Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδήλωση μνήμης ένα χρόνο μετά...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΝΤΙΛΙ.-

Χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν, χτες, ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της ινδονησιακής πρωτεύουσας στη μνήμη των φοιτητών που σκοτώθηκαν πέρσι την ίδια ημερομηνία, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους άνδρες των ινδονησιακού στρατού στα πλαίσια των καθημερινών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνταν, ζητώντας την απομάκρυνση του Προέδρου Σουχάρτο. Από τις συγκρούσεις της 12ης Μάη 1998 είχαν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον, 4 φοιτητές και είχαν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι. Εννιά ημέρες αργότερα, ο Σουχάρτο είχε παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας, μετά από 32 χρόνια παραμονής του στην εξουσία.

Ανάλογη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Μπανγκούγκ της νήσου Ιάβα, η οποία, τελικά, κατέληξε σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο τοπικό κτίριο του κρατικού ραδιοσταθμού. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 2 φοιτητές, ενώ δεν έγινε γνωστό αν έγιναν συλλήψεις.

Εκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων

Να μην πραγματοποιήσουν άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κάλεσε τους οπαδούς του ο, σε κατ' οίκον περιορισμό, ηγέτης του απελευθερωτικού κινήματος του Ανατολικού Τιμόρ. Ο Ζοζέ Αλεξάντρε "Xanana" Γκουσμάο απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς και τα μέλη του κινήματος, αλλά και στους υποστηρικτές του αιτήματος απόσχισης της επαρχίας από την Ινδονησία να μη διοργανώσουν άλλες συγκεντρώσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων με τα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων, που λυμαίνονται την περιοχή και τάσσονται υπέρ της παραμονής υπό την ινδονησιακή κυριαρχία. Η έκκληση του Γκουσμάο γίνεται ένα 24ωρο μετά τις διήμερες σφοδρές συγκρούσεις και την ανταλλαγή πυροβολισμών, μέσα στην πρωτεύουσα του Αν. Τιμόρ Ντίλι, ανάμεσα σε αντάρτες του απελευθερωτικού κινήματος και παραστρατιωτικούς, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, σε 4 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των τραυματιών παραμένει άγνωστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ