ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βιβλίο

Για το βιβλίο

Οσοι αγαπούν την υπόθεση "βιβλίο" και θέλουν να μάθουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό βιβλίο και όλοι περί αυτό (από το συγγραφέα μέχρι και τον αποδέκτη του), αξίζει να διαβάσουν το βιβλίο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, Γιώργου Δαρδανού,με τον άκρως υπονοηματικό τίτλο "Οταν η γάτα γλείφει τη λίμα" (εκδόσεις "τυπωθείτο"). Αξίζει να διαβάσουν αυτή τη συλλογή άρθρων του Γ. Δαρδανού, όχι για να ευελπιστήσουν και εκείνοι με τη - συγκρατημένη βεβαίως λόγω προηγούμενης πικρής πείρας - αισιοδοξία του από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης (διά στόματος πρωθυπουργού στις 16/12/1998), αλλά για να αντλήσουν γνώση από τη σφαιρική γνώση του εκδότη και συνδικαλιστή Γ. Δαρδανού. Από τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει. Τις σωστές εκτιμήσεις του για την πολιτική (εχθρότητας, αδιαφορίας και κίβδηλων "θα") που άσκησαν οι μέχρι τώρα εκάστοτε κυβερνήσεις. Τους βάσιμους φόβους του για τον οικονομικό "πνιγμό" των μικρομεσαίων παραδοσιακών ελληνικών εκδοτικών οίκων που προώθησαν από τη δεκαετία του '50 το καλό και προοδευτικό βιβλίο, από ξενοκίνητα εκδοτικά τραστ και "βιβλιοπωλεία" σούπερ - μάρκετ και τις προτάσεις του για επίλυση των προβλημάτων. Επίλυση που πρώτα απ' όλα απαιτεί πραγματική παιδεία,δηλαδή ανατροπή της σημερινής αντιλαϊκής κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Τις ορθές επισημάνσεις του για τη λεγόμενη "άνθηση" της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, με περισσότερους από 5.000 τίτλους βιβλίων ετησίως, πολλά από τα οποία είναι πράγματι καλά, αλλά η πλειονότητά τους κυμαίνεται κάτω του μετρίου έως τη "σαβούρα". Τις αποκαλύψεις του για τη δεινή θέση των περισσότερων νέων συγγραφέων, αφού είτε δε βρίσκουν εκδότη για το βιβλίο τους, είτε για να εμφανιστούν, υποχρεώνονται από εκδότες να γράψουν "σκαμπρόζικες ιστορίες" της... χρονιάς. Αυτό όμως δεν είναι λογοτεχνία, είναι έκπτωση αξιών,που και αυτή "έχει συμβάλλει τα μάλα στη γενικότερη στροφή της ελληνικής κοινωνίας" προς το "λαμέ εκσυγχρονισμό", υπογραμμίζει ο Γ. Δαρδανός.

Αντί δικής μας επισήμανσης, παραθέτουμε την καίρια του Γ. Δαρδανού: "Ο κόσμος του βιβλίου στριφογυρίζει σ' έναν φαύλο κύκλο, απ' όπου - αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν σήμερα - δεν υπάρχει διέξοδος (...) Τείνουμε να γίνουμε όπως και οι προηγμένες, λεγόμενες, χώρες της Ευρώπης, όπου το βιβλίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των πολιτών, μόνο που στην τερατώδη του πλειοψηφία δεν είναι άλλο, από σκουπίδια σε μορφή βιβλίου".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Αύριο το μεσημέρι ορκίζεται η νέα τουρκική Βουλή και αρχίζουν, όπως ήδη έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο οποίος, κατά τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, αρχηγό πλέον του μεγαλύτερου - από τέταρτο που ήταν στην προηγούμενη - κόμματος στη Βουλή, του Δημοκρατικού Αριστερού (DSP), δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με συνασπισμό τριών κομμάτων. Και δοθέντος ότι οι ισλαμιστές του Κόμματος Αρετής (FP) υπό τον Ρετσάι Κιουτάν και οι ακόλουθοι της Τανσού Τσιλέρ του Κόμματος Ορθού Δρόμου (DYP) αποκλείονται λόγω της πρότερης αντιπαράθεσής τους με τους στρατηγούς, απομένουν το κόμμα του Μεσούτ Γιλμάζ, της Μητέρας Πατρίδας (ANAP), οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, δεν εκπροσωπείται επίσημα αλλά έχει αρκετούς), και, τέλος, το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το λίκνο των "Γκρίζων Λύκων".

Από το πολιτικό πουθενά, λοιπόν, ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή ισορροπιών και κεντρικό πρόσωπο της τουρκικής πολιτικής για την επόμενη 5ετία. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δει κάποιος τι είδους πολιτικές έχει κατά νου: "μηδενική ανοχή" για Κούρδους και πολιτικούς - ισλαμιστές, "οικονομικές μεταρρυθμίσεις" νεοφιλελεύθερης απόκλισης για την οικονομία, "σκληρή" εξωτερική πολιτική, ολική αναθεώρηση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και της αιώνιας ενταξιακής προσπάθειας της χώρας. Αυτός ο κάποιος μπορεί να μπερδευτεί λίγο και να νομίσει ότι μιλάει ο στρατηγός Κιβρίκογλου. Το πώς θα ερμηνεύσει το γεγονός, βέβαια, εξαρτάται από το αν πιστεύει στις συμπτώσεις.

Μπ. Γ.

"Τον ξέρουμε τον ένοχο... "

"Τον ξέρουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία". Ο στίχος του ποιητή είναι ίσως το μόνο καίριο σχόλιο, για την πρόσφατη δολοφονία, στο κέντρο της Αθήνας και το κλίμα τρόμου, που επιχείρησαν να σπείρουν οι "θυγατρικές" των μυστικών υπηρεσιών, που δρουν στην Ελλάδα σαν σε ξέφραγο αμπέλι. Το ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό, να εντείνει την επαγρύπνηση και τις κινητοποιήσεις του. "Η μαζική πολιτική πάλη, για να "φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια", για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στο δολοφονικό όργιο, είναι μονόδρομος για το λαό μας", τονίζει. Ας το προσέξουμε...

Ο υπουργός ... Μεγαλο-Εργοδοσίας

Πρόκληση προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αποτελεί από την πρώτη του ως την τελευταία του λέξη το πρωτομαγιάτικο μήνυμα του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου. Ο υπουργός μιλά σ' αυτό για "μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο σύστημα των εργασιακών σχέσεων, στην κοινωνική ασφάλιση... Εφαρμογή του 35ωρου..." και εννοεί - εκτός από τις "σάλτσες" - ότι κατάργησε το 8ωρο, ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις, διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τολμά να ισχυρίζεται πως στήριξε άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, όταν η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και οι χαμηλοσυνταξιούχοι σπρώχνονται πιο βαθιά στην εξαθλίωση. Τολμά, ακόμα, να μιλάει για "αλληλεγγύη των λαών, σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνική επίλυση των διαφορών...", όταν ανήκει σε μια κυβέρνηση που παίρνει ενεργά μέρος στο στυγερό ΝΑΤΟικό έγκλημα σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Ο λαός όμως απαντά στις προκλήσεις. Μια πρώτη απάντηση πήρε με τις ταξικές - αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα και έπεται η συνέχεια... Κοντά είναι και οι ευρωεκλογές...

Ποιος θα φταίει τότε;

Οποιος παίζει με τη φωτιά, στο τέλος καίγεται, λέει μια παλιά, λαϊκή παροιμία, αλλά φαίνεται πως κανένα μέλος της κυβέρνησης Σημίτη δεν την έχει ακουστά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στη στάση... ουδέτερης συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές επιδρομές, αφού σε όλα συμφωνούμε και υπογράφουμε κι έχουμε παραχωρήσει και τον εναέριο, επίγειο και θαλάσσιο ελληνικό χώρο στις ανάγκες της εγκληματικής Συμμαχίας.

Μιλάμε, για τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, που έχουν σταλεί στην Αλβανία, πάντα για ανθρωπιστικούς λόγους... Ενα απ' αυτά βρίσκεται στην πόλη Κούκες, κάπου στην Κεντρική Αλβανία, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, όπου έχει φτιάξει και συντηρεί ένα στρατόπεδο προσφύγων, με 2.000 περίπου αλβανόφωνους. Στην ίδια περιοχή, όμως, δρουν και ομάδες του UCK, οι οποίες περιφέρονται βαριά οπλισμένες και συχνά κάνουν νυχτερινές "επισκέψεις" και στο στρατόπεδο. Δεν είναι, δε, λίγες οι φορές, που κοντά στο στρατόπεδο ξεδιπλώνονται μάχες μεταξύ των μισθοφόρων του UCK και γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών μονάδων.

Ποιος εγγυάται, λοιπόν, ότι η ελληνική στρατιωτική μονάδα δε θα εμπλακεί - ακόμη και χωρίς να το θέλει - στις εντεινόμενες συνεχώς πολεμικές συγκρούσεις της γιουγκοσλαβικο-αλβανικής μεθορίου; Μήπως, ο στρατηγός Ουέσλεϊ Κλαρκ και οι άλλοι ΝΑΤΟικοί επιτελείς; Κι αν συμβεί, το απευκταίο αυτό ενδεχόμενο, ποιος θα φταίει, πάλι ο Μιλόσεβιτς;

Προκλητική διγλωσσία

Αρκετές φορές, τον τελευταίο καιρό, έχουμε σημειώσει την υποκρισία και διγλωσσία διαφόρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που επικρίνουν και καταγγέλλουν - συνήθως, από τα ΜΜΕ - τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, τις ΗΠΑ, το νέο δόγμα της εγκληματικής συμμαχίας κλπ., αλλά από κει και πέρα τίποτε άλλο. Οταν έρχεται η ώρα, να κάνουν και το παραμικρό, για να εκφραστούν στην πράξη τα όσα λένε στα λόγια, τότε παριστάνουν την... πάπια. Για παράδειγμα, ένας μόνο βουλευτής, από τα δύο μεγάλα κόμματα (ο Γ. Κατσιμπάρδης), ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία των βουλευτών του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, προκειμένου να έρθει για συζήτηση στη Βουλή η εμπλοκή της Ελλάδας και να αποφασιστεί η άμεση απεμπλοκή της από τον επικίνδυνο και ολέθριο ΝΑΤΟικό τυχοδιωκτισμό.

Μα καλά, στ' αλήθεια πιστεύουν, ότι μπορούν εσαεί να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και το λαό; Θυμηθείτε, στις 13 Ιούνη, να τους δώσετε την απάντηση που τους πρέπει.

"Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι ο βομβαρδισμός της σερβικής τηλεόρασης αποτελεί ένδειξη προώθησης της δημοκρατίας". Η δήλωση ανήκει στον κ. Τ. Πίκερινγκ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.Θέλετε ακόμη μία, ανάλογη; Διαβάστε: "Η Αμερική είναι καλός τόπος και η καλοσύνη μας αποτελεί πηγή φωτός για τα έθνη ολόκληρου του κόσμου". Τούτη ανήκει στον κ. Αλ Γκορ, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και όπως όλα δείχνουν, υποψήφιο Πρόεδρο στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Τις δηλώσεις τις αλιεύσαμε στην προχθεσινή "Ελευθεροτυπία" και τις αναδημοσιεύουμε, για να τις έχετε υπόψη σας...

Επιμένουν, αλλά μάταια...

Τι και αν εδώ και βδομάδες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) είχε ανακοινώσει την απόφασή του για γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα; Τι και αν πριν δυο μέρες, με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, διαμαρτυρήθηκε για την επιμονή αρκετών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εμφανίζουν αυτή τη συγκέντρωση, σαν συγκέντρωση του ΚΚΕ; Τι και αν από το ίδιο το βήμα της χτεσινής μεγαλειώδους συγκέντρωσης, εκφράστηκε από τους ίδιους τους ομιλητές η πλατύτητα της εκδήλωσης και του ίδιου του Μετώπου; Ολη τη χτεσινή μέρα οι διάφοροι... καλοθελητές επέμεναν να μιλάνε για τη "συγκέντρωση του ΚΚΕ", ή ακόμα και για τη "συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ"!

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Πέρσι, για παράδειγμα, (ορισμένοι το επανέλαβαν και φέτος) έκαναν και την Αλ. Παπαρήγα, ομιλήτρια στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση! Το γιατί το κάνουν είναι φανερό. Θέλουν να αποτρέψουν όσους δεν είναι με το ΚΚΕ, να πάνε στις μεγάλες πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Και ενώ κάθε χρόνο δεν τα καταφέρνουν - πράγμα που έγινε και χτες - αυτοί επιμένουν. Φαίνεται ότι τα παθήματα, δε γίνονται μαθήματα...

Καταγγελία στο "Economist"

Ο ρόλος του περιοδικού "Ecomomist", στην προώθηση και προβολή των μακρόπνοων αναλύσεων των επιτελών της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης", είναι γνωστός, καθώς επίσης και η... λατρεία την οποία τρέφουν προς αυτό διάφοροι εγχώριοι οικονομικοί και άλλοι αναλυτές. Στα αξιοπρόσεκτα, πάντως, του φετινού συνεδρίου του περιοδικού στη χώρα μας, πρέπει να αναφερθεί η αποχώρηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ και η σχετική καταγγελία της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, από τον ίδιο. Ο λόγος; "Οτι δεν είχε προσκληθεί καθόλου το ΚΚΕ, γεγονός απαράδεκτο, όπως είπε για ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου με μεγάλη ιστορία αλλά και με απήχηση στον ελληνικό λαό. Τέτοιες πρακτικές προσβάλλουν τη δημοκρατική κοινοβουλευτική τάξη".

Αίμα και ψέμα

"Λύση" ψάχνουν

μετά "πάθους"

και ανοίγουν

νέους τάφους,

"λύση" ψάχνουν

ΗΠΑ, Βόννη

και πληθαίνουνε

οι φόνοι!

"Λύση" ψάχνουν

τάχα όλοι

μα "δουλεύει"

το πιστόλι,

"προσπαθούν"

Παρίσι, Ρόμα

κι οι νεκροί

στους δρόμους στρώμα!

"Λύση" ψάχνουν,

μες στο αίμα

οι ανήθικοι,

τι ψέμα,

λύση, θα 'ρθει,

το γνωρίζουν,

μόνο αν πάψουν

να "θερίζουν"!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ