ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντρικές πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης ενόψει των ευρωεκλογών διοργανώνονται, σήμερα και τις επόμενες μέρες, οι παρακάτω πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ:

Σήμερα ΣΑΒΒΑΤΟ 15/5

Τρίκαλα,συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ώρα 8.30 μμ,με ομιλητή τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος. Θα χαιρετίσει ο Γ. Πατάκης,υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/5

- Πειραιάς,συγκέντρωση με ΕΒΕ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (Καραϊσκου 111) και ώρα 8 μμ, με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Ν. Φιλαδέλφεια,συγκέντρωση στην πλατεία Πατριάρχου 7.30 μμ, Θα παραβρίσκεται και θα απευθύνει χαιρετισμό η ηθοποιός Μπ. Βαλάση.

- Ν. Σμύρνη,συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία στις 8 μμ, με ομιλητή τον επικεφαλής του ευρω-ψηφοδελτίου Στρατή Κόρακα, μέλος της ΚΕ.

ΤΡΙΤΗ 18/5

- Ελευσίνα,συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων, 8 μμ.Θα μιλήσουν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Στρ. Κόρακας και η υποψήφια ευρωβουλευτής Ελένη Γερασιμίδου.

- Τρίκαλα,συζήτηση για ζητήματα Παιδείας στο Κέντρο Φρούριο,στις 7 μμ,με ομιλητή τον Κώστα Αλυσσανδράκη υποψήφιο ευρωβουλευτή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/5

- Ηλιούπολη,συγκέντρωση στην πλατεία Ηλιούπολης,8 μμ. Θα μιλήσουν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Στρατής Κόρακας και η υποψήφια ευρωβουλευτής Λιάνα Κανέλλη.

- Αγιος Παντελεήμονας Αχαρνών, συγκέντρωση στις 8 μμ με ομιλητή τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Τερψιθέα Γλυφάδας (πλατεία Αγ. Τρύφωνα), συγκέντρωση στις 8 μμ με τον Μ. Κωστόπουλο.

- Φυσικομαθηματική Σχολή (Πανεπιστημιούπολη), συγκέντρωση στις 13.00 με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

ΠΕΜΠΤΗ 20/5

- Ξάνθη,συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, 9 μμ. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Φακιρίδης και ο Αντ. Ντρέκος.

- Βέροια,στην Εληά θα μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Θεωνάς,στις 8.30 μμ.

- Γιαννιτσά,συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μμ,με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Ναύπλιο,συγκέντρωση στην πλατεία Τριών Ναυάρχων μπροστά στο Δημαρχείο, στις 8.30 μμ.Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός Γραμματέας της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Λιβαδειά,συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στις 9 μμ.Θα μιλήσει η υποψήφια ευρωβουλευτής Βέρα Νικολαίδου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Δραπετσώνα συγκέντρωση στην πλατεία Βάρναλη στις 8 μμ.Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΑΣΟΚ
"Φτώχεια" και γκρίνια

Εντονες αντιδράσεις από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος για τις επιλογές του πρωθυπουργού

Ισως το πιο "φτωχό" ευρωψηφοδέλτιο που παρουσίασε ποτέ κυβερνητικό κόμμα έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός, προκαλώντας, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η "φτώχεια" του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ σχετίζεται και με την αποτυχία του περίφημου "κεντροαριστερού ανοίγματος" που σχεδίαζε ο Κ. Σημίτης, αλλά όμως παρέμεινε "πόθος" μετά την εξέλιξη της υπόθεσης Βούγια.

Ως εκ τούτου, όπως γίνεται σαφές από την ανάγνωση της 25μελούς λίστας των υποψηφίων, τις 8 - 9 πρώτες εκλόγιμες θέσεις καταλαμβάνουν πρόσωπα που ανήκουν στην "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα θρυλούμενα περί "ανοίγματος" του Κ. Σημίτη προς τις υπόλοιπες πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ - διά της συμπερίληψης και μη "εκσυγχρονιστών" στις εκλόγιμες θέσεις - δεν ευδοκίμησαν. Δεδομένο είναι ότι οι προτάσεις των πρωτοκλασάτων του κόμματος δε λήφθηκαν υπόψη, πέραν εκείνων που έγιναν από τον Κ. Λαλιώτη, όπως έλεγαν δηκτικά συνάδελφοι του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Στις εισηγήσεις του τελευταίου αποδίδεται η συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τόσο του δημοσιογράφου Π. Ευθυμίου, όσο και της κ. Μαλλιώρη.

Αντιδράσεις

Η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου είχε ως συνέπεια την έκφραση εντονότατης δυσφορίας από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες φέρουν τον επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν, Χρ. Παπουτσή,να υποστηρίζει ότι η ευρωλίστα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις του Κ. Σημίτη για ψηφοδέλτιο νίκης και ενότητας, να σημειώνει ότι η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου κινείται εκτός του μηνύματος του συνεδρίου και πως την ευθύνη φέρει απολύτως ο πρωθυπουργός.

Αντίστοιχη δυσφορία εκφραζόταν και από το περιβάλλον του Α. Τσοχατζόπουλου,όπου και γινόταν λόγος για "ευρωψηφοδέλτιο ήττας". Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι χτες, μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη, που ανήκουν στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", σχολίαζαν: "Ευτυχώς. Από τους 25 υποψήφιους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, υπάρχει και... ένας που είναι ΠΑΣΟΚ" (σ.σ.: εννοούσαν τον Γ. Σουλαδάκη).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οξεία ήταν η αντίδραση και της νυν ευρωβουλευτού Ε. Λαμπράκη για τη μη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο, η οποία δήλωσε πως ο Κ. Σημίτης απέδειξε με τις επιλογές του πώς εννοεί την εκτίμηση της προσφοράς των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, τη νομιμοφροσύνη του με την επιλογή του πρωθυπουργού, που δεν τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο, έσπευσε να εκφράσει ο Γ. Ρουμπάτης.

Οι υποψήφιοι

Στις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι 1) Δ. Τσάτσος, συνταγματολόγος και νυν ευρωβουλευτής (επικεφαλής), 2) Γ. Σουλαδάκης (τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει ο Ν. Χριστοδουλάκης), 3) Γ. Κατηφόρης (νυν ευρωβουλευτής), 4) Ι. Κουκιάδης (καθηγητής και πρόεδρος της γνωστής ΟΚΕ που... ειδικεύεται σε θέματα "συναίνεσης" των εργαζομένων με τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα), 5) Π. Ευθυμίου (δημοσιογράφος της ΝΕΤ και του "Βήματος"), 6) Α. Καραμάνου (νυν ευρωβουλευτής), 7) Αλ. Μπαλτάς (υφυπουργός Εθν. Οικονομίας, του οποίου τη θέση ίσως αναλάβει ο Δ. Κοκκινοβασίλης), 8) Μ. Μαλλιώρη (πρόεδρος ΟΚΑΝΑ), 9) Μ. Μαστοράκης (πρώην δήμαρχος), 10) Μυρ. Ζορμπά, 11) Ηλ. Πλασκοβίτης. Επίσης στο ευρωψηφοδέλτιο, σε μη εκλόγιμη θέση, περιλαμβάνεται ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Ν. Μαδεμλής, ενώ τις τρεις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν τιμητικά οι Χρ. Ιακώβου (προπονητής της Εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών), ο ζωγράφος Αλ. Φασιανός και ο νυν ευρωβουλευτής Παρ. Αυγερινός, που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός δήλωσε την επιθυμία να μη συμμετάσχει και στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Κ. Σημίτης, παρουσιάζοντας τη λίστα των υποψηφίων, αφού ισχυρίστηκε ότι συγκροτήθηκε με κριτήρια τη "συνέχεια" και την "ανανέωση" και αφού ευχαρίστησε τους νυν ευρωβουλευτές που... δε συμπεριέλαβε στη λίστα, δήλωσε ότι "οι ευρωεκλογές δεν είναι ούτε δημοψήφισμα", αλλά "ούτε μια απλή καταγραφή δυνάμεων". Πρόκειται για "μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση", όπως είπε.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Αδυναμία" αντιπαράθεσης με κυβέρνηση

Η φανερή αδυναμία της ηγεσίας της ΝΔ να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής, ακριβώς γιατί ταυτίζεται με αυτή, την υποχρεώνει να δίνει την προεκλογική μάχη σε δευτερεύοντα και ανούσια για το λαό θέματα. Ετσι, η Ρηγίλλης αναδεικνύει ως κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση θέματα όπως η άνιση μεταχείρισή της από τα κρατικά ΜΜΕ (!), η "παράνομη" χρήση κοινοτικών κονδυλίων στην κυβερνητική προπαγάνδα, οι παλαιοκομματικές μέθοδοι της κυβέρνησης, προσλήψεις, κλπ. Η τακτική αυτή των "παραπόνων" και των καταγγελιών, εμφανώς, ευνοεί την κυβέρνηση και την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία μένει στο απυρόβλητο για χάρη των γενικότερων συμφερόντων του δικομματισμού.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής στις ομιλίες που κάνει στις περιοδείες του (χτες ήταν στην Ηλεία), αποφεύγει να πει το παραμικρό για το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, προφανώς γιατί δε θέλει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λαλίστατος πρόεδρος της ΝΔ δε θεώρησε σκόπιμο να πει λέξη για τη νέα εκατόμβη από τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, εμμένει στη δημαγωγική τακτική της αναφοράς στα κοινωνικά προβλήματα, κυρίως ανεργία, παιδεία, υγεία, κλπ., παραλείποντας βέβαια να παρουσιάσει τις δικές του, αντιλαϊκές, προτάσεις.

Το καινούριο που βρήκε να πει μιλώντας χτες στις "παραγωγικές τάξεις" του Νομού Ηλείας ήταν ότι η κυβέρνηση ανήκει "στην εποχή του Τσουμπέ", γιατί τη μέρα που ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τα χωριά του νομού, όπου έχουν γίνει κατολισθήσεις, έγινε αναγγελία έκτακτης επιχορήγησης των πληγέντων, όπως και ενόψει της σημερινής ομιλίας του στην Πάτρα εξαγγέλθηκαν έργα στην περιφερειακή λεωφόρο της πόλης.

Στην Αθήνα στελέχη της ΝΔ σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν το "εμπάργκο" που έχει επιβληθεί από τα κρατικά κανάλια σε βάρος της ΝΔ, παρά τη διαβεβαίωση που είχαν λάβει από την κυβέρνηση για "ικανοποιητική μεταχείριση της ΝΔ"!

  • Κίνηση εντυπώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή επιστολή που έστειλε ο Κ. Καραμανλής στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία επαναλαμβάνει τις γνωστές απαράδεκτες προτάσεις του για την "ανασυγκρότηση" των Βαλκανίων την "επόμενη μέρα".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ