ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Εγκλημα στα Βαλκάνια

Δεν πάνε πολλά χρόνια από την πολυθρύλητη Διεθνή Διάσκεψη του Ρίο, όπου υποτίθεται ότι έγινε μια προσπάθεια για τη σωτηρία του περιβάλλοντος του πλανήτη, με την καθοδήγηση των πλούσιων χωρών και τη συνεργασία μη- κυβερνητικών οργανώσεων, βιομηχανικών λόμπι και ως συνήθως των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Τότε την είχαμε χαρακτηρίσει από τις στήλες αυτές ως οικο-καρναβάλι τη στιγμή που "έγκυροι" αναλυτές και διάφοροι απίθανοι που μυήθηκαν στα της οικολογίας από κόμικς μιλούσαν για το θρίαμβο της οικολογίας. Ακολούθησαν οι διασκέψεις στην Ιαπωνία και την Αργεντινή, για να επιβεβαιώσουν την εκτίμησή μας ότι επρόκειτο περί φάρσας. Γιατί δεν είναι δυνατό αυτοί που ως μοναδικό μέλημα έχουν τη συσσώρευση πλούτου μέσω των μηχανισμών της αγοράς και καταστρέφουν το περιβάλλον να διακατέχονται από οικολογικές ευαισθησίες.Ετσι τα ευχολόγια που διατυπώθηκαν, παραμένουν στη σφαίρα της επιθυμίας κάποιων αφελών που περιμένουν να δώσει λύση ο "οικολόγος" αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η "ευαίσθητη" Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο νόμος του Φαρ-Ουέστ

Οι παραπάνω σκέψεις γίνονται και πάλι επίκαιρες με όλα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία με τους καθημερινούς βομβαρδισμούς και τη γενοκτονία που συντελείται από τη ΝΑΤΟική συμμορία. Μια άνανδρη επιδρομή, ένας πόλεμος που στο πέρασμά του δολοφονεί χιλιάδες αμάχους, καταστρέφει γέφυρες, εργοστάσια, νοσοκομεία, βρεφικούς σταθμούς, λαϊκές αγορές, τηλεοπτικούς σταθμούς, κομβόι αυτοκινήτων κι ό,τι άλλο νομίσουν οι εντεταλμένοι δολοφόνοι ότι παρουσιάζει "ενδιαφέρον" για τα εγκληματικά τους σχέδια. Οι εικόνες της τηλεόρασης είναι αποκαλυπτικές γι' αυτά που συμβαίνουν και κυρίως αυτά που πρόκειται να συμβούν. Γιατί μόνο οι ηλίθιοι (και οι ύποπτοι ξένων συμφερόντων, που με τόση ευκολία φιλοξενούνται στα τηλεοπτικά παράθυρα για να εκφράσουν την... άλλη άποψη. Αλήθεια γιατί δεν καλούνται στα πλαίσια του πλουραλισμού απ' ευθείας οι Ουτσεκάδες ή ο εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Ο κόσμος πάντα αποστρέφεται τα imitacion) δεν μπορούν να κατανοήσουν τίνος η σειρά πλησιάζει. Κάτι που φυσικά γνωρίζει ο ελληνικός λαός που στη συντριπτική του πλειοψηφία συμπαραστέκεται στους Σέρβους.

Βόμβες ουρανίου στην υπηρεσία των... ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η προπαγάνδα του Γκαίμπελς ωχριά μπροστά σε όσα μας σερβίρουν οι ιμπεριαλιστές σήμερα. Εναν ακήρυχτο πόλεμο τον βάφτισαν ανθρωπιστική βοήθεια στους Κοσσοβάρους! Καθημερινά βόμβες με επικάλυψη ουρανίου σπέρνονται στα εδάφη ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού κράτους, που είχε την τόλμη να μη θέλει να σκύψει το κεφάλι και να συναινέσει στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.Η συνολική ισχύς των βομβών αυτών, αν υπολογίσουμε τις σχεδόν 6.500 επιθέσεις έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη Χιροσίμα κι έτσι οι καουμπόηδες της Ατλαντικής Συμμορίας μπορούν να καταγράψουν άλλο ένα ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες, όπως και για τις "έξυπνες βόμβες" τους που κατακρεουργούν παιδάκια, γέρους, γυναίκες, αμάχους, δημοσιογράφους και διπλωμάτες. Κι όλα αυτά στα πλαίσια του να φτάσει το μήνυμα θανάτου παντού. Οποιος δε συμμορφωθεί με τη Νέα Παγκόσμια Δικτατορία που είναι στα σκαριά, θα έχει την ίδια τύχη. Ο Χίτλερ,ο Ντούτσε όπως κι άλλοι αιμοσταγείς δικτάτορες μοιάζουν κολεγιόπαιδα.

Η οικοκτονία της Γιουγκοσλαβίας

Εφτά από τις δώδεκα μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες των Βαλκανίων έχουν χτυπηθεί κι ο τοξικός όλεθρος των γύρω περιοχών (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα) είναι προ των πυλών. Κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά σήμερα αυτό θα γίνει σύντομα. Εξ άλλου οι μετρήσεις πολλών πανεπιστημίων, παρά τις διαψεύσεις των αρμόδιων (;) υπουργών, μόνο εφησυχασμό δε συνιστούν. Κι είναι αστείο και παράλληλα εξοργιστικό οι εκσυγχρονιστές, μπακάληδες των οικονομικών να σκέφτονται το χρηματιστήριο, την ΟΝΕ και τον τουρισμό, όταν καταστρέφεται το σύμπαν κι όταν η ζωή μας απειλείται. Η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει και οι τοξικές και ραδιενεργές ουσίες που εκλύονται από τους βομβαρδισμούς έχουν πενταπλασιαστεί από τα επιτρεπτά όρια στη μαρτυρική αυτή χώρα. Τα νερά της δηλητηριάζονται και μαζί με αυτά και εκατομμύρια πολίτες. Οι διοξίνες θα προκαλέσουν καρκινογενέσεις και αργό και επώδυνο θάνατο σε όσους τις εισπνέουν. Οι δυο μεγάλοι ποταμοί Σάβας και Δούναβης υφίστανται ανεπανόρθωτες καταστροφές, που θα έχουν επιπτώσεις σε όλο το μήκος τους, που ξεπερνά κατά πολύ τη Γιουγκοσλαβία μια και διασχίζουν πολλές χώρες. Ολα τα οικολογικά πάρκα (478) που προστατεύονται με διεθνείς συνθήκες έχουν πληγεί, όπως και 20 Εθνικοί Δρυμοί.

Λαοί γρηγορείτε

Πού κολλάνε όλα τα παραπάνω με τους στρατιωτικούς στόχους και την προστασία των Αλβανόφωνων; Ποιος θα απαντήσει; Φυσικά δεν περιμένουμε απάντηση από τους ντελάληδες του πολέμου, ούτε από τους "Πράσινους" συμμάχους τους που εξαργύρωσαν την όποια ιδεολογία τους σε χρόνο DΤ, για να βρεθούν στις κυβερνήσεις μαριονέτες των ΗΠΑ που συμμετέχουν, βυθίζοντας σε ανυποληψία ένα χώρο που κάποτε πρωτοστατούσε στις αντιΝΑΤΟικές και αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η οικολογία είναι υπόθεση της Αριστεράς και δεν μπορεί να διατυπωθεί σοβαρή πρόταση για το περιβάλλον μέσα στα πλαίσια της αγορά όπου κυρίαρχο ρόλο έχει το κεφάλαιο. Γιατί καταλήγουμε σε αστειότητες του τύπου ακτιβιστές να αλυσοδένονται σε πρεσβείες για την εξαφάνιση της χελώνας και να κάνουν την πάπια στην εξαφάνιση ολόκληρων εθνών.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ενοχη σιωπή

Πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταγγείλει την ένοχη σιωπή του οικολογικού κινήματος της χώρας μας για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Κρατικοδίαιτες - στην πλειοψηφία τους - οργανώσεις εξαργυρώνουν με τη μουγκαμάρα τους ευρωπαϊκά προγράμματα, ξεχνώντας τη βασική οικολογική θέση, ότι δεν υπάρχει βαρβαρότερη οικολογική καταστροφή από τον πόλεμο! Την τιμή των όπλων προσπάθησε να διασώσει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων που έχει στις τάξεις του μερικές από τις πιο ζωντανές οργανώσεις π. χ. Βόλου, Βέροιας, Δράμας κ. ά. και που κινείται έξω από τη λογική των κακώς εννοούμενων δημόσιων σχέσεων και των πάσης φύσεως διαπλοκών. Δυο γνωστά στελέχη του, ο Κ. Βολιώτης από τη Μαγνησία κι ο Ν. Ασλάνογλου από τη Βέροια, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά του χώρου αυτού, ξεδίπλωσαν ένα πανό στην οροφή ενός αεροπλάνου πριν από λίγες μέρες, το περιέβρεξαν συμβολικά με κέτσαπ και παρέμειναν επί 45 λεπτά διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο. Εμείς όμως θέτουμε ξανά το ερώτημα: Αυτοί που διαθέτουν χρήμα και μέσα, γιατί κρύβονται όπως οι στρουθοκάμηλοι; Με τι μούτρα θα βγουν, όποτε τελειώσει ο πόλεμος και πώς θα μας πείθουν από δω και πέρα για τις αγνές τους προθέσεις;

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Ειδικοί ή απλά θρασείς;

Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι την πολιτική της κυβέρνησης εκφράζουν τα στελέχη της και είναι τα μόνα αρμόδια να μας ενημερώνουν για όσα συμβαίνουν. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι τη σημερινή κατάντια όπου διάφοροι καλαμοκαβαλάρηδες εμφανίζονται ως ειδικοί (διαθέτοντας ως πτυχίο αυτό της Νομικής ή της Εμπορικής και κάποιοι άλλοι χωρίς καν πτυχίο) στα θέματα των τοξικών, των πυρηνικών και των χημικών όπλων, πάει πολύ. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν προσπαθούν να αποκρούσουν απόψεις γνωστών επιστημόνων που εκφράζουν τους κινδύνους της μόλυνσης στην Ελλάδα από τον πόλεμο. Το μόνο που κατορθώνουν είναι να γελοιοποιούνται και ταυτόχρονα να δίνουν τροφή στους επιθεωρησιογράφους.

Ακούσατε τίποτα;

Εκτός από τις μεγάλες διεθνείς οικολογικές οργανώσεις, το ρόλο της πάπιας επέλεξε και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Αυτή που θέτει όρους και όρια για την υγεία μας(!). Μήπως ακούσατε ή διαβάσατε τίποτα σχετικό για τη Γιουγκοσλαβία από την ΠΟΥ; Τελικά αυτός ο πόλεμος έχει και κάτι καλό, όσο κυνικό κι αν ακούγεται. Ξεβράκωσε πολλούς και πολλές συλλογικότητες, οργανώσεις, κινήσεις, κόμματα, έντυπα, γραφιάδες και πάσης φύσεως φρούτα που ενδημούν στον κήπο της Ευρώπης.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Οικολογία και επιστήμες του περιβάλλοντος

Από τις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, ένα χρήσιμο βιβλίο που αποτελεί συλλογική εργασία δεκαπέντε Ελλήνων επιστημόνων, που προσεγγίζει ο καθένας την οικολογία από τη σκοπιά της επιστήμης του. Τα κείμενα είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες: α. σύγχρονη θεματική β. αναλυτικά εργαλεία γ. κοινωνική διάσταση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κείμενα του Ε. Παπαδημητρίου "Φύση και ηθική" και του Α. Γεωργόπουλου "Προβληματική της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης".

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η οικολογία είναι υπόθεση της Αριστεράς και δεν μπορεί να διατυπωθεί σοβαρή πρόταση για το περιβάλλον μέσα στα πλαίσια της αγοράς, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει το κεφάλαιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ