ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Επιχείρηση ανασύνταξη

Την ανάγκη τους φιλότιμο κάνουν στην ΑΕΚ και μετέρχονται κάθε μέσο ώστε να επέλθει η ηρεμία στην ομάδα και να συνεχιστεί με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα η προσπάθεια εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "πληγές" από το ντέρμπι δεν έκλεισαν, αλλά κουκουλώθηκαν. Ο Μπλαχίν παραμένει με ημερομηνία λήξης, οι Ρε και Μέντεζ αποτελούν ουσιαστικά παρελθόν, οι μουρμούρες από και προς πάσα κατεύθυνση χαμήλωσαν, αλλά δε σταμάτησαν.

Το δέλεαρ των εκατομμυρίων που θα φέρει η 2η θέση λειτουργεί σαν κυματοθραύστης. Οι "κιτρινόμαυροι" ισχυρίζονται πως αφήνουν πίσω τους το ντέρμπι και τις συνέπειές του, ασχολούμενοι με τις επόμενες συναντήσεις. Το παιχνίδι με τον Εθνικό τ' αντιμετωπίζουν ως τυπική διαδικασία, πιστεύοντας πως οι τρεις βαθμοί είναι εξασφαλισμένοι. Παρά τις σημαντικές απουσίες (Ατματσίδης, Νικολαϊδης, Κασάπης, Κοπιτσής, Ρε) άπαντες πιστεύουν ότι η νίκη είναι δεδομένη.

Το βάρος λοιπόν ρίχνεται στη "μάχη" του Καυταντζογλείου. Στην ΑΕΚ εκτιμούν ότι αν επιστρέψουν νικητές από τη Θεσσαλονίκη, τότε ουσιαστικά έχουν "αγκαλιάσει" την πολυπόθητη δεύτερη θέση. Χωρίς να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες, δηλώνουν έτοιμοι ν' αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να κάνουν ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του μοναδικού στόχου που τους έχει απομείνει.

Τριετές συμβόλαιο στον Κίγκαν

"Χέρι - χέρι" θα προχωρήσουν ο Κέβιν Κίγκαν και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Ντέιβις.

"Πρόκειται για ένα τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, που θα λήγει μετά το τέλος του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2002", τόνισε ο Ντέιβις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε με αφορμή τη συνεργασία των δυο πλευρών.

Ο πρώην άσος της Λίβερπουλ και του Αμβούργου, σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των αποδοχών που θα έχει στη νέα του θέση, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για κάτι πολύ προσωπικό.

"Αν καθόσασταν εσείς εδώ, εγώ δε θα σας ρωτούσα για το μισθό σας. Πιστεύω ότι είναι πολύ προσωπικό", είπε ο 48χρονος Κίγκαν, ο οποίος, πάντως, πιστεύεται ότι θα έχει ετήσιες αποδοχές που θα αγγίζουν το 1 εκατομμύριο δολάρια.

ΒΟΛΕΪ
Στη Βέροια ο δεύτερος τελικός

Ηρακλής και Ολυμπιακός σε ουδέτερο γήπεδο, λόγω τιμωρία του "Γηραιού"

Ζόρικα τα πράγματα για τον Ηρακλή, που ύστερα από απόφαση του αθλητικού δικαστή Χρήστου Ηλιάδη, θα δώσει τη 2η σημερινή του κρίσιμη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό για τα τελικά του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, εκτός έδρας... Οχι όμως επειδή το πρόγραμμα των αγώνων το απαιτεί, αλλά εξαιτίας της "καμπάνας" που επιβλήθηκε στο ΤΑΠ Ηρακλής από τα έκτροπα και τα αντιεθνικά συνθήματα στα οποία επιδόθηκαν οι φίλαθλοί του στο "Κατσάνειο" κατά των παιχτών του ΠΑΟΚ, στην αναμέτρηση των δύο ομάδων στα ημιτελικά των πλέι οφ. Ετσι, ο "γηραιός", ο οποίος σ' αυτό το σημείο των αγώνων είχε απόλυτη ανάγκη της συμπαράστασης των φίλων του, καλείται σήμερα (20.00, ΕΤ-1) να κοντράρει τους "ερυθρόλευκους" στο κλειστό γυμναστήριο της Βέροιας, αφού η τιμωρία που του επιβλήθηκε αντιστοιχεί σε αποκλεισμό της έδρας του για δύο αγωνιστικές και πρόστιμο 500.000 δραχμών. Τιμωρία αποκλεισμού, όμως, της έδρας του για μία αγωνιστική και πρόστιμο 300.000 δραχμών "έφαγε" και το ΤΑΠ ΠΑΟΚ, για τη βίαιη συμπεριφορά των φιλάθλων του, εναντίον των ανθρώπων του "γηραιού", στο κλειστό της Μεντ. Ετσι, ο "δικέφαλος" του Βορρά, που σήμερα αντιμετωπίζει την Ορεστιάδα στην έδρα της (19.00), βλέπει τη νίκη ως τη μόνη λύση όχι μόνο επειδή ταυτόχρονα κατακτά την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, που οδηγεί στην Ευρώπη, αλλά και γιατί η συνέχεια αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παίχτες του Χρήστου Πάτρα, καθώς, αν χρειαστεί, ο τρίτος και καθοριστικός αγώνας των δύο ομάδων θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Κόντρα με Τσεχία

Σήμερα θα διεξαχθεί το δεύτερο παιχνίδι μεταξύ της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών στο χαντμπολ και της αντίστοιχης της Τσεχίας. Ο αγώνας αυτός γίνεται στο πλαίσιο της πρώτης προκριματικής φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα προσπαθήσει για μια εμφάνιση αντάξια των δυνατοτήτων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο παιχνίδι η Εθνική μας ομάδα είχε χάσει με 27-18 στο Μπρνο της Τσεχίας. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Φιλαδέλφειας (15.00) και θα μεταδοθεί από το SUPERSPORT.

* Βγήκαν οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που πέρασαν στο Φάιναλ Φορ κυπέλλου γυναικών. Αυτές είναι η Αναγέννηση Αρτας, η Νέα Ιωνία και ο Φίλιππος Βεροίας. Το νικητή του αγώνα Φοίνικας - Αθηναϊκός θα βγάλει ο αθλητικός δικαστής, καθώς τα δελτία των παικτριών του Βύρωνα δεν είχαν θεωρηθεί από ιατρό.

ΣΤΙΒΟΣ - "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ"
Σπουδαία ονόματα στην Καλαμάτα

Μεγάλα ονόματα του εγχώριου, αλλά και του διεθνούς στίβου θα λάβουν μέρος φέτος στα "Παπαφλέσσεια" που θα γίνουν στις 22 του Μάη, στο εθνικό στάδιο Καλαμάτας, με την οργάνωση του Μεσσηνιακού και του Οργανισμού Νεολαίας Αθλησης του Δήμου Καλαμάτας και τη στήριξη του ΣΕΓΑΣ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές τόνισαν ότι οι φετινοί αγώνες θα είναι ακόμη καλύτεροι από τους προηγούμενους λόγω των μεγάλων ονομάτων που θα λάβουν μέρος. Μεταξύ άλλων από ελληνικής πλευράς θα αγωνιστούν οι: Γκατσιούδης, Θάνου, Παναγιωτόπουλος, Σμπώκος, Μπακογιάννη, Ξάνθου, Τσιαμήτα, Στρουμπάκος, Ιακωβάκης, Κόφφα, Κοκκότης, Λιάππης, Πολυμέρου κ.ά. Από τις ξένες συμμετοχές ξεχωρίζει αυτή της Χάικε Ντρέσλερ στο μήκος και Σαμουέλ Ματέτε στα 400 εμπόδια.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Παράταση στην αγωνία

Παράταση στην αγωνία του ΠΑΟΚ και του Αρη έδωσε τελικά το ΑΣΕΑΔ, αφού την επόμενη Πέμπτη θα εκδικάσει την προσφυγή των "κιτρίνων" κατά της απόφασης του αθλητικού δικαστή να μηδενίσει την ομάδα στο δεύτερο παιχνίδι επειδή, παρά την απαγόρευση της ΕΟΚ, χρησιμοποίησε τους Μιούρσεπ - Αγγελίδη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τετάρτη, αναβλήθηκε αφού δεν υπήρχε παρουσία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και, λόγω του ότι ο "δικέφαλος" έχει έννομο συμφέρον στην υπόθεση, υπήρχε το ενδεχόμενο οποιαδήποτε απόφαση να θεωρηθεί άκυρη. Ετσι η εκδίκαση πήρε αναβολή για την επόμενη Πέμπτη και μαζί η αγωνία των ενδιαφερομένων. Η απόφαση αναμένεται να βγει το νωρίτερο μέχρι την Παρασκευή. Αυτό όμως που προβληματίζει έντονα είναι το γεγονός ότι εάν είναι υπέρ του Αρη τότε τα πάντα τινάζονται στον αέρα. Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η μάχη για την τρίτη θέση έχει τελειώσει αφού ο ΠΑΟΚ πήρε και το τρίτο παιχνίδι, θα χρειαστεί οι δυο ομάδες μετά από απουσία 10 ημερών να ξαναβρεθούν εντός αγωνιστικού χώρου.

Ο κατήφορος...

Δήλωση Εγκε Γκέραρντ τεχνικού του ΟΦΗ: "Γνωστός προπονητής (σ.σ. Μπάγεβιτς) είπε πριν από καιρό ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι οίκος ανοχής. Ευτυχώς οι οίκοι ανοχής έχουν το γνωστό φως και ξεχωρίζουν. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο φως δε φαίνεται πουθενά". Εχει άδικο ο άνθρωπος;

Η πεζοδρομιακή συμπεριφορά ηγητόρων (θεωρητικά δηλαδή ανθρώπων που καθοδηγούν) και των μπράβων συνοδών τους πρόσφατα στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι ΠΑΟ - ΑΕΚ, είναι απλώς το (χρονολογικά) τελευταίο γεγονός. Με γεωμετρική πρόοδο επαναλαμβάνονται φαινόμενα "υψηλόβαθμης βίας", νοθείας, ανισομέρειας και άλλων τινών που έκαναν τα πρωταθλήματα στη χώρα μας αναξιόπιστα. Ολα αυτά είναι τυχαία; Και το ποδόσφαιρο εμπορευματοποιείται καθημερινά και περισσότερο. Από μια κλωτσιά, κεφαλιά ή διαιτητική απόφαση κρίνεται πακτωλός εσόδων. Ουτοπικές απόψεις, λοιπόν, περί ηθικής δε χωρούν. Στη "λογική" της ελεύθερης οικονομίας κρατούσα φιλοσοφία είναι πως "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Αυτό εφαρμόζουν οι παράγοντες χωρίς φόβο και πάθος. Γιατί διαπιστωμένα διαθέτουν ασυλία.

Οι υπεύθυνοι που καλούν τον εαυτό τους ταγό στην υπηρεσία του αθλήματος ενώπιον των παραπάνω "κυρίων" απλά υποκλίνονται. Αντε αν πάθουν καμιά... κρίση θάρρους να καταδικάσουν φραστικά τις ενέργειές τους. Κατά τ' άλλα "ποιούν τη νήσσαν". Οσα είδαν χιλιάδες μάτια στο ΟΑΚΑ δεν τα είδαν παρατηρητές και αστυνομία. Οσα γίνονται κάθε Κυριακή... δεν τα γνωρίζουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Κάποιος μίλησε για "περιθωριακούς πιστολάδες". Μόνο που στο ποδόσφαιρο δεν είναι περιθωριακοί αλλά ζώσα πραγματικότητα. Γιατί "για τα λεφτά τα κάνουν όλα "άρα" τα πάντα επιτρέπονται"...

Γ. Κ.

Ειρηνοποιός ο Μαραντόνα

Πρόσκληση να επισκεφτεί τα νησιά Φόκλαντ δέχτηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι αυτό το ταξίδι, καθώς τα νησιά αυτά αποτελούν το μήλο της έριδος για τη Βρετανία και την Αργεντινή.

Οι δύο χώρες πολέμησαν το 1982 για την κυριαρχία αυτών των νησιών και περίπου 1.000 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο πεδίο των μαχών. Οι Βρετανοί εδραίωσαν την κυριαρχία τους στα Φόκλαντ, αλλά οι Αργεντινοί πάντα τα διεκδικούν και τα ονομάζουν Μαλβίνες.

Από τότε οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί αισθητά και στα τέλη του Μάη μάλιστα θα συναντηθούν αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων στο Λονδίνο για να συζητήσουν τα θέματα των νησιών αυτών. Από το 1982 η βρετανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στους Αργεντινούς να επισκέπτονται τα νησιά και αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την πραγματοποίηση του ταξιδιού του Ντιεγκίτο.

Η ιδέα της επίσκεψης αυτής ανήκει στον Αργεντινό Εστεμπάν Κιτσέγιο, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, επισκέφτηκε τα Φόκλαντ και συζήτησε με τις εκεί ποδοσφαιρικές αρχές τις πιθανότητες πραγματοποίησης του ταξιδιού του διάσημου Μαραντόνα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Θέαμα στην Ηλιούπολη

Με τη συμμετοχή - κατά πάσα πιθανότητα - του χρυσού μας Ολυμπιονίκη, Γιάννη Μελισσανίδη, ανοίγει σήμερα η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής, το οποίο θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Ηλιούπολης. Ο Μελισσανίδης, αν τελικά λάβει μέρος στη διοργάνωση (θα κριθεί από τη γνωμάτευση του φυσιοθεραπευτή του), τότε θα είναι η πρώτη του συμμετοχή στο θεσμό μετά από 8 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ένα δυνατό τεστ ενόψει του 2ου Ευρωπαϊκού Μάστερς (Πάτρα, 18-20 Ιούνη). Στη διοργάνωση θα λάβουν επίσης μέρος ο πρωταθλητής μας στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Νίκος Κεντημένος, ο Γιώργος Ελλησιάδης, ο Αρτούρ Γεριμιάν, ο Χρήστος Φανδρίδης, ο Χρήστος Λασκαλάκης και αρκετοί ακόμη σπουδαίοι αθλητές μας.

Το πρόγραμμα των αγώνων: Σήμερα: Γυναίκες - Νεάνιδες 11.30 - 13.30, Ανδρες - Εφηβοι 16.30 - 19.00, Αύριο: Τελικά οργάνων 16.00 - 19.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ