Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Κατέφτασε και το "εξασθενημένο ουράνιο"...

ΣΟΦΙΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

...εκτός από τους χιλιάδες πρόσφυγες, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, τους "μαχητές του UCK" και τους διαφόρους σταρ του Χόλιγουντ, αλλά και της πολιτικής. Μήπως η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, πρέπει να το ξανασκεφτεί; Οι εξελίξεις στη χώρα δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική και επικίνδυνη, που δεν ενδείκνυται για κοσμικά γεγονότα και τσάγια του φιλοπτώχου.

Πιθανότατα δεν υπάρχει ούτε τσάι, ενώ με το βρασμό του νερού σίγουρα δεν εξατμίζεται το "εξασθενημένο ουράνιο", αυτό που επισήμως πλέον καταγράφηκε στην ατμόσφαιρα της περιοχής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Σκόπια, τουλάχιστον όπως αναφέρεται στο χτεσινό δημοσίευμα της ανεξάρτητης εφημερίδας της Σόφιας "Μόνιτορ". Το εκτεταμένο δημοσίευμα στηρίζεται στις δηλώσεις του επιστήμονα και εκπροσώπου του κρατικού Ινστιτούτου Υγειονομικής Προστασίας της ΠΓΔΜ Μεδελκόφσκι,όπου αναφέρει ότι το ποσοστό του "εξασθενημένου ουρανίου" στην ατμόσφαιρα της περιοχής των Σκοπίων έφτασε στο επίπεδο των 2 μιλιμπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο - το όριο για το εξασθενημένο ουράνιο στην ατμόσφαιρα είναι 5 μιλιμπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο στην ΠΓΔΜ και 4 μιλιμπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο στη Βουλγαρία - διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά από έρευνες των δειγμάτων από την ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ, που πραγματοποίησαν, τις τελευταίες ημέρες, το εν λόγω Ινστιτούτο και το Εθνικό Κέντρο Ραδιοβιολογίας και Προστασίας από Ραδιενέργεια στη Σόφια. "Πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το ποσοστό σε εξασθενημένο ουράνιο στην ατμόσφαιρα πάνω από την πρωτεύουσά μας ήταν 30 φορές μικρότερο από τα παραδεκτά όρια, ενώ, τώρα, είναι 4 φορές κάτω από τα όρια", πρόσθεσε ο Μεδελκόφσκι, επισημαίνοντας ότι έως τώρα στην ΠΓΔΜ έχουν ολοκληρωθεί δύο έρευνες στην ατμόσφαιρα για ακτινοβολία τύπου "άλφα", την οποία εκπέμπει το εξασθενημένο ουράνιο, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πυραύλων, βομβών και άλλων πυρομαχικών του ΝΑΤΟ.

Αν και το "εξασθενημένο ουράνιο" ακόμα δεν προκαλεί πανικό, ο υπέρογκος αριθμός των προσφύγων έχει δημιουργήσει, εξαιτίας της απειλής για την τύχη του νεόκοπου κράτους που αιωρείται στην "ατμόσφαιρα". Μπορεί ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην ΠΓΔΜ να είναι πολύ μικρότερος από ό,τι στη γειτονική της Αλβανία, όμως η κυνική αδιαφορία της Δύσης - σε αντίθεση με την προνομιακή αντιμετώπιση της Αλβανίας - και οι εύθραυστες ισορροπίες στην κατανομή του πληθυσμού, έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στην κυβέρνηση. Αποκυήματα της φαντασίας των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ ή απλώς έμμεσες πιέσεις για οικονομική βοήθεια; Σίγουρα οι πιέσεις υπάρχουν, αλλά ακόμα και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναγκάστηκε χτες να απευθύνει έκκληση στη Δύση να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βοήθειας προς την ΠΓΔΜ, επειδή η μικρή αυτή βαλκανική χώρα δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή Κοσσοβάρων προσφύγων και χτες ο Υπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ αρμόδιος για της Εθνικές Μειονότητες Μαξ βαν ντερ Στουλ επισήμανε ότι το ήδη ευαίσθητο μείγμα εθνοτήτων στην ΠΓΔΜ μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, εκτός εάν η διεθνής κοινότητα ενεργήσει γρήγορα. .

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναπνέουμε δηλητήρια... (2009-07-12 00:00:00.0)
78 μέρες ενός εγκλήματος που συνεχίζεται... (2000-03-24 00:00:00.0)
Καρκινογόνες διοξίνες στη Βόρεια Ελλάδα! (1999-04-22 00:00:00.0)
Η Αθήνα πρωταθλήτρια στο καταλυτικό νέφος (1998-10-06 00:00:00.0)
Το νέφος υποδέχτηκε την Ολυμπιάδα... (1997-09-10 00:00:00.0)
Το νέφος έπνιξε την Αθήνα (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ