Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ξεχάστε προς το παρόν τη μείωση των επιτοκίων

Ενώ βρήκε συνολικά "θετικές" τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία προς την ΟΝΕ, με ένα... "προφανώς" άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιδιωχτεί η ένταξη και με πολιτικές διαπραγματεύσεις

Ξεχάστε για την ώρα τη μείωση των επιτοκίων, γιατί προέχει η επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης - μεταξύ των οποίων και ο πληθωρισμός - και η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά από σύσκεψη που είχε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμο,και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,οι υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας και Τ. Θωμόπουλος,ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Στουρνάρας.

Με δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για "θετικές εξελίξεις" στα διάφορα οικονομικά μεγέθη, διατυπώνοντας την άποψη ότι "είμαστε μέσα στους στόχους και ότι θα εκπληρώσουμε τα κριτήρια - όπως έχουμε πει - στο τέλος του 1999", ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ να γίνει, έστω και αν δεν έχουν εκπληρωθεί το οικονομικά κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστική, η απάντηση που έδωσε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ, ο οποίος προχτές άνοιγε το παράθυρο για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ με "πολιτικά κριτήρια" λέγοντας - εμμέσως πλην σαφώς - πως η κοινότητα κατανοεί τις επιπτώσεις που προκαλεί στην ελληνική οικονομία ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Με βάση τη σχετική συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ και αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ - σε συνδυασμό με τη δήλωση του επιτρόπου της ΕΕ ντε Σιλγκί - ο υπουργός δήλωσε: "Η αίτηση θα γίνει αρχές της Ανοιξης του 2000, η απόφαση εντός του 2000, προφανώς, και η ένταξη στην ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου του 2001". Υπό το πρίσμα των παραπάνω ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε για "απόλυτη εμμονή στο χρονοδιάγραμμα", για πορεία προς το μέλλον με σταθερότητα και με συνέπεια, αφήνοντας όμως με τη λέξη "προφανώς" να εννοηθεί η κυβέρνηση δε θα αφήσει αναξιοποίητο το ενδεχόμενο αξιοποίησης των πολιτικών διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΟΝΕ, αν δεν εκπληρώσει ένα ή περισσότερα οικονομικά κριτήρια. Και επιχειρώντας να κλείσει το "ενοχλητικό" αυτό θέμα, δήλωσε πως ο ίδιος στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, δεν έθεσε τίποτα, ούτε είπε τίποτε σε σχέση με την ΟΝΕ, πέραν των "επιπτώσεων της κρίσης πάνω στην ελληνική οικονομία". Για τις επιπτώσεις ο ίδιος ανέφερε ότι "θα μπορούν να φτάσουν το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου τα 200 δισ. δρχ.", τονίζοντας ότι "αυτό είναι ένα υπαρκτό κόστος, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει κάποια στιγμή αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Σχετικά με τα επιτόκια,ο υπουργός παρέπεμψε τη μείωσή τους στο απώτερο μέλλον λέγοντας: "Θα έλεγα να μη μιλήσουμε τώρα για αποκλιμακώσεις επιτοκίων. Σημασία έχει να παραμείνουμε σταθεροί στην πολιτική μας. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για αποκλιμάκωση επιτοκίων". Ενώ πρόσθεσε ότι θα "πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας".

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού, την τάση του οποίου χαρακτήρισε "πτωτική", έκανε λόγο για "αβεβαιότητες" που υπάρχουν "όπως είναι η εξέλιξη των τιμών των καυσίμων" προσθέτοντας ωστόσο ότι "θα εφαρμοστεί η κατάλληλη νομισματική και οικονομική πολιτική". Στις εκτιμήσεις του για τα επίπεδα στα οποία αναμένεται να φτάσει το καλοκαίρι εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος σε σχέση με παλαιότερα αναφέροντας ότι "θα υποχωρεί και θα προσεγγίζει το 2%". Τέλος σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη "βραδείας μείωσης" προκειμένου να μην υπάρξει διεύρυνση της πτωτικής επέκτασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ