ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι βόμβες πλήττουν και τον τζίρο των καταστημάτων

Σημαντική πτώση πωλήσεων των καταστημάτων λιανικής, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Οσο αυξάνονται οι βόμβες που ρίχνουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροπλάνα στη Γιουγκοσλαβία τόσο μειώνεται ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής στην Ελλάδα. Ενδεικτικά είναι και τα πρώτα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα - παρόμοια στοιχεία συλλέγουν και άλλοι φορείς της οικονομίας, προκειμένου να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να ζητήσει αποζημίωση από τα κοινοτικά ταμεία - σύμφωνα με τα οποία, τις πρώτες 40 μέρες των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, η πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις εσωτερικού εμπορίου της Βόρειας Ελλάδας κινήθηκε μεταξύ 50% και 70%, ενώ 33 εξαγωγικές επιχειρήσεις της συμπρωτεύουσας δεν πραγματοποιούν καμία απολύτως συναλλαγή.

Τα στοιχεία της πρώτης φάσης της έρευνας της ΕΣΕΕ (καταγράφει τις επιπτώσεις στο τζίρο) σύντομα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία της δεύτερης φάσης της έρευνας που θα αναφέρονται στις ζημίες. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημίες βρίσκονται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες και οι υπόλοιπες περιοχές. Καταγράφτηκε μια μεγάλη διακύμανση των επιπτώσεων του πολέμου μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας σε ό,τι αφορά το εσωτερικό εμπόριο, καθώς, μεγάλος αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας εξαρτά τον τζίρο του από τις συναλλαγές με τη Γιουγκοσλαβία και τις άλλες βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, η έρευνα έλαβε υπόψη και επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας που έχουν συναλλαγές αποκλειστικά με τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γιουγκοσλαβία σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Εκτός από την απώλεια των συναλλαγών με Γιουγκοσλάβους που πραγματοποιούσαν αγορές από ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, καταγράφτηκε και επιφυλακτικότητα από τους Ελληνες καταναλωτές που δεν ξέρουν τι ξημερώνει αύριο... Με ιδιαίτερη όξυνση αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή οι Νομοί Καστοριάς και Δράμας, που την τελευταία περίοδο ούτως ή άλλως διέρχονται μεγάλη κρίση.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές προς τη Γιουγκοσλαβία χαρακτηρίζονται δραματικά, καθώς δεν πραγματοποιείται καμία συναλλαγή, καμία εξαγωγή και φυσικά καμία πληρωμή. Ταυτόχρονα υπάρχει αβεβαιότητα για το χρόνο είσπραξης των χρημάτων από υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο όσοι έχουν απαιτήσεις σε δηνάρια, καθώς το γιουγκοσλαβικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 40%.

  • Μεγάλη είναι η επιβάρυνση στα έξοδα μεταφοράς, καθώς το κόστος των σιδηροδρομικών μεταφορών που είναι ο τύπος μεταφορών που έχει επιβαρυνθεί περισσότερο έχει αυξηθεί κατά 41%, χωρίς να προσμετριέται και το κόστος της ποιότητας.

Τέλος, κοντά στα παραπάνω μεγάλο θα είναι το κόστος, τόσο για τις τουριστικές όσο και για τις εμπορικές επιχειρήσεις που ζουν και από τον τουρισμό, καθώς μόνο από τη Γιουγκοσλαβία πέρσι πραγματοποιήθηκαν 150.000 αφίξεις.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ
Μην αγοράζετε αμερικανικά προϊόντα

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα, ενάντια στις συνέπειες που έχουν οι συνεχιζόμενοι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στην Ελλάδα, στην υγεία των πολιτών, στην ατμόσφαιρα, στην οικονομική ζωή, στον τουρισμό κλπ., αλλά όχι, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, εναντίον αυτών καθεαυτών των βομβαρδισμών, που ωστόσο καταγγέλλει, εξήγγειλε η Ενωση Καταναλωτών Βόλου. Σύμφωνα με το κάλεσμα της καταναλωτικής οργάνωσης, οι συνέπειες αυτές είναι αποτέλεσμα της αδράνειας και της αδιαφορίας. Γι' αυτό καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν και καταναλώνουν αμερικανικής προέλευσης προϊόντα. "Δεν αγοράζουμε ποτά, αναψυκτικά, τρόφιμα made in USA, έχουμε αρίστης ποιότητας τέτοια προϊόντα στην περιοχή μας", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Επίσης, καλεί να μην αγοράζουν οι καταναλωτές αμερικανικά ρούχα, καλλυντικά, αρώματα και τσιγάρα και να μη βλέπουν αμερικανικά σίριαλ και ταινίες "που υποβαθμίζουν περισσότερο το επίπεδό μας". Η στάση αυτή, όπως υποστηρίζει η Ενωση, είναι αντίδραση στις "παράλογες αμερικανικές ταξιδιωτικές οδηγίες".

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μικρές μειώσεις τιμών για μια βδομάδα

Μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών

Μειώσεις, μετά από δέκα και πάνω βδομάδες αυξήσεων, στα υγρά καύσιμα ανακοίνωσε χτες η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, τις οποίες αποδίδει στις αναπροσαρμογές των διεθνών τιμών και στη μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι οι τιμές των βενζινών, σούπερ και αμόλυβδης, μειώνονται κατά 0,80 δρχ. το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 2,70 δρχ. το λίτρο. Το υπουργείο Ανάπτυξης που υπολογίζει ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης κάθε βδομάδα με βάση τις αναπροσαρμογές, αλλά όχι με βάση τις πραγματικές τιμές χονδρικής πώλησης που διαμορφώνουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα να δίνει τιμές λιανικής χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής, γι' αυτή τη βδομάδα συνιστά να πωλείται η σούπερ στις 211,60 δρχ. και η αμόλυβδη στις 195,30 δρχ. το λίτρο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης.

  • Τη λήψη μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων όπου πραγματοποιείται μεγάλης έκτασης λαθρεμπορίου ζητάει με επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας. H ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η αγορά δέχεται συνεχή πλήγματα από την παράνομη διακίνηση καυσίμων, που σε μεγάλο βαθμό συντελείται από το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων. Κι αυτό, καθώς με το πρόσχημα του εφοδιασμού πλοίων και με τη νομιμοφανή κάλυψη παραστατικών, καύσιμα που προορίζονται για πλοία και απαλλάσσονται της φορολογίας και των δασμών, εκτρέπονται του προορισμού τους και διοχετεύονται στην αγορά σε τεράστιες ποσότητες. Η Ομοσπονδία ζητάει μεταξύ άλλων να υπάρξει πλήρης ευθύνη της εταιρίας εμπορίας σε όλη τη διαδικασία παράδοσης των ναυτιλιακών καυσίμων μέχρι τον τελικό παραλήπτη, να διαχωριστούν τα δεξαμενόπλοια σε αποθηκευτικά και εφοδιαστικά και να διασταυρώνονται οι παραγγελίες και παραδόσεις καυσίμων με τη θέση του εφοδιαζόμενου πλοίου, με ηλεκτρονικό τρόπο βάσει των στοιχείων των οργανισμών λιμένων.
Εκλεισε ο "γάμος" ΔΩΡΙΚΗΣ - TELESIS AXE

Τη συγχώνευσή τους ουσιαστικά ανακοίνωσαν χθες η Δωρική Τράπεζα και η χρηματιστηριακή εταιρία TELESIS AXE. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δωρικής, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι μέτοχοι της TELESIS AXE θα κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της Δωρικής, ενώ η τελευταία αποκτά το 100% των μετοχών της TELESIS. Στόχος της συμφωνίας είναι η δημιουργία "επενδυτικής" τράπεζας η οποία θα δραστηριοποιείται στο Private Bankink, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, εισαγωγές εταιριών στο Χρηματιστήριο, συγχωνεύσεις - εξαγορές, υπηρεσίες Treasury κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ