ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Η "συγνώμη" του Σρέντερ και οι "προβλέψεις" Ρούμπιν
  • Συγνώμη δίχως "εάν και όταν" ζήτησε χτες από το Πεκίνο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, φθάνοντας στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη, με βασικότερο στόχο την εξασφάλιση της σινικής συναίνεσης στο μελλοντικό σχέδιο απόφασης για το Κόσσοβο, που θα τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, εκτιμούσε πως ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας "δε θα σταθεί εμπόδιο" στις επόμενες συνεδριάσεις του ΣΑ

ΠΕΚΙΝΟ.-

Την απεριόριστη συγνώμη του για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι έδωσε χτες ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στη διάρκεια της 16ωρης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Πράγμα που έκανε όχι μόνον εκπροσωπώντας τη χώρα του αλλά και το ΝΑΤΟ.

Φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Πεκίνου νωρίς χτες το πρωί, ο Σρέντερ είπε χαρακτηριστικά πως "θα ζητήσει συγγνώμη χωρίς εάν και όταν". Διαβεβαίωσε μάλιστα, πως θα διενεργηθεί εξονυχιστική σχετική έρευνα. Ωστόσο, ο Σρέντερ δεν πήγε στο Πεκίνο μόνον για να πει "συγνώμη". Ο βασικότερος σκοπός του είναι η καταβολή προσπαθειών προκειμένου να "εξασφαλιστεί" (σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου) η συμμετοχή της Κίνας στις "διάφορες διπλωματικές προσπάθειες που είναι εν εξελίξει". Τι σημαίνει αυτό; Κυρίως πως ο Σρέντερ θα προσπαθήσει να πείσει την Κίνα να μην προβάλει βέτο όταν τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης που θα υποβάλουν τα μέλη της "Ομάδας των Οκτώ", κυρίως αναφορικά με την αποστολή μίας δύναμης επιβολής της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο. Το εάν η Κίνα θα συναινέσει τελικώς σε κάτι τέτοιο, παραμένει προς το παρόν άγνωστο...

ΗΠΑ: Δε νομίζουμε πως η Κίνα θα σταθεί εμπόδιο!

Πάντως, ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση Κλίντον εξέφραζε την πεποίθηση πως ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι δε θα σταθεί "εμπόδιο" στην προώθηση της "συμφωνίας που επιχειρείται με τη Ρωσία"...

"Δεν πιστεύουμε πως στο τέλος "της μέρας" η Κίνα θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο για μία συμφωνία (;) που έγινε με τη Ρωσία", είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμις Ρούμπιν, ο οποίος και θεώρησε μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο η Κίνα - μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας - να προβάλει βέτο στην προώθηση σχεδίου απόφασης στον ΟΗΕ σε σχέση με την αποστολή διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.

Μάλιστα, ο Ρούμπιν πρόσθεσε: "Δεν πιστεύω, όσο τραγικό και άν ήταν, πως το ατύχημα που έγινε όταν το ΝΑΤΟ χτύπησε την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, θα έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο βήμα της διπλωματίας ή της στρατιωτικής εκστρατείας"! Το "διπλωματικό ζήτημα", κατά τον Ρούμπιν, είναι εάν ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος θα αποδεχτεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως είπε, "εάν συμβεί, θα σημάνει ένα διαδικαστικά ταχύτερο δρόμο για την εξεύρεση λύσης". "Επιπλέον", πρόσθεσε ο Ρούμπιν, "ένα κινέζικο βέτο για το Κοσσυφοπέδιο θα αντιτίθονταν στην εδώ και καιρό θέση της Κίνας για ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου!".

Πάντως, την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Κιν Χουσάν, επαναλάμβανε πως η παύση των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προτού γίνουν οποιεσδήποτε συνομιλίες για το Κόσσοβο. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αποφάσισε να βγει από την πρεσβεία!

"Νομίζω πως πρέπει να δώσουμε στους Κινέζους φίλους μας μία μέρα πένθους και μετά να συζητήσουμε μαζί τους τρόπους για να διορθώσουμε την κατάσταση"... Μ' αυτά τα λόγια ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέιμις Σάσερ, εγκατέλειψε χτες για λίγες ώρες το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο, εμφανώς ανακουφισμένος μετά την εκτόνωση των αντιαμερικανικών διαδηλώσεων εξαιτίας του βομβαρδισμού της πρεσβείας στο Βελιγράδι. Συνοδεία αρκετών διπλωματικών υπαλλήλων, ο Σάσερ περπάτησε στο γύρω χώρο που ήταν γεμάτος από τις πέτρες και άλλα αντικείμενα που έριξαν στην περιοχή την περασμένη Κυριακή χιλιάδες Κινέζοι διαδηλωτές. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σάσερ είπε πως δεν αισθάνεται οργή για τις θυελλώδεις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις των περασμένων μερών, προσθέτοντας πάντως πως για την ώρα είναι πρόωρο να βρεθούν τρόποι για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας.

Το Πεκίνο πενθεί τα θύματα των βομβαρδισμών

Ωρες νωρίτερα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Χου Ζιντάο, υποδεχόταν στο Πεκίνο τα λείψανα των τριών Κινέζων (δύο δημοσιογράφοι) που σκοτώθηκαν στο Βελιγράδι και τα 20 άτομα - στην πλειοψηφία τους διπλωματικοί υπάλληλοι - που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ίδιας επίθεσης.

Στους παρακείμενους δρόμους στο αεροδρόμιο του Πεκίνου εκατοντάδες Κινέζοι είχαν συγκεντρωθεί αποδίδοντας με τον τρόπο τους φόρο τιμής στους νεκρούς.

Στο αεροδρόμιο, εκτός από τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Χου Ζιντάο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήταν και περίπου 1.000 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί μαθητές γυμνασίων, εργάτες, στρατιώτες.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε στιγμιότυπα εκδηλώσεων πένθους στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Ζινχουά", όπου έξω από τα γραφεία του υπήρχε το ακόλουθο πανό: "ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πάρτε την ευθύνη αυτής της βάρβαρης πράξης!".

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ενταση στη μεθόριο;

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Πριν ακόμα από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι μεθοριακές συγκρούσεις, όπως τουλάχιστον ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν συχνές και αιματηρές. Μετά το κλείσιμο των συνόρων καμία συγκεκριμένη πληροφορία για κινήσεις και συγκρούσεις δεν είχε αναφερθεί... αλλά τις τελευταίες δύο μέρες το σκηνικό δείχνει να έχει αλλάξει.

Οι αλβανικές αρχές κατηγόρησαν χθες τις σερβικές δυνάμεις ότι μετά από σκληρές μάχες στη συνοριακή γραμμή εισχώρησαν πολύ "βαθιά" στο έδαφος της Αλβανίας. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσαν και διεθνείς παρατηρητές που βρίσκονται στην αλβανική επικράτεια, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, βρίσκεται στα Τίρανα, δήλωσε "κατηγορηματικά" ότι η συμμαχία "δε θα ανεχθεί επιθέσεις που μπορεί να τραβήξουν την Αλβανία στη σύγκρουση"!

Στο διά ταύτα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλβανική αστυνομία αντάλλαξε πυρά με γιουγκοσλαβικές δυνάμεις αργά το βράδυ της Τρίτης στα σύνορα της βόρειας Αλβανίας με τη Γιουγκοσλαβία, όπως δήλωσε χθες από τα Τίρανα ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τιράνων του ΟΑΣΕ Αντρέα Αντζέλι,ενώ πρόσθεσε ότι οι μάχες συνεχίζονταν για πολλές ώρες. Μετά οι Αλβανοί υποχώρησαν στο χωριό Κασάι, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα και "από εκεί αντιμετωπίζουν τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, που είτε έχουν περάσει ελάχιστα εντός του αλβανικού εδάφους είτε βρίσκονται πάνω στα σύνορα", είπε ο Αντζέλι μιλώντας στο πρακτορείο "Ρόιτερ", διευκρινίζοντας ακόμα ότι οι Σέρβοι έχουν μετακινηθεί κοντά στο χωριό Περόι Ι Τοάνες όπου και παραμένουν από χθες το απόγευμα...

Είναι αξιοσημείωτο, ότι το χωριό αυτό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Παντές, όπου χθες 30 άντρες του UCK τραυματίστηκαν. Παράλληλα, άλλοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στη μεθοριακή πόλη Μπαϊράμ Κουρί, στα βόρεια της Αλβανίας, είδαν αλβανικά άρματα μάχης και θωρακισμένα μεταγωγικά να οδεύουν προς τα σύνορα. Τώρα, πώς μπορούν οι Σέρβοι να καταφέρουν τέτοια πλήγματα στον αλβανικό στρατό και στον UCK; Το ΝΑΤΟ έχει λύσει τις απορίες του αφού δηλώνει επισήμως από την έδρα του στις Βρυξέλλες ότι ένα σερβικό "Μιγκ" βομβάρδισε θέσεις του UCK πριν τελικά καταρριφθεί, όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΝΑΤΟ που επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες του ΟΑΣΕ στο θέμα αυτό! "Το αεροπλάνο απογειώθηκε από μικρή απόσταση από την Πρίστινα χωρίς να εντοπιστεί εγκαίρως από το ΝΑΤΟ, επέδραμε εναντίον θέσεων του UCK στην περιοχή του Κόσσοβου και τελικώς καταρρίφθηκε χωρίς να είναι σαφές από ποιους ακριβώς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στρατηγός Ουόλτερ Γερτς!Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από την έρευνα που διεξάγεται θα γίνει γνωστός και ο τύπος του αεροσκάφους που κατέπεσε.

"Αλλαγή διάθεσης" από Ρουγκόβα

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΟΝΝΗ.-

Φαίνεται ότι ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών Κοσσοβάρων, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, έχει πρόθεση να κάνει "άπειρες διαδρομές", αφού και σε ένα νέο τόπο "προσωρινής διαμονής", τη Γερμανία, βρίσκεται από χθες, αλλά οι καθημερινές δηλώσεις δείχνουν ότι μονίμως προχωρεί "όλο και πιο πέρα".

Σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της ισπανικής εφημερίδας "Ελ Περιόντικο", ο Ρουγκόβα στη συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε ότι ο UCK μπορεί να μετεξελιχθεί σε αστυνομική δύναμη, αν η επαρχία αποστρατιωτικοποιηθεί με βάση μια ειρηνευτική συμφωνία!!! Απαραίτητος όρος για τον Ρουγκόβα, όπως εμφανίζεται να δηλώνει στην εφημερίδα της Βαρκελώνης: ο UCK πρέπει να αποδεχτεί τις συμφωνίες του Ραμπουγιέ (!) και στη "συνέχεια να μετατραπεί σε τοπική αστυνομική δύναμη". Ενώ επαναλαμβάνει την ανάγκη να αναπτυχθεί μια διεθνής δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και άλλων χωρών - μελών του ΟΗΕ, για την επαλήθευση της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων. "Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της πλήρους αποστρατικοποίησης του Κοσσυφοπεδίου" τόνισε ο Ρουγκόβα, ενώ φανέρωσε τον "πόθο" του να επισκεφθεί τους συμπατριώτες του πρόσφυγες στα Τίρανα και στα Σκόπια, αλλά όχι πριν να έχει κάτι να τους προσφέρει για την επιστροφή στις εστίες τους...

Ετσι προς το παρόν αλλάζει βάση, εγκαταλείποντας την Ιταλία που ήταν από τις 5 του Μάη. Χθες κατέφθασε στην Κολωνία, για να εγκατασταθεί "για κάποιο καιρό" στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του και τους συγγενείς του, όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα του, το Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Κοσσόβου (LDK). Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Ερντμαν, δήλωσε ότι ο Ρουγκόβα και η οικογένειά του θα εγκατασταθούν "προς το παρόν" στη Γερμανία, χωρίς να διευκρινίζει φυσικά το πού, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι επρόκειτο να έχει συνάντηση χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

ΠΓΔΜ
Κατέφτασε και το "εξασθενημένο ουράνιο"...

ΣΟΦΙΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

...εκτός από τους χιλιάδες πρόσφυγες, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, τους "μαχητές του UCK" και τους διαφόρους σταρ του Χόλιγουντ, αλλά και της πολιτικής. Μήπως η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, πρέπει να το ξανασκεφτεί; Οι εξελίξεις στη χώρα δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική και επικίνδυνη, που δεν ενδείκνυται για κοσμικά γεγονότα και τσάγια του φιλοπτώχου.

Πιθανότατα δεν υπάρχει ούτε τσάι, ενώ με το βρασμό του νερού σίγουρα δεν εξατμίζεται το "εξασθενημένο ουράνιο", αυτό που επισήμως πλέον καταγράφηκε στην ατμόσφαιρα της περιοχής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Σκόπια, τουλάχιστον όπως αναφέρεται στο χτεσινό δημοσίευμα της ανεξάρτητης εφημερίδας της Σόφιας "Μόνιτορ". Το εκτεταμένο δημοσίευμα στηρίζεται στις δηλώσεις του επιστήμονα και εκπροσώπου του κρατικού Ινστιτούτου Υγειονομικής Προστασίας της ΠΓΔΜ Μεδελκόφσκι,όπου αναφέρει ότι το ποσοστό του "εξασθενημένου ουρανίου" στην ατμόσφαιρα της περιοχής των Σκοπίων έφτασε στο επίπεδο των 2 μιλιμπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο - το όριο για το εξασθενημένο ουράνιο στην ατμόσφαιρα είναι 5 μιλιμπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο στην ΠΓΔΜ και 4 μιλιμπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο στη Βουλγαρία - διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά από έρευνες των δειγμάτων από την ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ, που πραγματοποίησαν, τις τελευταίες ημέρες, το εν λόγω Ινστιτούτο και το Εθνικό Κέντρο Ραδιοβιολογίας και Προστασίας από Ραδιενέργεια στη Σόφια. "Πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το ποσοστό σε εξασθενημένο ουράνιο στην ατμόσφαιρα πάνω από την πρωτεύουσά μας ήταν 30 φορές μικρότερο από τα παραδεκτά όρια, ενώ, τώρα, είναι 4 φορές κάτω από τα όρια", πρόσθεσε ο Μεδελκόφσκι, επισημαίνοντας ότι έως τώρα στην ΠΓΔΜ έχουν ολοκληρωθεί δύο έρευνες στην ατμόσφαιρα για ακτινοβολία τύπου "άλφα", την οποία εκπέμπει το εξασθενημένο ουράνιο, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πυραύλων, βομβών και άλλων πυρομαχικών του ΝΑΤΟ.

Αν και το "εξασθενημένο ουράνιο" ακόμα δεν προκαλεί πανικό, ο υπέρογκος αριθμός των προσφύγων έχει δημιουργήσει, εξαιτίας της απειλής για την τύχη του νεόκοπου κράτους που αιωρείται στην "ατμόσφαιρα". Μπορεί ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην ΠΓΔΜ να είναι πολύ μικρότερος από ό,τι στη γειτονική της Αλβανία, όμως η κυνική αδιαφορία της Δύσης - σε αντίθεση με την προνομιακή αντιμετώπιση της Αλβανίας - και οι εύθραυστες ισορροπίες στην κατανομή του πληθυσμού, έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στην κυβέρνηση. Αποκυήματα της φαντασίας των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ ή απλώς έμμεσες πιέσεις για οικονομική βοήθεια; Σίγουρα οι πιέσεις υπάρχουν, αλλά ακόμα και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναγκάστηκε χτες να απευθύνει έκκληση στη Δύση να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βοήθειας προς την ΠΓΔΜ, επειδή η μικρή αυτή βαλκανική χώρα δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή Κοσσοβάρων προσφύγων και χτες ο Υπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ αρμόδιος για της Εθνικές Μειονότητες Μαξ βαν ντερ Στουλ επισήμανε ότι το ήδη ευαίσθητο μείγμα εθνοτήτων στην ΠΓΔΜ μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, εκτός εάν η διεθνής κοινότητα ενεργήσει γρήγορα. .

ΡΩΣΙΑ
Δεν πείθουν τους Δυτικούς οι "απειλές" Γιέλτσιν...

ΜΟΣΧΑ.-

"Εάν οι προτάσεις της Μόσχας δε ληφθούν σοβαρά υπόψη, τότε η Ρωσία θα αποχωρήσει από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία". Αυτή ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, που από πολλούς σχολιάστηκε περισσότερο ως "προειδοποίηση" για "εσωτερική κατανάλωση", δεδομένης και της μείζονος κυβερνητικής κρίσης που προκάλεσε νωρίτερα ο ίδιος, διαλύοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πριμακόφ...

"Δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού του πολέμου, δεν είναι η χώρα μας που άρχισε αυτό τον πόλεμο" ήταν μία από τις φράσεις της σύντομης ομιλίας του Γιέλτσιν στο ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Σώματος.

Πάντως οι "φοβέρες" του Προέδρου Γιέλτσιν δεν πάρθηκαν σοβαρά υπόψη από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που εκφράστηκε χτες από δηλώσεις Βρετανών και Γάλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σχολίασε χτες πως δεν περιμένει από τη Ρωσία να αλλάξει στάση όσον αφορά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την αποπομπή του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις, σημειώνοντας πως οι διαβουλεύσεις με τη Μόσχα θα συνεχιστούν, μια που "ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία υπάρχουν διαφορές σε μερικά σημεία, οι οποίες επιχειρείται να ξεπεραστούν".

Και ενώ η Μόσχα στροβιλίζεται στους ρυθμούς μιας ακόμη κυβερνητικής κρίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ, όπου βρισκόταν εκεί, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πλέον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, πως "η στρατηγική του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει παρά την εμμονή της Ρωσίας για έναρξη επιτυχών διαπραγματεύσεων για το Γιουγκοσλαβικό υπό τον όρο παύσης των βομβαρδισμών". Ο ίδιος είπε πως συζήτησε με τον Ιβάνοφ το κείμενο γενικών αρχών της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ, λέγοντας πως δεν επιτεύχθηκαν σοβαρές πρόοδοι.

Αργότερα, και σαφώς μετά τη συνάντηση Γιέλτσιν - Τσερνομίρντιν, ο Στρόουμπ Τάλμποτ συναντήθηκε και με τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου για το Γιουγκοσλαβικό. Ακολούθως έγινε γνωστό πως ο Τσερνομίρντιν αναχωρεί σήμερα για το Ελσίνκι όπου θα έχει συνάντηση με τον Φινλανδό Πρόεδρο, πράγμα που θα κάνει και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών. Αν και δεν αποκλείεται, δεν είναι, ωστόσο, σίγουρο ότι ο Ρώσος και ο Αμερικανός διπλωματικός αξιωματούχος θα συναντηθούν σήμερα στη φινλανδική πρωτεύουσα... Στη Μόσχα σήμερα αναμένεται και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Αμερικάνος πεζοναύτης στην Αλβανία

Αμερικανός πεζοναύτης στην Αλβανία

ΚΚΕ
"Αποκορύφωμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας"

Επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Κίνας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απέστειλε χθες επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία έχει ως εξής:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας καταδικάζει την εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στην πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι.

Η προσχεδιασμένη αυτή ενέργεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποτελεί το αποκορύφωμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, βαρβαρότητας και της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Παρακαλούμε, αγαπητοί σύντροφοι, να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήρια των κομμουνιστών και του προοδευτικού λαού της χώρας προς τις οικογένειες των θυμάτων που είχαν οι αμερικανο - νατοϊκοί βομβαρδισμοί".

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ επιμένει στις επιδρομές

"Δεν πρόκειται να υπάρξει συμβιβασμός στους όρους που έχει θέσει το ΝΑΤΟ στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση" ,πέμεινε και χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο GMTV: "Ζητήσαμε συγγνώμη από τους Κινέζους, συνεργαστήκαμε στενά με τους Ρώσους, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός στους βασικούς μας στόχους"! Στη συνέχεια, ο Μπλερ επανέλαβε τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως σε γενικές γραμμές πρέπει να "φύγουν τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα από το Κόσσοβο, να μπουν εκεί τα δικά μας και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες"...

Διαφορετική άποψη εξέφρασε χτες ο βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος σε χτεσινό άρθρο του στην εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" χαρακτηρίζει "πράξη χονδροειδούς ανικανότητας" το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Κατηγόρησε δε το ΝΑΤΟ για "χοντρά σφάλματα" που οδήγησαν στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας πως το κόμμα του έκανε έκκληση για τη διενέργεια πλήρους έρευνας αναφορικά με τις τακτικές του στρατού και της διπλωματίας με την παύση των βομβαρδισμών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το σημείο του άρθρου του Χάουαρντ όπου επισημαίνεται πως οι ΝΑΤΟικές επιδρομές "επιτάχυναν την παλίρροια των προσφύγων"! "Βέβαια, είναι αλήθεια πως γίνονταν βιαιότητες στο Κόσσοβο προ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, αλλά είμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου κύματος προσφύγων στις οθόνες μας... Αυτό που συμβαίνει από τις 24 Μάρτη είναι αναμφίβολα μία ανθρωπιστική καταστροφή... Είναι μάταιο να πιστεύουμε πως επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος του ΝΑΤΟ"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ