ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
"Γυρίστε του περιφρονητικά την πλάτη"

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ

Στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας στην Κομοτηνή - επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου - αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ, στην οποία τονίζονται τα παρακάτω:

"Εντυπωσιακή πραγματικά είναι η παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο νομό, προεκλογικά, με αποκορύφωμα την ομιλία του πρωθυπουργού. Τέτοια προεκλογική συρροή στελεχών του ΠΑΣΟΚ δε θυμόμαστε άλλη φορά στο παρελθόν.

Ο ερχομός τους στην περιοχή μας έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν μεγάλη αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι έρχονται για να λύσουν τοπικά προβλήματα. Το πολύ πολύ να ακούσουμε κάποια ανέξοδη εξαγγελία.

Μ' αυτό το μάτι ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να δει και την επίσκεψη του κ. πρωθυπουργού, ο οποίος θα μας επισκεφθεί με τριπλή ιδιότητα.

- Σαν εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ,για να καθησυχάσει το λαό της περιοχής ότι δεν κινδυνεύει η Θράκη, ότι είναι έξω από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ότι όπου να 'ναι θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

- Σαν πρωθυπουργός της χώρας - αλλά και του πολέμου, όχι της ειρήνης, όπως τον αποκαλεί η τοπική Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ - πραγματοποιώντας έτσι πανελλαδικό και ίσως παγκόσμιο ρεκόρ πολιτικού θράσους.

- Σαν πρωθυπουργός που θα επαναλάβει άλλη μια φορά ότι "ενώ ήθελαν την ειρηνική διευθέτηση στο Κοσσυφοπέδιο, υπέγραψαν για την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών", τους οποίους όμως εξακολουθούν να διευκολύνουν,όπως και όλες τις ΝΑΤΟικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθιστώτας όλη τη Βόρεια Ελλάδα θέρετρο του πολέμου.

  • Που θα υπογραμμίσει πόσο "ευτυχισμένοι" πρέπει να αισθάνονται οι Θρακιώτες "που η χώρα μας βρίσκεται μέσα στην ΕΕ και παλεύει για την πολυπόθητη Οικονομική Νομισματική Ενωση". "Ευτυχισμένοι" που η χώρα βρίσκεται μέσα σε μια λυκοσυμμαχία, το ΝΑΤΟ, όπου οι ανθρώπινες ζωές μετριούνται με το κέρδος, συμμαχία που επιτίθεται σε κάθε χώρα και λαό που δεν πειθαρχεί στις απαιτήσεις της.
  • Που Θα παρουσιάσει άλλη μια φορά εντυπωσιακούς αριθμούς, που θα αφορούν οικονομικούς πόρους, που υποτίθεται εισέρευσαν ή θα εισρεύσουν στη Θράκη, αυτά τα ίδια νούμερα που κατά καιρούς μονότονα επαναλαμβάνουν οι τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Νούμερα, χωρίς αντίκρισμα για τα ψτωχομεσαία λαϊκά στρώματα, αφού η ζωή τους καθημερινά χειροτερεύει και ο νομός μας βρίσκεται στην τρίτη, από το τέλος, σειρά, σε όλη την Ελλάδα, στο κατά κεφαλήν εισόδημα.

- Τέλος, θα έρθει και με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, που ζητάει την ψήφο του λαού της Θράκης, για να μην έχει απώλειες το ΠΑΣΟΚ, ώστε την επομένη των εκλογών να βγει και να πει " Να, ορίστε, ο λαός στηρίζει το έργο μας".

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Ο λαός της Θράκης που βιώνει καθημερινά την αντιλαϊκή και εξοντωτική για τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα πολιτική της ΟΝΕ που με αντιπολεμικά, αντιΝΑΤΟικά, αντιιμπεριαλιστικά συναισθήματα αντιδρά στη βάρβαρη επιδρομή του ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, (Σέρβους και Κοσσοβάρους) πρέπει:

- Να τους γυρίσει περιφρονητικά την πλάτη, μαζί και σε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που καμώνονται ότι διαφωνούν με την κυβέρνηση, αλλά στηρίζουν ακόμα και τώρα την πολιτική της.

- Να δυναμώσει και να πυκνώσει το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, ενισχύοντας και εκλογικά το ΚΚΕ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τονωτικές ενέσεις για "νίκη"

Τονωτικές ενέσεις στα στελέχη του κόμματός του επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής με τη χτεσινή ομιλία του στην "πανηγυρική" συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής, προσπαθώντας να μεταδώσει ένα "κλίμα νίκης" για τις ευρωεκλογές.

Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, στην πραγματικότητα, ήταν ένα εγχειρίδιο για προεκλογικές ομιλίες των στελεχών, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από περίληψη των κατά καιρούς ομιλιών του, από τις οποίες προκύπτει σαφέστατα η αδυναμία του να διαφοροποιηθεί από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς. Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι 30 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές το κόμμα του είναι πανέτοιμο οργανωτικά, ενώ σε λίγες μέρες ξεκινά η αρνητική διαφημιστική καμπάνια. Κραδαίνοντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την απήχηση από τις περιοδείες του, αποφάνθηκε ότι "στις 14 Ιούνη πρέπει να είμαστε νικητές και θα είμαστε"...

Αναφερόμενος στο χαρακτήρα των ευρωεκλογών επανέλαβε ότι είναι μια γενικευμένη πολιτική μάχη στην οποία κρίνεται "η απόδοση" (!) - όχι βέβαια η πολιτική - της κυβέρνησης Σημίτη σε όλους τους τομείς. Το ότι η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, όπως πιστεύει, "αναδιατάζει απόλυτα το πολιτικό τοπίο" και είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

Στην προσπάθειά του να δείξει ότι διαφοροποιείται η στάση του κόμματός του από αυτή της κυβέρνησης για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, είπε ότι είναι ψευτοδίλημμα αυτό που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, πως "ή θα είμαστε ναι σε όλα, πειθήνιοι, οσφυοκάμπτες, υπάκουοι ή θα πάμε σε ρήξη με τους συμμάχους και εταίρους μας". Η απάντηση της ΝΔ είναι "ο μέσος δρόμος" της σύνεσης και και του ρεαλισμού, αλλά ταυτόχρονα της εθνικής αξιοπρέπειας και συμφέροντος.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν έκρυψε ότι προτείνει τη σύσταση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής "για να ενισχύσουμε τη θέση της κυβέρνησης". Σχολιάζοντας τον "καταγγελτικό λόγο" που υιοθέτησε ο Κ. Σημίτης, τον απέδωσε σε μικροπολιτικούς λόγους, για εσωτερική κατανάλωση, αλλά συνιστά και ομολογία ότι "η ΝΔ είχε δίκιο"!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε ακόμα... υψηλότερα επίπεδα "ποιότητας" ανήλθε χτες ο πολιτικός λόγος, καθώς στα πλαίσια της δικομματικής προεκλογικής κοκορομαχίας ανταλλάχτηκαν νέα "άσφαιρα πυρά" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ειδικά όσον αφορά την κυβέρνηση, ο Δ. Ρέππας σχολιάζοντας τις επικρίσεις του Κ. Καραμανλή στο κυβερνητικό έργο, δήλωσε ότι "ο κ. Καραμανλής, αντί να περιφέρεται ως "πολιτικός γυρολόγος" και να ομιλεί, καλύτερα θα ήταν να μοιράσει την κασέτα της ομιλίας του, διότι επαναλαμβάνει ακριβώς με τους ίδιους λόγους τους αστήρικτους ισχυρισμούς του, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν καταρριφθεί"... Σε μια δε έκρηξη ψηφοθηρικής φρασεολογίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θυμήθηκε ότι η ΝΔ είναι "μία εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα παράταξη"...

Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Κεντρικές πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ γίνονται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, ενόψει των Ευρωεκλογών, στις παρακάτω πόλεις:

ΣΗΜΕΡΑ

  • Στη ΛΑΜΙΑ,σε κεντρική συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία Πάρκου,θα μιλήσουν οι Γιάννης Θεωνάς,ευρωβουλευτής και Γιάννης Παττάκης,υποψήφιος ευρωβουλευτής.
  • Προηγούμενα, θα γίνουν περιοδείες: Στις 10 π.μ. στον ΟΤΕ, στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο της πόλης όπου στις 12 π.μ. θα γίνει συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Στις 2 μ.μ. θα γίνει συνάντηση με τις διοικήσεις των συλλόγων των επαγγελματοβιοτεχνών. Τέλος, στις 18.30 οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Κόμματος.

  • Στο ΑΡΓΟΣ κεντρική συγκέντρωση της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η συγκέντρωση γίνεται στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Αργος. Με σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ καλεί τους εργαζομένους στην περιοχή να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Τους καλεί να απαιτήσουν ρήξη με την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ΝΑΤΟ. Να ισχυροποιήσουν - και με την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές - το ΚΚΕ και να βάλουν πλάτη να χτιστεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης στη συντήρηση και το συμβιβασμό, να χτιστεί το Λαϊκό Μέτωπο των εργαζομένων για μια λαϊκή εξουσία.
  • Στην ΤΡΙΠΟΛΗ,ώρα 8.30 μ.μ.,η ΝΕ Αρκαδίας διοργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος,μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΑΥΡΙΟ

  • Στα ΤΡΙΚΑΛΑ: Κεντρική πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει αύριο Σάββατο ώρα 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου,η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιάννης Παττάκης.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η ΚΟ Πειραιά Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων του ΚΚΕ διοργανώνει, τηΔευτέρα 17 Μάη και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (οδός Καραϊσκου 11 - 3ος όροφος), συζήτηση με θέμα: Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πόλεμο στη Ν. Γιουγκοσλαβία και τις Ευρωεκλογές.Θα μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Μπροστά στην "ύστατη μάχη"

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς μπαίνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του για τις ευρωεκλογές, γεγονός που υποδηλώνει τον καθοριστικό για την ύπαρξη της ΠΟΛ.ΑΝ. ρόλο των ευρωεκλογών. Δίνοντας το στίγμα της εκλογικής τακτικής του, ο αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ. επιχείρησε ναδώσει την εικόνα του "ασυμβίβαστου αγωνιστή" ενάντια στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και στη μετατροπή της ΕΕ "σε θλιβερό του κομπάρσο", αλλά την ίδια στιγμή εμφάνισε ως όραμά του μια Ευρώπη που θα έχει το δικό της ΝΑΤΟ! Ταυτόχρονα, προκειμένου να δείξει ότι διαφέρει από τα δύο μεγάλα κόμματα, εξαπέλυσε σφοδρή φραστική επίθεση κυρίως κατά της κυβέρνησης αλλά δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά της ΝΔ "που περιμένει την κατάρρευση Σημίτη σαν ώριμο φρούτο".

Δεύτερος στη σειρά του ευρωψηφοδέλτιου είναι ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Κακλαμάνης, ενώ ακολουθούν οι Χρ. Λαζαρίδης και Φ. Κρανιδιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ