Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ενοχη σιωπή

Πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταγγείλει την ένοχη σιωπή του οικολογικού κινήματος της χώρας μας για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Κρατικοδίαιτες - στην πλειοψηφία τους - οργανώσεις εξαργυρώνουν με τη μουγκαμάρα τους ευρωπαϊκά προγράμματα, ξεχνώντας τη βασική οικολογική θέση, ότι δεν υπάρχει βαρβαρότερη οικολογική καταστροφή από τον πόλεμο! Την τιμή των όπλων προσπάθησε να διασώσει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων που έχει στις τάξεις του μερικές από τις πιο ζωντανές οργανώσεις π. χ. Βόλου, Βέροιας, Δράμας κ. ά. και που κινείται έξω από τη λογική των κακώς εννοούμενων δημόσιων σχέσεων και των πάσης φύσεως διαπλοκών. Δυο γνωστά στελέχη του, ο Κ. Βολιώτης από τη Μαγνησία κι ο Ν. Ασλάνογλου από τη Βέροια, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά του χώρου αυτού, ξεδίπλωσαν ένα πανό στην οροφή ενός αεροπλάνου πριν από λίγες μέρες, το περιέβρεξαν συμβολικά με κέτσαπ και παρέμειναν επί 45 λεπτά διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο. Εμείς όμως θέτουμε ξανά το ερώτημα: Αυτοί που διαθέτουν χρήμα και μέσα, γιατί κρύβονται όπως οι στρουθοκάμηλοι; Με τι μούτρα θα βγουν, όποτε τελειώσει ο πόλεμος και πώς θα μας πείθουν από δω και πέρα για τις αγνές τους προθέσεις;

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Ειδικοί ή απλά θρασείς;

Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι την πολιτική της κυβέρνησης εκφράζουν τα στελέχη της και είναι τα μόνα αρμόδια να μας ενημερώνουν για όσα συμβαίνουν. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι τη σημερινή κατάντια όπου διάφοροι καλαμοκαβαλάρηδες εμφανίζονται ως ειδικοί (διαθέτοντας ως πτυχίο αυτό της Νομικής ή της Εμπορικής και κάποιοι άλλοι χωρίς καν πτυχίο) στα θέματα των τοξικών, των πυρηνικών και των χημικών όπλων, πάει πολύ. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν προσπαθούν να αποκρούσουν απόψεις γνωστών επιστημόνων που εκφράζουν τους κινδύνους της μόλυνσης στην Ελλάδα από τον πόλεμο. Το μόνο που κατορθώνουν είναι να γελοιοποιούνται και ταυτόχρονα να δίνουν τροφή στους επιθεωρησιογράφους.

Ακούσατε τίποτα;

Εκτός από τις μεγάλες διεθνείς οικολογικές οργανώσεις, το ρόλο της πάπιας επέλεξε και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Αυτή που θέτει όρους και όρια για την υγεία μας(!). Μήπως ακούσατε ή διαβάσατε τίποτα σχετικό για τη Γιουγκοσλαβία από την ΠΟΥ; Τελικά αυτός ο πόλεμος έχει και κάτι καλό, όσο κυνικό κι αν ακούγεται. Ξεβράκωσε πολλούς και πολλές συλλογικότητες, οργανώσεις, κινήσεις, κόμματα, έντυπα, γραφιάδες και πάσης φύσεως φρούτα που ενδημούν στον κήπο της Ευρώπης.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Οικολογία και επιστήμες του περιβάλλοντος

Από τις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, ένα χρήσιμο βιβλίο που αποτελεί συλλογική εργασία δεκαπέντε Ελλήνων επιστημόνων, που προσεγγίζει ο καθένας την οικολογία από τη σκοπιά της επιστήμης του. Τα κείμενα είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες: α. σύγχρονη θεματική β. αναλυτικά εργαλεία γ. κοινωνική διάσταση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κείμενα του Ε. Παπαδημητρίου "Φύση και ηθική" και του Α. Γεωργόπουλου "Προβληματική της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ