Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι βόμβες πλήττουν και τον τζίρο των καταστημάτων

Σημαντική πτώση πωλήσεων των καταστημάτων λιανικής, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Οσο αυξάνονται οι βόμβες που ρίχνουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροπλάνα στη Γιουγκοσλαβία τόσο μειώνεται ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής στην Ελλάδα. Ενδεικτικά είναι και τα πρώτα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα - παρόμοια στοιχεία συλλέγουν και άλλοι φορείς της οικονομίας, προκειμένου να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να ζητήσει αποζημίωση από τα κοινοτικά ταμεία - σύμφωνα με τα οποία, τις πρώτες 40 μέρες των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, η πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις εσωτερικού εμπορίου της Βόρειας Ελλάδας κινήθηκε μεταξύ 50% και 70%, ενώ 33 εξαγωγικές επιχειρήσεις της συμπρωτεύουσας δεν πραγματοποιούν καμία απολύτως συναλλαγή.

Τα στοιχεία της πρώτης φάσης της έρευνας της ΕΣΕΕ (καταγράφει τις επιπτώσεις στο τζίρο) σύντομα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία της δεύτερης φάσης της έρευνας που θα αναφέρονται στις ζημίες. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημίες βρίσκονται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες και οι υπόλοιπες περιοχές. Καταγράφτηκε μια μεγάλη διακύμανση των επιπτώσεων του πολέμου μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας σε ό,τι αφορά το εσωτερικό εμπόριο, καθώς, μεγάλος αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας εξαρτά τον τζίρο του από τις συναλλαγές με τη Γιουγκοσλαβία και τις άλλες βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, η έρευνα έλαβε υπόψη και επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας που έχουν συναλλαγές αποκλειστικά με τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γιουγκοσλαβία σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Εκτός από την απώλεια των συναλλαγών με Γιουγκοσλάβους που πραγματοποιούσαν αγορές από ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, καταγράφτηκε και επιφυλακτικότητα από τους Ελληνες καταναλωτές που δεν ξέρουν τι ξημερώνει αύριο... Με ιδιαίτερη όξυνση αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή οι Νομοί Καστοριάς και Δράμας, που την τελευταία περίοδο ούτως ή άλλως διέρχονται μεγάλη κρίση.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές προς τη Γιουγκοσλαβία χαρακτηρίζονται δραματικά, καθώς δεν πραγματοποιείται καμία συναλλαγή, καμία εξαγωγή και φυσικά καμία πληρωμή. Ταυτόχρονα υπάρχει αβεβαιότητα για το χρόνο είσπραξης των χρημάτων από υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο όσοι έχουν απαιτήσεις σε δηνάρια, καθώς το γιουγκοσλαβικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 40%.

  • Μεγάλη είναι η επιβάρυνση στα έξοδα μεταφοράς, καθώς το κόστος των σιδηροδρομικών μεταφορών που είναι ο τύπος μεταφορών που έχει επιβαρυνθεί περισσότερο έχει αυξηθεί κατά 41%, χωρίς να προσμετριέται και το κόστος της ποιότητας.

Τέλος, κοντά στα παραπάνω μεγάλο θα είναι το κόστος, τόσο για τις τουριστικές όσο και για τις εμπορικές επιχειρήσεις που ζουν και από τον τουρισμό, καθώς μόνο από τη Γιουγκοσλαβία πέρσι πραγματοποιήθηκαν 150.000 αφίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ