελλάδα είναι η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) σχετικά με την επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευτεί τα επόμενα χρόνια η Πολεμική Αεροπορία.Μετά από διεργασίες και έντονο παρασκήνιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις της για το τμήμα αυτό του πενταετούς (1996-2000) εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που αφορά την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών.

Τελικά προκρίθηκε το μαχητικό "F-16 Block 50 Plus",τύπο που ήδη διαθέτει η πολεμική αεροπορία, έναντι του επίσης αμερικανικού F-15 II και στο άμεσο μέλλον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προμηθευτεί 50 μαχητικά αεροσκάφη "F-16 Block 50 Plus", συνολικού κόστους 600 δισ. δραχμών. Επιπλέον αποφασίστηκε η ενίσχυση του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών τύπου "Μιράζ 2000" με την αγορά 15 αεροσκαφών νεότερης γενιάς τύπου "Μιράζ 2000 - 5",ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστούν και 10 από τα υπάρχοντα "Μιράζ 2000" σε "Μιράζ 2000 - 5".

Οριστικοποιήθηκε ακόμα η απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία του "ευρωμαχητικού" 4ης γενιάς τύπου "Γιουροφάιτερ". Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, στόχος είναι η Ελλάδα μετά το 2005 να αποκτήσει σταδιακά 60-90 μαχητικά αυτού του είδους και να συμμετάσχει στην παραγωγή τους σε ποσοστό 70%. Η ένταξη στην κοινοπραξία του "Γιουροφάιτερ" θα γίνει μέσα στο 1999 και θα είναι ύψους 1,3 τρισ.δραχμών.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας κατανέμεται σε τρία πενταετή προγράμματα και θα φτάσει μέχρι το 2010 στα 2,3 τρισ. δραχμές.

Ο Κ. Σημίτης σε δηλώσεις του μετά το ΚΥΣΕΑ μίλησε για "μια Ελλάδα που συμμετέχει στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας",εννοώντας προφανώς το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και απαντώντας έμμεσα στο Α. Τσοχατζόπουλο,ο οποίος φέρεται δυσαρεστημένος γιατί δεν επιλέχτηκε τελικά το F-15H, το οποίο θεωρείται στρατηγικό αεροσκάφος, και ανέφερε ότι "δεν ακολουθούμε πολιτική η οποία θέλει να πιέσει άλλους, να εξαναγκάσει άλλους, ακολουθούμε πολιτική η οποία θέλει να στεριώσει στην περιοχή τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη".

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Από τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ υπαγορεύτηκε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι δύναμη ειρήνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, υπαγορεύτηκε από τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των ΗΠΑ σε βάρος των εθνικών συνόρων και των λαών. Ο ιμπεριαλισμός καθορίζει τι, πού, ποιο, από πού θα αγοραστεί.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τελείως ακατάλληλο για την άμυνα της χώρας, αφού αφορά στην αγορά και συμπαραγωγή επιθετικού τύπου αεροσκαφών, που είναι κατάλληλα για επιδρομές μακρινών αποστάσεων, όχι όμως και για την υποστήριξη του Αιγαίου. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά απέρριψε τις προτάσεις ειδικών που αφορούν στην πραγματικά αμυντική και αποτελεσματική άμυνα των νησιών του Αιγαίου.

Τα όσα ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης, ότι με το πρόγραμμα "Γιουροφάιτερ" θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κυριολεκτικά προκαλούν, αφού η κυβέρνηση με την πολιτική της συρρικνώνει διαρκώς την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι δύναμη ειρήνης, από τη στιγμή που υπογράφει υπέρ των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, παρέχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ κατά του γειτονικού λαού και υπογράφει το "νέο δόγμα του ΝΑΤΟ", το οποίο στρέφεται κατά όλων των λαών και των χωρών που αντιστέκονται στη "νέα τάξη".

Δύναμη ειρήνης αποτελεί η λαϊκή αντίσταση και η κοινή συμπαράταξη με άλλους λαούς, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για ν' ανοίξει ο δρόμος της κοινωνικής προκοπής στην Ελλάδα".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ψήφος να στοχεύει τους δολοφόνους

Αντιπολεμική συγκέντρωση με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην πλατεία Αριστοτέλους, την Πέμπτη 6 του Μάη

Με αντιπολεμική συγκέντρωση στην πόλη που οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ επιχειρούν να μετατρέψουν σε ορμητήριο των καταστροφικών σχεδίων τους, ξεκινά το ΚΚΕ την προεκλογική του εκστρατεία.

Στη Θεσσαλονίκη, που ο λαός της από την αρχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, δίνει τη δική του μάχη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στην πλατεία Αριστοτέλους, που το τελευταίο διάστημα έχει "φιλοξενήσει" τις κραυγές οργής, αντίστασης και συμπαράστασης στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Σ' αυτή την πλατεία, θα μιλήσει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στην πρώτη προεκλογική εκδήλωση του Κόμματος, στις 6 του Μάη,ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη.

Γιατί, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, που βιώνει άμεσα η Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη η χώρα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις εκλογές που έρχονται. Είναι μια απτή απόδειξη της "λυκοσυμμαχίας" που αποτελεί το κατασκεύασμα που λέγεται ΕΕ - όπως τη χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Κόφφας.Ο ίδιος μας εξηγεί γιατί ο λαός πρέπει να καταδικάσει τις συμβιβασμένες πολιτικές δυνάμεις και να ενισχύσει το ΚΚΕ: "Ο πόλεμος έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μια "λυκοσυμμαχία" δυνάμεων, που συνέβαλαν στη δημιουργία της Ευρώπης του πολέμου".

Καλούμε τον λαό της Θεσσαλονίκης - συνεχίζει - να πάρει μέρος στην αντιπολεμική συγκέντρωση, με την οποία ξεκινά το ΚΚΕ την προεκλογική του εκστρατεία. Να ακούσει τις θέσεις του Κόμματος, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο υπαίτιος της κατάστασης στα Βαλκάνια: το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Να τιμωρήσει, με την ψήφο του, τα πολιτικά κόμματα - στη χώρα μας και στην ΕΕ - που όλα αυτά τα χρόνια έδιναν μια πλασματική εικόνα για το τι είναι ΕΕ. Να ενισχύσει το ΚΚΕ, οι πολιτικές θέσεις του οποίου δικαιώνονται, με την τραγική αυτή κατάσταση στην περιοχή μας.

Γι' αυτό και η επιλογή να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής δουλιάς στη Θεσσαλονίκη. "Σηματοδοτεί την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Σηματοδοτεί την απόφαση του Σαλονικιώτικου λαού να σταματήσει ο πόλεμος", καταλήγει ο Χρ. Κόφφας.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη

Θα μιλήσει ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χ. Φλωράκης

Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώνει το ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας για τις Ευρωεκλογές '99 την Κυριακή 9 Μάη στις 11.00 το πρωί στους χώρους που στεγάζεται η Ελληνική Κοινότητα, Adam - Klein Str.6, 90429 Nornberg.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης θα είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,ο οποίος θα αναφερθεί στις θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ελλάδα και τη σημασία των Ευρωεκλογών,ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ