Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Οξυνση εσωτερικών αντιθέσεων

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις ευρωεκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχετική ερώτηση για τις εξελίξεις στη Ρωσία απάντησε:

Από την εικόνα που έχουμε, μέσα στους κόλπους της ρωσικής πολιτικής σκηνής, υπάρχουν πολλές γραμμές και ρεύματα και θα έλεγα είναι, χοντρικά, τρία - μιλάω για την κυρίαρχη πολιτική σκηνή, αυτή που βρίσκεται στην εξουσία - τα οποία αντιπαλεύουν μεταξύ τους.

Πολύ απλουστευτικά, γιατί δε θέλω ν' αναλώσω πολύ χρόνο, υπάρχει ένα τμήμα που θεωρεί ότι πρέπει η Ρωσία να προσκολληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει ένα άλλο τμήμα που θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να προσκολληθεί στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Υπάρχει κι ένα άλλο τμήμα που θεωρεί ότι μπορεί η ρωσική αστική τάξη να τα βγάλει πέρα μόνη της, χωρίς να προσδεθεί ντε και καλά κάπου.

Επειδή δε μ' αρέσει να μιλάω για άλλες χώρες και για πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα ξέρει κανείς από τα μέσα, πιστεύω ότι οπωσδήποτε έχει σχέση μ' αυτό. Η διαπάλη αυτή και αναμφισβήτητα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, όξυνε αυτές τις αντιθέσεις.

Και εμείς εκτιμήσαμε πολύ θετικά την αρχική παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο. Ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση να την αξιοποιήσει, ανεξάρτητα πώς βλέπαμε εμείς το καθεστώς στη Ρωσία. Στον πόλεμο δεν υπάρχουν όρια πια στις συμμαχίες, όταν μιλάμε για πόλεμο.

Αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι το τελευταίο διάστημα, αυτές οι αλλαγές και οι πρόσφατες αλλαγές, θα είναι υπέρ μιας θετικής εξέλιξης του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, με την έννοια της δικαίωσης των Γιουγκοσλάβων.

Ομως, ας κρατήσω μια επιφύλαξη, να περιμένουμε καλύτερα. Αλλά ας πούμε και κάποιες σκέψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ