ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση εξαπάτησε Κοινοβούλιο και κοινή γνώμη

Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρχε κανένας λόγος "ανθρωπιστικής" επέμβασης

H ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσεφ Φίσερ εξαπάτησαν βαρύτατα το Κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Εγγραφα, εσωτερικής χρήσης, του υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύουν ότι το Μάρτη του 1999 δεν υπήρχε κανείς λόγος και καμία δικαιολογία για την, στηριζόμενη από τον Φίσερ και τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, "ανθρωπιστική επέμβαση" του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Πριν από την έναρξη των βομβαρδισμών, στις 24 Μάρτη, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν απειλούνταν με διώξεις εκ μέρους των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας λόγω της εθνικής τους ταυτότητας. Στα έγγραφα, μάλιστα, αναφέρεται ότι τα μέτρα των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας στρέφονταν κατά του UCK και όχι κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ως εθνική ομάδα.

Αποσπάσματα των επίσημων εγγράφων, που αναφέρουν τα παραπάνω, έφτασαν στα χέρια της οργάνωσης "IALANA" (Χριστιανοί ενάντια στα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα - Για διαμόρφωση της ειρήνης χωρίς βία), η οποία τα διαβίβασε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε αυτά τα αποσπάσματα σε διάφορα γερμανικά διοικητικά δικαστήρια το φθινόπωρο/ χειμώνα 1998/1999 και το Μάρτη του 1999.

Αυτές οι κυβερνητικές πληροφορίες δείχνουν ότι - σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου ηγείται ο Γιόσεφ Φίσερ - μεταξύ του Νοέμβρη του 1998 και του Μάρτη 1999 δεν υπήρξε καμία σημαντική αλλαγή στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Σε μία έκθεση του υπουργείου, στις 18 Νοέμβρη του 1998, αναφέρεται: "Στο ίδιο το Κοσσυφοπέδιο έχει κάπως εκτονωθεί η δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση. Οι συνθήκες για την τροφοδοσία, όσων την έχουν ανάγκη, έχουν βελτιωθεί (...) Οι ένοπλες συγκρούσεις διεξάγονται και από τις δύο πλευρές με στρατιωτικά μέσα (...) Κατά την προέλαση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, σε περιοχές που επανακατέλαβαν, υπήρχαν και επιθέσεις κατά κατοίκων που είχαν παραμείνει εκεί. Οι επανειλημμένα μεταδιδόμενες από τον Τύπο "σφαγές" και οι αναφορές για "μαζικούς τάφους" συνέβαλαν στην ανησυχία των προσφύγων, ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν από διεθνείς παρατηρητές". Αυτή η έκθεση φέρει τον κωδικό αριθμό "514 - 516, 80/3 Yug".

Σε μία κυβερνητική πληροφορία στις 28 Δεκέμβρη 1998 προς το Διοικητικό Δικαστήριο της Κάτω Σαξωνίας, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: "Κατά την κρίση και γνώση του υπουργείου Εξωτερικών, τα μέτρα των δυνάμεων ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας στοχεύουν, κυρίως, στην καταπολέμηση του UCK, που, χρησιμοποιώντας τρομοκρατικά μέσα, παλεύει για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα δε με μερικούς εκπροσώπους τους και για τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας"".

Ακόμα, στις 15 Μάρτη, εννέα μόνο μέρες πριν την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο Διοικητικό Δικαστήριο του Μάιντς: "Οπως αναφέρεται στην έκθεση, στις 18 Νοέμβρη 1998, το UCK, μετά την εν μέρει αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, επανακατέλαβε τις θέσεις του, έτσι ώστε τώρα να ελέγχει και πάλι εκτεταμένες εκτάσεις στην περιοχή των συγκρούσεων. Και πριν την έναρξη της άνοιξης του 1999 υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ του UCK και των δυνάμεων ασφαλείας, αν και και δεν είχαν φτάσει να έχουν την ένταση των μαχών του καλοκαιριού/άνοιξης του 1998"

Τα έγγραφα αυτά καθώς και η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των προσφύγων, κατά την οργάνωση IALANA, αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι "η τρομερή "ανθρωπιστική καταστροφή" για τους ανθρώπους του Κοσσυφοπεδίου και των γειτονικών χωρών είναι, επομένως, κατ' αρχάς συνέπεια των πολεμικών επιχειρήσεων μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών".

Οι επίσημες Θέσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Ποιες είναι οι επίσημες θέσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης απέναντι σ' όσα βλέπουν - ή δε βλέπουν... - το φως της δημοσιότητας γύρω από την έντονη διπλωματική κινητικότητα στο πλαίσιο της "Ομάδας των Οκτώ" και αργότερα των Ηνωμένων Εθνών; Ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι πως το Βελιγράδι αποδέχεται τη μερική και όχι πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού από το Κοσσυφοπέδιο και μία άοπλη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, της οποίας η αποστολή και η σύνθεση θα μπορούσε να καθοριστεί μόνο μετά από διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΟΗΕ και τη Γιουγκοσλαβία... Ωρες νωρίτερα, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε διάγγελμά του υποστήριζε πως οι δυνάμεις των ανταρτών του "UCK" συνετρίβησαν και πως σ' ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζουν "κανονικά όλες οι πολιτικές λειτουργίες". Το διάγγελμα αυτό, όμως, θύμισε σε ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένα ανάλογο που είχε γίνει προ της συμφωνίας Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ για μείωση του αριθμού δυνάμεων γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο (15 Οκτώβρη 1998)...

Οσο για τις χτεσινές ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία, πέρα από τη διαφιλονικούμενη ταυτότητα επίθεσης κατά αυτοκινητοπομπών της ελληνικής αποστολής των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας, αυτές φάνηκαν να είναι κάπως μικρότερες σε αριθμό και ένταση με βασικότερη επιδίωξη την καταφορά πληγμάτων στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι θέσεις του Βελιγραδίου για δυνάμεις στο Κόσσοβο

Τις θέσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης αναφορικά με την παρουσία του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο και την πιθανή παρουσία διεθνούς δύναμης στην περιοχή παρουσίασε χτες μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόισα Βούγιοβιτς.

Ο Βούγιοβιτς δήλωσε πως το Βελιγράδι αποδέχεται μείωση των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού από 40.000 σε 11.000 άνδρες, υπό τον όρο ότι θα προηγηθεί η αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που στρατοπεδεύουν στις όμορες βαλκανικές χώρες. Δεύτερο κρίσιμο σημείο, κατά το Βελιγράδι, είναι η σύνθεση μίας διεθνούς δύναμης στην περιοχή. Κατά τον Βούγιοβιτς, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποδέχεται την παρουσία μίας άοπλης δύναμης του ΟΗΕ της οποίας η αποστολή και η σύνθεση θα μπορούσε να αποφασιστεί μετά από συνεργασία ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τα Ηνωμένα Εθνη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες ο Βούγιοβιτς στο Βελιγράδι, αναφορικά με τις συμφωνίες που έχουν διαμειφθεί ανάμεσα στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και τον ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, απάντησε πως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα "όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας" και πως αναμένεται στο Βελιγράδι η παρουσία του Ρώσου απεσταλμένου Βίκτορ Τσερνομίρντιν, προσθέτοντας πως η αποστολή του είναι "σε εξέλιξη"... Πάντως, σ' αυτή τη συνέντευξη Τύπου ο Βούγιοβιτς δεν είπε τίποτε για τη μετάβαση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και της οικογένειάς του στη Ρώμη, κάτι που έγινε νωρίς χτες το απόγευμα...

Ο ίδιος καταδίκασε τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ και κατά των εγκαταστάσεων της κρατικής τηλεόρασης και αναφέρθηκε στο βομβαρδισμό του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης στο Νόβι Σαντ, λέγοντας ότι βομβαρδίζονται δημοσιογράφοι και εγκαταστάσεις του Τύπου "για να αποκρύψει το ΝΑΤΟ τα εγκλήματα που διέπραξε στη Γιουγκοσλαβία". Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σερβική τηλεόραση στο Νόβι Σαντ είχε πρόγραμμα σε πέντε γλώσσες των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη Βοϊβοντίνα.

Στιγμάτισε ιδιαίτερα τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά πολιτικών στόχων, καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ για παραβίαση διεθνών συνθηκών και για καταφορά πληγμάτων κατά εγκαταστάσεων ηλεκτρενέργειας και συστημάτων ύδρευσης, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: "Το νερό, επειδή το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες είναι στρατιωτικός στόχος;".

Το διάγγελμα Μιλόσεβιτς

Την πλήρη ήττα των δυνάμεων του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" στη συγκεκριμένη επαρχία πέτυχαν οι γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις, υποστήριξε ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς στη διάρκεια διαγγέλματος.

"Οι λειτουργίες του νόμου και των πολιτών λειτουργούν σ' όλο το Κόσσοβο και τη Μετόχια", τόνισε ο Μιλόσεβιτς.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδιδαν το περιεχόμενο του χτεσινού διαγγέλματος Μιλόσεβιτς, σχολίαζαν πως ο Πρόεδρος είχε προβεί σε άλλο ανάλογου περιεχόμενου πέρσι προτού συμφωνήσει με τον Χόλμπρουκ σε εκεχειρία, σε μείωση των δυνάμεων του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο και την παρουσία περίπου 2.000 επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ στην περιοχή... Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν η παραπάνω "ομοιότητα" στα προεδρικά διαγγέλματα θα μπορούσε να προετοιμάζει το έδαφος για υποχώρηση σε κάποιους από τους όρους που θέτει το ΝΑΤΟ για την παύση των βομβαρδισμών!

Το ΝΑΤΟ ανεβοκατεβάζει το διακόπτη ρεύματος...

Οι χτεσινές επιδρομές του ΝΑΤΟ εστιάστηκαν περισσότερο σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι κάτοικοι των περισσότερων προαστίων του Βελιγραδίου, αλλά και άλλων αστικών σερβικών πόλεων.

Ετσι, το κέντρο του Βελιγραδίου και άλλες αστικές περιοχές έμειναν στο σκοτάδι από τις 4.00, χτες τα ξημερώματα, καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ προέβησαν στη ρίψη βομβών γραφίτη κατά ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στη Σερβία. Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτόπτες μάρτυρες στο Βελιγράδι, εκρήξεις σημειώθηκαν στο εργοστάσιο ενέργειας στο Ομπρένοβατς και το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού στη Μάινα Μπάστα (150 χλμ νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου).

Επιπλέον, δύο ΝΑΤΟικές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν χτες το απόγευμα βορειοανατολικά της κεντρικής σερβικής πόλης Νις, χωρίς να προκαλέσουν θύματα στον άμαχο πληθυσμό, αλλά σοβαρές βλάβες σε κεντρική γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Βομβαρδίστηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο "Ομπρβα" κοντά στο Κράλγιεβο (100 χλμ νότια του Βελιγραδίου), αλλά και περιοχές γύρω από το όρος Κοπαόνικ της Κεντρικής Σερβίας.

Προηγουμένως, το πρακτορείο "Τανγιούγκ" είχε μεταδώσει πως καταρρίφθηκε ένα από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη.

Σέρβοι τεχνικοί δουλεύουν πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ