ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ 200 ΗΡΩΕΣ
Κατάρα στους δολοφόνους των λαών!

"Λαέ της Καισαριανής! Οι Γερμανοφασίστες δολοφονούν στο Σκοπευτήριο τους πατριώτες! Κατάρα στους δολοφόνους!" Πενήντα πέντε χρόνια από το ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς 1944 και το μήνυμα από το χωνί της ΕΠΟΝ παραμένει επίκαιρο, καθώς στη Γιουγκοσλαβία κάποιοι άλλοι φασίστες δολοφονούν ένα λαό που αγωνίζεται.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο λαός της ανταρτομάνας Καισαριανής, με πρωτοβουλία του Δήμου, τίμησε τους 200 ήρωες κομμουνιστές. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα, με λαϊκό ανώμαλο δρόμο "Ναπ. Σουκατζίδης", ενώ το βράδυ, μετά την άφιξη στο Σκοπευτήριο των ειρηνοδρόμων, που ξεκίνησαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου ήταν το απομονωτήριο που κρατούνταν οι 200 αγωνιστές, έγινε καλλιτεχνική εκδήλωση. Ο Αν. Καλογιάννης η Σ. Μιχαηλίδου και η ηθοποιός Δ. Χατούπη παρουσίασαν τον "Επιτάφιο" του Γ. Ρίτσου.Το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Καισαριανής έγινε καλλιτεχνική εκδήλωση με τη συμμετοχή της ορχήστρας νέων, της χορευτικής ομάδας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, ενώ ακολούθησε λαϊκή συναυλία.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων η μεγάλη καθιερωμένη πορεία που έγινε την Κυριακή το πρωί, από το παλιό δημαρχείο στο Σκοπευτήριο. Ομως, δεν είναι ίδια με άλλες χρονιές. Η βάρβαρη επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια είναι στο επίκεντρο. Η συγκίνηση ακόμα πιο μεγάλη και ανάλογα είναι και τα συνθήματα, με κυρίαρχα: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός. Εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός".

Στο Σκοπευτήριο, στον τόπο της θυσίας, έγινε η επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο των νεκρών.

"Πενήντα πέντε χρόνια μετά τη ματωμένη Πρωτομαγιά του '44, οι φασίστες της "νέας τάξης πραγμάτων", ο πλανητάρχης, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πολυεθνικές και οι έμποροι όπλων, η "δημοκρατία" και "τα ανθρώπινα δικαιώματα", ορισμένοι μάλιστα με "σοσιαλιστικό" προσωπείο, δολοφονούν εν ψυχρώ το λαό μιας χώρας, όπου τα ίχνη των νικημένων χιτλερικών είναι ανεξίτηλα χαραγμένα από την ιστορία", τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής και κάλεσε το λαό της πόλης να συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο ειρηνικό αύριο, βαδίζοντας στα χνάρια των εκτελεσμένων ηρώων. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επισημάνει ότι ο Δήμος θα είναι μπροστάρης του αγώνα, για να αποδοθεί το Σκοπευτήριο στο λαό της πόλης και να αποχωρήσει η Σκοπευτική Εταιρεία, που εδώ και δεκαετίες βεβηλώνει τον ιστορικό αυτό χώρο.

"Τώρα που οι λυσσασμένες ύαινες της Αμερικής και των πολιτισμένων Ευρωπαίων του ΝΑΤΟ ρίχνουν βόμβες και βομβαρδίζουν κατά λάθος τρένα και χωριά, σκοτώνοντας αμάχους, εμείς ακολουθάμε τα χνάρια σας, τα παστρικά κι αξεθώριαστα. Ακολουθάμε το δρόμο της ανθρωπιάς χωρίς πολέμους, μόνο με ειρήνη", τόνισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ Γιάννης Κουβάς.

Παρών στην εκδήλωση και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παν. Μακρής,που δήλωσε: "55 χρόνια, τα μηνύματα των 200 κομμουνιστών είναι επίκαιρα. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που ζούμε. Εμείς καλούμε όλο το λαό, στη μνήμη αυτών των ηρώων, να συσπειρωθεί σε ένα πλατύ λαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό, αντιπολεμικό μέτωπο, για να σταματήσει ο πόλεμος στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία".

Στο τέλος της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια. Εκ μέρους των οικογενειών των νεκρών, στεφάνι κατέθεσε η Χαρά Σουκατζίδου.Παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Ζαφειρόπουλος,ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,ο πρόεδρος της ΝΑ Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνος,οι δήμαρχοι Βύρωνα Ν. Ρογκάκος,Χαϊδαρίου Κυρ. Ντηνιακός,εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και μαζικών φορέων της περιοχής κ.ά.

Ελεύθεροι πολιορκημένοι

Οι δήμιοι σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά. Λυσσασμένοι από την ηρωική αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού αποκορυφώνουν την κτηνωδία τους και διατάσσουν να ενταθούν οι φονικοί βομβαρδισμοί, να αποκλειστεί η χώρα από τη θάλασσα και να σταματήσει η ροή πετρελαίου προς αυτή. Οι χαμερπείς "ηγέτες" του ΝΑΤΟ σφίγγουν τον κλοιό, ακολουθώντας πρακτικές περασμένων αιώνων. Τότε που οι πολιορκητές, όταν δεν μπορούσαν να καταλάβουν μια πόλη εξ εφόδου, την απέκλειαν απ' όλες τις πλευρές για να τη λυγίσουν με την πείνα, τη δίψα και τις επιδημίες που έπεφταν στους πολιορκημένους. Μ' αυτόν τον άνανδρο τρόπο νίκησε, όπως θυμόσαστε, ο Αλή Πασάς τους Σουλιώτες με αυτήν την ύπουλη τακτική έπεσε το Μεσολόγγι στα χέρια του Ιμπραήμ. Και με την ίδια αισχρή μέθοδο έρχονται τώρα οι ΝΑΤΟικοί επιδρομείς να λυγίσουν τους αλύγιστους Γιουγκοσλάβους για να βάλουν πόδι στην πατρίδα τους και να τη μετατρέψουν σε προτεκτοράτο. Χίλια θα γίνουν τα πολεμικά αεροσκάφη, που θα σκορπούν το θάνατο από τον αέρα. Αρμάδα ολόκληρη από αντιτορπιλικά και υποβρύχια θα αποκόψει τη χώρα από τη θάλασσα. Σταγόνα πετρελαίου δε θα ρέει εκεί, ώστε να μην μπορεί να κινηθεί τίποτε. "Απρίλης με τον έρωτα χορεύουν και γελούνε κι όσ' άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ' άρματα σε κλειούνε...".

Η πολιορκία της Γιουγκοσλαβίας σφίγγει πλέον σαν μέγκενη. Οι δεκαεννέα ξεφτιλισμένοι "ηγέτες" που επέπεσαν όλοι μαζί να κατασπαράξουν μια μικρή χώρα, δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο τον ηρωισμό που επιδεικνύει το θύμα τους. Η αλαζονεία τους δεν τους επιτρέπει να βλέπουν τις επιθέσεις τους να τσακίζονται πάνω στην ψυχή των Γιουγκοσλάβων. "Κάρφος" στα μάτια τους έγιναν αυτοί οι "ελεύθεροι, πολιορκημένοι" και πρέπει να ξεμπερδεύουν πια μαζί τους.

Και ετοιμάζονται για νέα, σφοδρότερα κύματα επιθέσεων. Για νέα ερείπια και άλλους νεκρούς. Και ετοιμάζονται μαζί με τις φονικές βόμβες τους, να σπείρουν και την ανέχεια στους ηρωικούς πολιορκημένους. "Στέλν' ο άγγελος του ολέθρου, πείνα και θανατικό, που με σχήμα ενός σκελέθρου περπατούν αντάμα οι δυο...".

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν οι ηρωικοί Γιουγκοσλάβοι θα αντέξουν και στα νέα δεινά. Με τέτοια δύναμη όμως που διαθέτουν και τέτοιο ανυπέρβλητο φρόνημα, όλα μπορούν να τα πράξουν αυτοί οι εκπληκτικοί Δαβίδ. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, τους έγκλειστους του Μεσολογγίου οι οποίοι μόνον όταν δεν υπήρχε ούτε ένα ποντίκι μέσα στην πόλη τους για να το φάνε, τότε μόνον αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το "φράκτη" τους, πραγματοποιώντας την ηρωική έξοδό τους, που θάμπωσε, όλη την Ευρώπη...

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα λήξει η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας. Οπως όμως και αν εξελιχθούν τα γεγονότα, η ιστορία θα καταγράψει τελικά ως νικητή τον υπερήφανο γιουγκοσλαβικό λαό και ως ηττημένους τον αισχρό πλανητάρχη και τη μαύρη κουστωδία των Ευρωπαίων "ηγετών", που καταπατώντας τους διεθνείς νόμους και την παγκόσμια ηθική, βουτήχτηκαν στο αίμα αθώων ως το λαιμό. "Αυτούς που έπραξαν το κακό, θα τους πάρει το μαύρο σύννεφο", ενώ ο γιουγκοσλαβικός λαός θα μνημονεύεται εσαεί για το αδούλωτο φρόνημά του, το σθένος του και τον ηρωισμό του.

Οπως κι αν εξελιχθούν τα γεγονότα, το ξαναλέμε, η μικρή Γιουγκοσλαβία που αντιμετώπισε τα δεκαεννιά κράτη του ΝΑΤΟ, θα μας κάνει πάντα να επαναλαμβάνουμε τα λόγια του Σολωμού για το Μεσολόγγι: "τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Τον "Επιτάφιο" του Γ. Ρίτσου τραγούδησαν ο Αντ. Καλογιάννης και η Σ. Μιχαηλίδου, ενώ αποσπάσματα διάβασε η Δ. Χατούπη, στην εκδήλωση που έγινε το Σάββατο, στο Σκοπευτήριο

"ΟΧΙ στον πόλεμο. ΝΑΙ στην Ειρήνη", βροντοφώναξε την Κυριακή, στην εκδήλωση για τους 200 κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του '44

Για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν το Μάη του '44 και για το λαό της Γιουγκοσλαβίας, που εκτελείται κάθε μέρα από το ΝΑΤΟ, έτρεξαν οι ειρηνοδρόμοι, από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ