ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και μετά, ο Γιάννος...

ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ των Βαλκανίων θέλει να συμβάλει μετά τον πόλεμο, λέει ο Γιάννος Παπαντωνίου, με πρόταση που κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται περίτρανα η ρήση "ενός κακού μύρια έπονται"!

***

Εδώ έχει καταφέρει να ξεπουλήσει όλο τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. Πόσο μάλλον επιχειρήσεις που δεχτήκανε πλήγματα από πυραύλους. Θα τις δώσει όλες κοψοχρονιά.

***

Γιάννος Παπαντωνίου: Ο,τι χειρότερο μπορεί να σου τύχει μετά τον "Τόμαχοκ".

***

ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ,λέει, θα μπορούμε πλέον να πηγαίνουμε στις ΗΠΑ, μετά από απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μάλλον χωρίς λόγο η συγκεκριμένη ρύθμιση. Διότι, γιατί να πάει κάποιος στις ΗΠΑ, όταν... έχει έρθει η Αμερική εδώ στα Βαλκάνια και μάλιστα σκέφτεται να εγκατασταθεί.

***

ΑΠΕΔΕΙΞΕ την... αξία και τον ανθρωπισμό του, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκτίμησε ότι... δεν υπάρχει λόγος για καταδίκη της ΝΑΤΟικής επίθεσης στην κινεζική πρεσβεία.

***

Κατά τα άλλα, είναι το όργανο που εγγυάται την... ασφάλεια των κρατών και την προστασία του Διεθνούς Δικαίου...

***

Στο μεταξύ, οι ΝΑΤΟικοί δικαιολογούνται και λένε ότι είχαν... παλιούς χάρτες, οπότε κατά λάθος χτύπησαν το κτίριο. Πάλι καλά που δεν κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Βελιγραδίου επειδή δεν τους προμήθευσε με.. καινούριους.***

ΔΥΣΤΥΧΩΣ,δεν πειστήκαμε. Για τον "παραλίγο" υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγια εκ Θεσσαλονίκης μιλάμε, ο οποίος την τελευταία στιγμή απέσυρε την υποψηφιότητά του. Αν ζούσαμε σε καμιά άλλη χώρα, ίσως να δεχόμασταν ότι το έκανε λόγω... τύψεων απέναντι στο Συνασπισμό.

***

Ομως, τη σχέση "συγκοινωνούντων δοχείων" ανάμεσα στα δυο κόμματα την έχουμε καταλάβει πλέον καλά, οπότε είναι προφανές ότι... κάπου χάλασε η συμφωνία κι εν ολίγοις... απλά δεν τα βρήκανε.

***

Δεν πειράζει όμως, ο εν λόγω πολιτικός έχει... πολύ μέλλον μπροστά του, αφού είναι γνωστό ότι διαθέτει "πλάτες" με φουσκωμένα πορτοφόλια.

Πάνω απ' όλα η υποτέλεια

Ποιοι είναι οι "υπεύθυνοι" για τη "γιουγκοσλαβική κρίση" -... κομψός χαρακτηρισμός του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ - σύμφωνα με τη διαφημιστική καταχώριση της ΝΔ στις εφημερίδες; "Το λέμε καθαρά. Υπάρχουν ευθύνες παντού. Και στο καθεστώς του Βελιγραδίου. Και στα ακραία αλβανόφωνα στοιχεία. Και - (σ.σ. τελευταίο) - στους λάθος χειρισμούς του ΝΑΤΟ". Αν αυτή είναι "η καθαρή φωνή και το ανάστημα που χρειάζεται η Ελλάδα", όπως διατυμπανίζει η διαφήμιση, τότε η κυβέρνηση Σημίτη τι διαφορετικό κάνει;

Απλούστατα, οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων συμφωνούν στην αφοσίωσή τους και πλήρη υποταγή στη συμμορία των εγκληματιών και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τις λαϊκές μάζες, ότι τάχα με αυτό τον τρόπο υπερασπίζονται το λεγόμενο εθνικό συμφέρον.

Ολέθριοι

Πόλεμο μόνο

θέλουνε

καταστροφές

και αίμα

και για Ειρήνη

όσα λεν,

απάτη είναι

και ψέμα!

Πόλεμο μόνο

θέλουνε,

ερείπια

κι οδύνη,

αυτό έχουν

"πιστεύω" τους

και δόγμα τους,

τα κτήνη!

Πόλεμο μόνο

θέλουνε

απ' της καρδιάς

τα βάθη,

γι' αυτό

και συνεχίζουνε

τις βόμβες

και τα "λάθη"!

Ο οίστρος

Οι... καταγγελίες του κ. Σάρπιγκ

Η πραγματικότητα, βέβαια, της καθημερινής επιχείρησης παραπληροφόρησης και χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης από το ΝΑΤΟ και τους διάφορους "κονδυλοφόρους" του, έχει να επιδείξει πολύ πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Οπως, αυτό του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Ρ. Σάρπιγκ, ο οποίος κατάγγειλε τις προάλλες μια "πρόσφατη σφαγή 24 αμάχων" στο Κοσσυφοπέδιο. Και προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός, παρουσίασε και μια σειρά φωτογραφίες ενός Ιταλού φωτορεπόρτερ. Για κακή τύχη, όμως, του Γερμανού υπουργού, πολύ γρήγορα αποδείχτηκε πως οι φωτογραφίες είχαν ξαναδημοσιευτεί τον περασμένο Γενάρη και αφορούσαν νεκρούς ένοπλους του UCK.

Αν αναρωτιέστε, πάντως, τι έκανε ο κ. Σάρπιγκ, μετά την αποκάλυψη και το χοντρό ρεζίλεμά του, σας απαντάμε, πως δεν έκανε απολύτως τίποτε. Αλλωστε, οι δηλώσεις του περί "σφαγής αμάχων" βρήκαν ευρύτατη δημοσιότητα, αλλά το ρεζίλεμά του πέρασε στα "ψιλά"...

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη

"...Θεωρεί ότι "αν η Βρετανία βομβαρδιζόταν από τη γιουγκοσλαβική αεροπορία, οι Σέρβοι δημοσιογράφοι δε θα είχαν καταφέρει να πάνε παραπέρα από το Χίθροου, πόσο μάλλον να πάρουν δημοσιογραφική ταυτότητα και να περιπλανηθούν στο Λονδίνο". Ο ίδιος, παρ' ότι ως Βρετανός αντιμετώπισε στην αρχή την εχθρότητα των Σέρβων, έλαβε αμέσως δημοσιογραφική ταυτότητα και μπορούσε να τριγυρίζει ελεύθερα στο Βελιγράδι. "Εκτός της πρωτεύουσας όμως υπήρχαν πολλοί περιορισμοί και στο Κοσσυφοπέδιο ήταν ιδιαίτερα αυστηροί"...

"... Το 1991 (σ. σ. στον πόλεμο του Κόλπου) οι δημοσιογράφοι υπόκεινταν σε λογοκρισία από τους συμμάχους. Τα κείμενά τους διαβάζονταν και παράγραφοι αφαιρούνταν". Ο ίδιος προτίμησε να απομακρυνθεί με τον στρατό του Κουβέιτ και να διακινδυνεύσει παρά να λογοκριθεί. "Σε αυτό τον πόλεμο δεν υπάρχει καθόλου λογοκρισία στον Τύπο".

Πιστεύει, όμως, ότι ο δυτικός Τύπος "αναμφίβολα μεροληπτεί υπέρ του ΝΑΤΟ. Δεν αναφέρθηκε λ. χ. στην παράγραφο οκτώ της συμφωνίας Ραμπουιγέ, η οποία θα επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να κινείται σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, ενώ τουλάχιστον ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε δημοσίως ψέματα για αυτή".

Θεωρεί "εντυπωσιακή" την απότομη στροφή ορισμένων βρετανικών, κυρίως δεξιών, εφημερίδων... "Οι εφημερίδες που πέρυσι ζητούσαν να μην επιτραπεί στους πρόσφυγες η είσοδος στη Βρετανία, σήμερα υποστηρίζουν ότι η Βρετανία οφείλει να κάνει πόλεμο για να τους υπερασπιστεί"".

Τα αποσπάσματα είναι από μια συνέντευξη του Ρόμπερτ Φισκ, ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπέντεντ" στο Βελιγράδι και δημοσιεύεται στο χτεσινό "Βήμα". Τα σχόλια περιττεύουν.

"Κρατήσαμε σταθερή την πορεία μας προς τους εθνικούς και πολιτικούς στόχους, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη, την ευημερία... Είμαστε ευαίσθητοι στα όσα τραγικά συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες. Συνεργαζόμαστε μαζί τους σε όλα τα επίπεδα για να βοηθήσουμε". Πρόκειται για απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού, την Κυριακή, στην Κρυσταλοπηγή. Λίγες ώρες πριν είχε χτυπηθεί η κινεζική πρεσβεία. Ούτε, όμως, αυτό, το τελευταίο, τραγικότατο ΝΑΤΟικό... "λάθος" έκαμψε την κυβερνητική υποκρισία.

"Η Ελλάδα ακολούθησε το δρόμο της φρόνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης", δήλωσε προχτές ο κ. Μητσοτάκης. Ακούραστος οπαδός του κ. Σημίτη ο επίτιμος της ΝΔ. Και όχι μόνο, αλλά φροντίζει συνεχώς να το επιβεβαιώνει...

Πρωταγωνιστής του ραγιαδισμού

"Θα πρέπει να αφήσουμε τους πρωταγωνιστές να δώσουν τη λύση που πρέπει". Αυτή την απίστευτη, για την αμερικανο-δουλεία της, δήλωση, έκανε χτες ο Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός ζητεί να αφήσουμε ανενόχλητο το συνδικάτο του εγκλήματος και τους "παντοδύναμους συμμάχους", να επιβάλουν, μέσω της ισοπέδωσης των πάντων και της γενοκτονίας του γειτονικού λαού, την πλήρη υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας. Σε καμία περίπτωση, άλλωστε το έχει αποδείξει έμπρακτα, δεν επιθυμεί ο Κ. Σημίτης να "εμπλακεί" με φιλειρηνικές θέσεις και δράσεις, που θα προκαλούσαν την οργή των ΗΠΑ. Δεν του αρκεί όμως αυτό. Θέλει να αφήσει και ο ελληνικός λαός τους φονιάδες των λαών να δώσουν τη "λύση που πρέπει", δηλαδή τη "λύση" με την οποία έχει ο ίδιος και η κυβέρνησή του ήδη συμφωνήσει.

Αρκετά πια. Ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει κρατήσει, κόντρα στις πιέσεις και την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, μια υπερήφανη και αντιιμπεριαλιστική στάση, πρέπει να βρει τον τρόπο να απαλλαγεί από τέτοιους ηγέτες, που τον εκθέτουν και τον ντροπιάζουν. Οι ευρωεκλογές μπορεί και πρέπει να είναι η αρχή.

Υποδαυλίζουν τη φωτιά του πολέμου

Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και παίζουν συνειδητά προβοκατόρικο ρόλο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με στόχο - αν είναι δυνατόν! - τη διατήρηση και, ίσως, επέκταση της φλόγας του πολέμου στα Βαλκάνια. Ο λόγος για την ηγεσία της Αλβανίας, που έχει μετατρέψει το γειτονικό κράτος σε προτεκτοράτο της συμμορίας των δολοφόνων των λαών. Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία της, ιδιαίτερα στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό. Σήμερα καταγράφουμε μια άθλια δήλωση του πρωθυπουργού Π. Μάικο, που έγινε προχτές στο "φόρουμ" που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στην οποία πήγε με αεροπλάνο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας... Προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνέχιση του πολέμου από το ΝΑΤΟ μέχρι την πλήρη ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας, ισχυρίστηκε: "Εχω προσωπικές μαρτυρίες για Σέρβους που σκότωναν Αλβανούς και τους ρουφούσαν το αίμα, άλλες που λένε πως ξεκοίλιαζαν έγκυες γυναίκες"! Κι όμως, είναι πρωθυπουργός...

ΥΓ. Φυσικά, οι παραπάνω χαρακτηρισμοί και κατηγορίες κατά της ηγεσίας της Αλβανίας δεν απευθύνονται κατά του γειτονικού λαού, ούτε βέβαια μπορούν να αποτελέσουν τροφή για οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού, πολύ περισσότερο που οι κομμουνιστές έχουν δώσει μέχρι σήμερα σκληρές μάχες ενάντιά του. Ο αλβανικός λαός, αργά ή γρήγορα, θα αντιληφθεί τι έχει υποστεί από την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη χώρα του και θα τους πετάξει στη θάλασσα, γιατί οι λαοί μπορούν να ζήσουν αρμονικά χωρίς και ενάντια σε δαύτους.

Τα λόγια και τα έργα

Πολλά και διάφορα είπε η κ. Παπαδημητρίου, βουλευτής της ΝΔ, στη χτεσινοαπογευματινή τηλεοπτική εκπομπή του κ. Τράγκα. Μέχρι και ότι, εάν ήταν πρωθυπουργός της χώρας ο Κ. Καραμανλής, δε θα συμφωνούσε με τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα. Και διάφορα άλλα παρόμοια...

Μέχρι, πάντως και όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής, γιατί αρνείται να υπογράψει - μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του της ΝΔ - την κοινή δήλωση των βουλευτών του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ και του κ. Κατσιμπάρδη, η οποία περιλαμβάνει, πάνω κάτω, όσα υποσχόταν απλόχερα χτες από την τηλεοπτική οθόνη.

Μήπως, από τα λόγια μέχρι τα έργα υπάρχει μεγάλη απόσταση..;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ