ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αιματοκύλισμα στην επαρχία Ατσεχ από το στρατό

ΠΟΥΛΟ ΡΟΥΝΓΚΟΝ.-

Σε μακελειό εξελίχθηκαν, τελικά, οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ατσεχ, στη βόρεια Ινδονησία, ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις και σε μουσουλμάνους διαδηλωτές. Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να σκοτωθούν 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 81 άλλοι.

Οπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVRI, ισχυρές δυνάμεις του ινδονησιακού στρατού αναπτύχθηκαν στην πόλη Πούλο Ρουνγκόν, 1.750 χιλιόμετρα βόρεια της Τζακάρτα στο νησί Σουμάτρα, προκειμένου να απελευθερώσουν ένα στρατιώτη που είχε απαχθεί το Σαββατοκύριακο, από τους μουσουλμάνους κατοίκους κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, και κρατούνταν ακόμα. Η αντιπαράθεση στρατιωτών και διαδηλωτών, γρήγορα, έφυγε από τον έλεγχο και ακολούθησε αιματοκύλισμα. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στη γειτονική πόλη Λχοκσεϊμάβε, της οποίας ο στρατιωτικός διοικητής, Ανιάντο, αρκέστηκε να σχολιάσει τα αιματηρά επεισόδια υποστηρίζοντας ότι ήταν "μια σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στο στρατό και τους κατοίκους", ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά απελευθερώθηκε ο Ινδονήσιος στρατιώτης.

Τα επεισόδια στο Ατσεχ σημειώθηκαν ένα μόλις μήνα πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις οποίες συμμετέχουν αρκετά κόμματα, μετά από περισσότερες από 3 δεκαετίες. Οι θρησκευτικές έριδες μαστίζουν τις επαρχίες της Ινδονησίας και συγκεκριμένα στο Ατσεχ οι υποστηρικτές της απόσχισης της επαρχίας έχουν, μέχρι στιγμής, ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ετσεβίτ

Επεισοδιακή ορκωμοσία της νέας Βουλής, εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης με ισλαμίστρια βουλευτή, που φορούσε την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε, χτες τελικά, στον ηγέτη του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ένα εικοσιτετράωρο μετά την επεισοδιακή ορκωμοσία της νέας Βουλής, εξαιτίας της εμφάνισης μιας βουλευτή του Κόμματος της Αρετής στο Κοινοβούλιο με την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα. Ο Ετσεβίτ έχει, πλέον, στη διάθεσή του 45 μέρες για να καταλήξει σε συμφωνίες με άλλα κόμματα, προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα τουρκική κυβέρνηση.

Την Τετάρτη αναμένεται να αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ο 73χρονος Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ως επικρατέστεροι εταίροι του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς εμφανίζονται το ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (των Γκρίζων Λύκων) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ. Εντούτοις, καμία από αυτές τις πιθανότητες δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Το μόνο σίγουρο φαίνεται ότι είναι η αποφασιστικότητα του νέου πρωθυπουργού να μην αφήσει το παραμικρό περιθώριο δράσης στους ισλαμιστές και στο Κόμμα της Αρετής, που εκπροσωπείται με 33 έδρες λιγότερες από την προηγούμενη φορά στο Κοινοβούλιο. Οι προθέσεις του Μπουλέντ Ετσεβίτ αποσαφηνίστηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της νέας Βουλής, την Κυριακή. Ο Ετσεβίτ διέκοψε τη διαδικασία, όταν εισήλθε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου η βουλευτής του Κόμματος της Αρετής Μερβέ Καβακτσί, φορώντας την ισλαμιστική μαντίλα.

Αμέσως, οι βουλευτές του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να φωνάζουν "έξω - έξω". Ο ίδιος ο Ετσεβίτ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της βουλευτή, η οποία, τελικά, αποχώρησε χωρίς να ορκιστεί και η διαδικασία διακόπηκε για 90 λεπτά. Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα ο βουλευτής που δε θα ορκιστεί δε χάνει τη βουλευτική του ασυλία. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Ετσεβίτ δήλωσε, εμφανώς οργισμένος, ότι "η θρησκεία πρέπει να εφαρμόζεται με πραγματική πίστη και όχι για πολιτικούς σκοπούς" και τόνισε ότι θα προωθήσει αλλαγή του κανονισμού ενδυμασίας της Βουλής.

Χτες το πρωί, ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας, Βουράλ Σαβάς, άρχισε διαδικασία δίωξης κατά της ισλαμίστριας βουλευτή με την κατηγορία της "υποκίνησης θρησκευτικών και φυλετικών παθών", η οποία μπορεί να καταλήξει και σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Η Καβακτσί, επιστήμονας πληροφορικής, με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι θα υπερασπίσει, μέχρι τέλους, το δικαίωμά της να εκφράζει την πίστη της όπως επιθυμεί. Σύμφωνα, πάντως, με τον τουρκικό νόμο απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα, τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργίες σιδηροδρομικών

ΒΟΝΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Παρέλυσαν, χθες, τα τρένα τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, καθώς οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους πραγματοποίησαν νέες προειδοποιητικές απεργίες. Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για δύο με τρεις ώρες, εντείνοντας τις πιέσεις τους προς την εργοδοσία για αύξηση 3% στους μισθούς τους. Η απεργία των σιδηροδρομικών έπληξε, κυρίως, το Μόναχο, το Βερολίνο, τη Στουτγκάρδη και τη Φρανκφούρτη. Ο εκπρόσωπος της διοίκησης των γερμανικών σιδηροδρόμων, Ούβε Χερτζ, κατηγόρησε τους απεργούς ότι θέτουν επιπλέον προβλήματα, με τις απεργίες τους, στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν χθες, ενώ τόνισε ότι η διοίκηση είναι έτοιμη να καταθέσει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, της οποίας λεπτομέρειες, όμως, δεν αποκάλυψε. Πριν από μία βδομάδα, η εργοδοσία πρότεινε αύξηση, μόλις, 1,5% ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεταν ως μίνιμουμ αύξηση το 3%.

Την ίδια στιγμή, νέα προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούσαν και οι Γάλλοι σιδηροδρομικοί αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης Ζοσπέν να προχωρήσει σε περικοπές των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 39 σε 35 ώρες. Αν και η διοίκηση της σιδηροδρομικής εταιρίας έχει διαβεβαιώσει τους εργαζομένους ότι η μείωση των ωρών εργασίας δε θα συνοδευτεί και από μισθολογικές περικοπές, οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, σταδιακά θα χειροτερεύσουν οι, ήδη, δύσκολες συνθήκες εργασίας και θα γίνουν και απολύσεις.

ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Και η αστυνομία βιαιοπραγεί κατά των συνηγόρων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Προπηλακίστηκαν, υβρίστηκαν αλλά και χτυπήθηκαν, από "εξαγριωμένους πολίτες, συγγενείς θυμάτων των Κούρδων ανταρτών", οι συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Δικαστηρίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, όπου ορίστηκε η ημερομηνία έναρξης της δίκης του Κούρδου ηγέτη.

Οπως καταγγέλλει ο Μπακί Γκουλ, εκπρόσωπος των συνηγόρων του Οτσαλάν, έξι από το σύνολο των δεκαεφτά δικηγόρων που συνεργάζονται για την εκπροσώπηση του Κούρδου ηγέτη, δέχτηκαν επίθεση τόσο από "τους εξαγριωμένους συγγενείς όσο και από Τούρκους αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε αυτοκίνητο και στη συνέχεια, αφού τους κακοποίησαν, τους αποβίβασαν σε απομακρυσμένη αγορά της τουρκικής πρωτεύουσας". Ο Γκουλ τονίζει ότι οι συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους και να εκπροσωπήσουν τον Οτσαλάν στη δίκη που πρόκειται να αρχίσει στις 31 του Μάη, στο νησί Ιμραλί της θάλασσας του Μαρμαρά, όπου και κρατείται.

Οι συνήγοροι του Οτσαλάν καταγγέλλουν ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον τους από τις τουρκικές αρχές μέσω απειλών και επιθέσεων και τονίζουν ότι η τουρκική αστυνομία, όχι μόνο δεν αποτρέπει τους "εξαγριωμένους πολίτες" από το να βιαιοπραγήσουν εναντίον τους, αλλά αντίθετα τους ενθαρρύνει και λαμβάνει και η ίδια μέρος στα έκτροπα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Παραίτηση πρωθυπουργού

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-

Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκέντιμινας Βάγκοριους ανακοίνωσε την Παρασκευή, 30 του Απρίλη, την παραίτησή του. O Βάγκοριους δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των διαφωνιών του με τον Πρόεδρο της χώρας για θέματα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενίσχυση του τομέα ενέργειας και την πάταξη τη διαφθοράς. Τη Δευτέρα, 3 του Μάη, ακολούθησαν οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αυτοδιοίκησης. Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών που ήταν ανεξάρτητος, οι άλλοι ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος Βάλταας Ανταμκους έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού και διόρισε νέο πρωθυπουργό την Ιρένα Ντεγκουτιέν,49 χρόνων, ως σήμερα υπουργός Εργασίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από 14 μέλη. Δεν προβλέπεται διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οι Συντηρητικοί, το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο, με 68 από τις συνολικά 138 έδρες, έχουν ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης.

Τα νοσοκομεία της επαρχίας Ατσεχ γέμισαν από νεκρούς και τραυματίες

ΝΕΠΑΛ
Με βία άρχισαν οι εκλογές

ΣΑΧΟΥΡΑΤΑ.-

Τα βίαια επεισόδια, οι συγκρούσεις και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σημάδεψαν την έναρξη του πρώτου γύρου της εκλογικής διαδικασίας στο Νεπάλ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι σφοδρότερες συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιφέρεια γύρω από το χωριό Σαχουράτα, 200 χλμ νότια του Κατμαντού. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, έχασαν τη ζωή τους δύο στελέχη του Ενωτικού Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ, τα οποία συνόδευαν τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος, Μαντχάβ Κουμάρ Νεπάλ. Ο Γενικός Γραμματέας κατάφερε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να γλιτώσει τόσο από τα πυρά όσο και από τη σύλληψη.

Παράλληλα, στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούσαν και "γάζωναν" με αυτόματα όπλα, κατά τη διάρκεια όλης της μέρας, τις οροσειρές στο κεντροδυτικό Νεπάλ, οι οποίες αποτελούν ορμητήριο των κομμουνιστών μαχητών, που έχουν καλέσει τον πληθυσμό να μποϊκοτάρει τις εκλογές. Η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι τις 17 του Μάη, οπότε θα έχουν προσέλθει στην κάλπη οι κάτοικοι και των 90 εκλογικών περιφερειών. Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, μέχρι χθες βράδυ, η συμμετοχή κυμαινόταν στο 55% - 60% του συνόλου του εκλογικού σώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ