ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Προχωράει η αγωνιστική συστράτευση

Διακήρυξη για τη στήριξη του ΚΚΕ υπογράφουν παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του νομού

Πλατιά απήχηση και αποδοχή βρίσκουν οι θέσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και γενικότερα για το χαρακτήρα και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο λαό τον Τρικάλων. Το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη πολεμική επίθεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε πολλούς αγωνιστές, οι οποίοι συστρατεύονται με τους κομμουνιστές στους αγώνες κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, να δώσουν και το πολιτικό "στίγμα" αυτής της αγωνιστικής συστράτευσης, στηρίζοντας και ψηφίζοντας το Κόμμα.

Σε διακήρυξη, που υπογράφουν παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του νομού Τρικάλων ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρονται:

"Εχουμε τη γνώμη ότι οι ευρωεκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να στείλουμε ένας σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Με την ψήφο μας μπορούμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποταχθούμε και να δεχτούμε την υποβάθμιση της ζωής μας, την ακύρωση των δικαιωμάτων μας, την υπονόμευση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Αντίθετα, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πεισμένοι πως μόνο η αντίσταση στις επιλογές αυτές, ο ενωμένος αγώνας του λαού μας μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ν' αλλάξει η πορεία της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ έχει μια τέτοια σημασία για συγκεκριμένους λόγους. Είναι το μόνο κόμμα που, χωρίς μισόλογα, είπε στο λαό την αλήθεια για την ΕΕ και την ΟΝΕ, καθώς και για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, αντικειμενικά θα δυναμώσει τον αγώνα του ελληνικού λαού και την αντίστασή του στις αντιλαϊκές επιλογές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για πλευρές της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΚΚΕ. Συμφωνούμε, όμως, ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος στο ΚΚΕ, είναι μια ψήφος θετική, μια ψήφος χρήσιμη, ψήφος αντίστασης για μια Ελλάδα της προόδου, για μια Ευρώπη δημοκρατική, της ισότιμης συνεργασίας και της ειρήνης".

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι:

Σώτος Αλεξίου,γλύπτης, Γιώργος Βλάχος,γιατρός, Αχιλλέας Βουτυρέας,αγροτοσυνδικαλιστής, Κώστας Ζυγογιάνης,οδοντίατρος, Στέφανος Ζυγουράκης,φαρμακοποιός, Στέφανος Κόκκαλης,οικονομολόγος, Γιώργος Κουτούμπας,δήμαρχος Τυμφαίων, Δημήτρης Κωστίκας,καθηγητής, Θανάσης Λάζος,υπομηχανικός, Γιώργος Ντούβλης,πολιτικός μηχανικός, Νίκος Ντουρλιός,εργολάβος υπομηχανικός, Νίκος Παλάτος,πολιτικός μηχανικός,Εύη Παπαθανασίου,γιατρός, Βασίλης Πελίγκος,συνταξιούχος γυμναστής,Κώστας Σακκάς,γιατρός, Μελίνα Σκαμπαρίνα,καθηγήτρια, Δημήτρης Στραγάλης,οικονομολόγος, Κώστας Στραγάλης,ηλεκτρονικός, Γιώργος Τάμπαλης,έμπορος, Νίκος Τόλιας,υπομηχανικός, Γιάννης Τσιουτσιουβάλας,μηχανικός, Τάκης Χαχάλης,οικονομολόγος, Παναγιώτης Μπαρτζιώκας,δικηγόρος, Βάιος Πρεκατές,καθηγητής, Δημήτρης Κρούπης,δημοσιογράφος.

ΞΑΝΘΗ
ΟΧΙ στη λογική της υποταγής και του συμβιβασμού

Να στείλουν δυνατό μήνυμα αντίστασης στις επιλογές των κομμάτων του ευρω - μονόδρομου, κάλεσαν τους κατοίκους της Ξάνθης οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Ντρέκος και Νίκος Φακιρίδης

Να απορρίψει τη λογική της υποταγής και του συμβιβασμού και να στείλει δυνατό μήνυμα αντίστασης στις επιλογές των κομμάτων του ευρω-μονόδρομου, που συναινούν στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, κάλεσαν τους Ξανθιώτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους, οι δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Φακιρίδης και Αντώνης Ντρέκος,μέσα από την προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία της Ξάνθης, χτες το βράδυ.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ο Αντώνης Ντρέκος. Με μια σειρά επιχειρήματα απομυθοποίησε το σύνθημα "πρώτα η Ελλάδα" που προβάλλει η κυβέρνηση και σημείωσε: "Ισχύει το "πρώτα η Ελλάδα" των πλουτοκρατών, των παρατρεχάμενών τους και όχι η Ελλάδα των μικρομεσαίων, των εργαζομένων, των αγροτών, που πλήττεται καθημερινά με τις πολιτικές που εφαρμόζουν".

Καταθέτοντας στην κρίση του θρακιώτικου λαού τις επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως "η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα". Επίσης ο Α. Ντρέκος προειδοποίησε ότι μπροστά βρίσκονται ακόμη χειρότερες επιλογές που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, όπως η "Ατζέντα 2000", κλπ. Και κάλεσε το λαό που καθημερινά παλεύει για το μεροκάματο να ενισχύσει με την ψήφο του το μόνο Κόμμα που σταθερά αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ.

Ο Νίκος Φακιρίδης ζήτησε από τον ξανθιώτικο λαό να θυμηθεί τι έλεγαν τα άλλα κόμματα για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ΟΝΕ. Να θυμηθεί την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στην Ξάνθη από την περίοδο των μεγάλων αγώνων των καπνεργατών, μέχρι σήμερα, περίοδο ανάπτυξης του αντιπολεμικού κινήματος. Και κάλεσε να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο ψηφίζοντας ΚΚΕ. Να απορρίψουν την υποταγή και το συμβιβασμό.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Συγκέντρωση - διαδήλωση κατά του πολέμου

Γιάννης Παττάκης: Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει ακόμα ποιον λαό κυβερνά

Σε μαχητική διαδήλωση κατά του πολέμου των ΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια και της κυβερνητικής πολιτικής υποτέλειας στον ευρωπαϊκό μονόδρομο, μετατράπηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, χθες βράδυ στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών, όπου μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Παττάκης.

"Μέτωπο αντεπίθεσης για μια λαϊκή εξουσία - εμπρός λαέ με ισχυρό ΚΚΕ", ήταν το σύνθημα - κάλεσμα προς το λαό που απηύθυνε η Οργάνωση Γιαννιτσών του ΚΚΕ. Και ο λαός, ιδιαίτερα η νεολαία, έστειλαν το μήνυμα πως θα ανταποκριθούν.

Εκεί στο κέντρο των Γιαννιτσών εκφράστηκε και μέσα από τα συνθήματα, ένας ασυγκράτητος χείμαρρος πάθους και αγωνιστικού παλμού που ήταν ταυτόχρονα και υπόσχεση τιμής: "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε".

Την ατμόσφαιρα αγωνιστικής έξαρσης έδωσαν με την παρουσία τους οι νεολαίοι της ΚΝΕ που μπήκαν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης. Η περήφανη κόκκινη πορεία της ανυπόταχτης νεολαίας, ζωντάνεψε τις αγωνιστικές παραδόσεις της πόλης. Πολλοί από τους ασπρομάλληδες στο χώρο, υποδέχονταν τη φάλαγγα της αγωνιζόμενης νεολαίας με δακρυσμένα μάτια.

Κάτω από παρατεταμένα χειροκροτήματα ανέβηκε στο βήμα ο Γιάννης Παττάκης. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σημίτη ότι με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης έγινε ένα θετικό βήμα, επισήμανε: "Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν κατάλαβε ακόμη ποιον λαό κυβερνάει και προσπαθεί να διώξει από πάνω του τις βαριές ευθύνες που φέρνει για την ιμπεριαλιστική θηριωδία. Οι εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη του λαού μας".

"Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους καθημερινά οι θιασώτες του μονόδρομου της ΕΕ, ν' αλλάξει το αντιευρωπαϊκό κλίμα γιατί σε ένα μήνα περίπου έχουμε ευρωεκλογές", συνέχισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής. Και κατέληξε παρουσιάζοντας το στόχο του ΚΚΕ: "Εμείς, οι κομμουνιστές, εννοούμε μια Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη προοδευτική που θα μπορεί να χτίζει τις συμφωνίες και τις σχέσεις της με κριτήριο τι συμφέρει τον Ελληνα, τον Γερμανό, τον Ιταλό και τους εργαζόμενους όλων των κρατών και όχι τους κεφαλαιοκράτες των αντίστοιχων χωρών".

Με τη μαζική μαχητική συγκέντρωση, χθες βράδυ, ο λαός των Γιαννιτσών έδειξε ότι ακόμα κι αν δε λέει πολλά λόγια αναγνωρίζει τη στάση του ΚΚΕ που"μέσα στη δύνη του πολέμου σπέρνει τη γης μ' άστρα ειρήνης". Εμπιστεύεται το ΚΚΕ και δίνει κι αυτός ένα χέρι να δυναμώσει ο αγώνας, να ξεκυλήσει από τη λάσπη η ρόδα της ιστορίας.

ΒΕΡΟΙΑ
Η εποχή μας χρειάζεται αντίσταση

Σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ μίλησαν χτες βράδυ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Γιάννης Θεωνάς και Γιώργος Χουρμουζιάδης

Σε μια συγκέντρωση - προμήνυμα αλλαγών για τη στάση που θα κρατήσει ο λαός στις ευρωεκλογές, μίλησαν χτες το βράδυ στη Βέροια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πάλι υποψήφιος Γιάννης Θεωνάς και ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Χουρμουζιάδης.

"Δώστε δύναμη σ' ένα Κόμμα που παλεύει, που αγωνίζεται, γιατί η εποχή μας χρειάζεται αντίσταση και στα θέματα του πολέμου και της ειρήνης, αλλά και στα θέματα της οικονομικής πολιτικής. Ψηφίστε το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές", τόνισε μιλώντας ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γ. Θεωνάς.

Αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε πως η μόνη προοπτική που υπόσχεται είναι η βίαιη καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. "Η προοπτική αυτή, συνέχισε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης του ΕΥΡΩ, όπως το ζητάνε οι τραπεζίτες, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στο παγκόσμιο παιχνίδι του ανταγωνισμού" και συμπλήρωσε πως η αγροτική πολιτική και η χρηματοδότηση των αγροτών, θεωρείται ο αποδιοπομπαίος τράγος του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σχετικά με την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, και τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ που υιοθετήθηκε πλήρως από τις χώρες - μέλη του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως "είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κανείς ότι αυτά δε μας αγγίζουν, γιατί αυτά τα πράγματα μπορεί να μπλέξουν ολόκληρη την ανθρωπότητα, να οδηγήσουν στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και στην ολοκληρωτική καταστροφή".

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, αφού είπε προηγούμενα πως οι ΝΑΤΟικοί με την επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας προχωρούν στην εξαφάνιση ενός λαού, σημείωσε: "δεν τελείται ένα έγκλημα σε βάρος ενός λαού, αλλά σε βάρος της λογικής και του πολιτισμού". Και θύμισε πως σήμερα αποδεικνύονται τραγικά τα συνθήματα που κάποτε φάνταζαν εξωπραγματικά για μερικούς, όπως "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο".

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η καλύτερη επένδυση

Σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λιβαδειά, μίλησε χτες η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος

Την κεντρική προεκλογική τους συγκέντρωση, πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι κομμουνιστές της Λιβαδειάς. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απηύθυνε χαιρετισμό ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της ΝΑΣ Λουκάς Λιάκος, ο οποίος κάλεσε το λαό της Λιβαδειάς να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιό του.

Η κεντρική ομιλήτρια Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

"Σήμερα, το ΚΚΕ δίνει τη μάχη των ευρωεκλογών στην κατεύθυνση μιας άλλης Ευρώπης, της Ευρώπης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών και όχι των συμφερόντων των πολυεθνικών. Δίνει τη μάχη με αισιοδοξία συσπειρωμένο και συσπειρώνοντας δίπλα του ανθρώπους, που μπορεί να έχουν διαφορετική προσέγγιση από εκείνη του ΚΚΕ σε ορισμένα ζητήματα, αναγνωρίζουν, όμως, ότι το ΚΚΕ είναι σήμερα η δύναμη εκείνη που μπορεί συγκροτημένα, μαζικά και δυναμικά να εκφράσει τη διάθεση και την ανάγκη αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ΝΑΤΟ και ΗΠΑ".

Η Β. Νικολαϊδου κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις και απόψεις, να δουν το δικό τους συμφέρον και να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. "Είναι η καλύτερη επένδυση", υπογράμμισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ