ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΔΑΠ
Ενταση του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης

Ολοκληρώθηκε το 18ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Προσωπικού της Επιχείρησης

Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μετά και το 18ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Προσωπικού της Επιχείρησης,που έληξε χθες, καθώς αυτό που φάνηκε καθαρά είναι η αντίθεση των εργαζομένων στο ξεπούλημα της επιχείρησης από την κυβέρνηση σε ιδιώτες.Οπως επισημάνθηκε, από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, για να μπορέσει να έχει αποτελέσματα ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει να συντονιστεί με το λαϊκό κίνημα και με τον αγώνα των εργαζομένων στις άλλες ΔΕΚΟ, που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιωτικοποίησης είτε θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Φασουλάς, εκ μέρους της παράταξης ΕΣΚ,"μόνο ο συντονισμένος αγώνας, που θα ξεπεράσει τις παραδομένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Μαζί με το στόχο της υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας, πρέπει να απαιτήσουμε και την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα, ώστε να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας".

Επίσης στη χθεσινή τελευταία μέρα του συνεδρίου, ψηφίστηκε ομόφωνα ο οικονομικός απολογισμός και κατά πλειοψηφία ο διοικητικός. Καταψήφισε η ΕΣΚ, καθώς, όπως επισήμανε ο Γ. Φασουλάς, η δράση της Ομοσπονδίας τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αυτή που έπρεπε σε σχέση με τα προβλήματα της ιδιωτικοποίησης που αντιμετώπιζε η ΕΥΔΑΠ.

Την ίδια στιγμή - πρόσθεσε - η αποχωρούσα Διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν είχε σαφές πρόγραμμα δράσης, καθώς ενώ έλεγε "όχι" στις θυγατρικές για την ΕΥΔΑΠ, μιλούσε για λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και υπερασπιζόταν το νόμο 2414/96, που ξεπουλά τις ΔΕΚΟ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η ΕΣΚ καταδίκασε τον πόλεμο, που διεξάγουν οι ιμπεριαλιστές στη Γιουγκοσλαβία και κάλεσε τους συναδέλφους του, να εκφράσουν πιο αποφασιστικά τη συμπαράστασή τους στο γιουγκοσλαβικό λαό με συνεχείς συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει πλατιά συνείδηση μέσα στους εργαζόμενους με κύριο στοιχείο τον προσανατολισμό ενός αγωνιστικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που θα αμφισβητεί και θα αντιπαρατίθεται με τις πολιτικές και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Οσον αφορά τις προτάσεις για μετοχοποίηση ή μερική ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ο Γ. Φασουλάς είπε πως με τους τρόπους αυτούς η κυβέρνηση διαλύει το δημόσιο τομέα και τον χαρίζει στους ιδιώτες.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ομόφωνο ψήφισμα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με το οποίο καταδικάζουν και καταγγέλλουν στον ελληνικό λαό και στην παγκόσμια κοινότητα, τη βάρβαρη, δολοφονική, ακήρυχτη επίθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα των κατοίκων της Γιουγκοσλαβίας.

Αδειες στους δημόσιους υπάλληλους για να ψηφίσουν

Αναστέλλονται οι κανονικές άδειες των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Στην ίδια εγκύκλιο προσδιορίζονται οι άδειες προς τους δημόσιους υπαλλήλους που θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι, για τους οποίους δεν εφαρμόζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, δικαιούνται την εξής άδεια: Μια εργάσιμη ημέρα, όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 100 έως 200 χιλιόμετρα. Δύο εργάσιμες ημέρες, όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201 έως 400 χιλιόμετρα. Τρεις εργάσιμες ημέρες, όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιόμετρα και πάνω και εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς. Οσοι πρέπει να μεταβούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης. Ωστόσο η άδεια που θα λάβουν δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Οι υπάλληλοι, για τους οποίους εφαρμόζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, δικαιούνται την εξής άδεια: Μία εργάσιμη μέρα, όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 200 έως 400 χιλιόμετρα. Δύο εργάσιμες ημέρες, όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς. Για όσους υπαλλήλους μετακινηθούν σε νησιά ισχύουν τα παραπάνω.

Οι εν λόγω άδειες ισχύουν και για το τακτικό προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αλλά και για το, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Επίσης ισχύουν και για το προσωπικό των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα.

Στις υπηρεσίες, τις οποίες, λόγω της αποστολής και λειτουργίας τους θα υπάρξουν τυχόν ιδιαίτερες δυσχέρειες, όπως νοσηλευτικά ιδρύματα, λιμάνια, τελωνειακοί σταθμοί, η χρήση της παραπάνω άδειας τονίζεται ότι πρέπει να γίνεται με φειδώ.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δάνεια, αντί διεκδικήσεων

Αντί να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα χρωστούμενα, ο δήμαρχος Πειραιά,Χρ. Αγραπίδης,καταφεύγει στη γνωστή μέθοδο της δανειοδότησης για να καλύψει ακόμα και λειτουργικές ανάγκες του δήμου. Παράλληλα, εφαρμόζοντας την "παλιά συνταγή" προσλαμβάνει εκτάκτους υπαλλήλους υπό ομηρία, για την αντιμετώπιση πάγιων αναγκών.

Τα χρήματα που η κυβέρνηση χρωστά στο Δήμο Πειραιά είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Χρ. Αγραπίδης, πέρα από τις κατά καιρούς γονυκλισίες του στην κυβέρνηση, σε καμία πρακτική ενέργεια δεν προχώρησε για να τα εισπράξει. Ακόμα και την περικοπή 332 εκατομμυρίων τακτικής επιχορήγησης του Μάη δέχτηκε, ουσιαστικά, χωρίς καμία αντίσταση, πέρα από κάποιες φραστικές διαμαρτυρίες.

Η προαναφερόμενη τακτική, που συμφωνεί απολύτως με την κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μοιραία οδηγεί στην αναζήτηση δανείου για την αντιμετώπιση ακόμα και λειτουργικών αναγκών του δήμου. Ετσι λοιπόν, προχτές, το Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία αποφάσισε την "κατ' αρχήν" σύναψη δανείου ύψους έξι δισεκατομμυρίων δραχμών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Την απόφαση καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", τονίζοντας ότι ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει αυτά που του χρωστά η πολιτεία.

Τι συμβαίνει στο Δήμο Πειραιά;

Η υπό τον Χρ. Αγραπίδη δημοτική αρχή του Πειραιά εξελέγη με βασικό προεκλογικό της σύνθημα την εντιμότητα και την κάθαρση των κακών κειμένων στο δήμο. Οι πέντε μήνες που πέρασαν από τη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου είναι ικανό χρονικό διάστημα για να εκτιμηθεί το δείγμα γραφής που έχει δώσει και τούτο κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Χωρίς καμία διάθεση σκανδαλολογίας, πρέπει να τονίσουμε ότι η επικρατούσα κατάσταση στο δήμο είναι τουλάχιστον περίεργη. Ατομα χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο αλλά έχοντα στενή συγγενική σχέση με το δήμαρχο, ουσιαστικά ασκούν τη διοίκηση. Ο δήμαρχος είναι κλεισμένος στο γραφείο του και απρόσιτος ακόμα και για παράγοντες της δημόσιας ζωής της πόλης. Πέρα αυτών ήδη υπάρχουν φαινόμενα που προκαλούν αν μη τι άλλο εύλογες απορίες. Γνωρίζει άραγε ο δήμαρχος ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν υπογράφει βεβαιωμένα από υπαλλήλους του δήμου πρόστιμα σε διάφορους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ώστε να εισπραχθούν; Ο αδελφός του πάντως, το ξέρει.

Αυτά προς το παρόν.

Καθαρές οι ακτές, λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Κατάλληλη για κολύμβηση είναι η συντριπτική πλειοψηφία των ακτών της χώρας, όπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης.

Οπως δήλωσε, το 1998 το υπουργείο έκανε δειγματοληψίες και αναλύσεις νερών από 1.733 ακτές 42 νομών της χώρας, από τις οποίες οι 1.710 κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση (ποσοστό 98,7%), ενώ μόνο 17 κρίθηκαν ακατάλληλες. Από τις 17 αυτές ακτές οι περισσότερες βρίσκονται στην περιφέρεια της Αττικής. Συγκεκριμένα, ακατάλληλος για κολύμβηση είναι ο κόλπος της Ελευσίνας, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν οι παραλίες της Ψάθας, του Ζούμπερι, της Αγριλιόνας, της Βουλιαγμένης, της πλαζ του ΕΟΤ Αλίμου, και οι παραλίες της Σαλαμίνας Αίας Κλαμπ, Πλαζ Κατάστημα και Αγ. Νικόλαος. Από την υπόλοιπη Ελλάδα μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα έχουν η παραλία Αργασίου Ζακύνθου, του Αιγίου, της Κορίνθου, του Σουσακίου Κορινθίας και των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκονται κοντά στο διυλιστήριο της "Μότορ Οϊλ", της Κορώνης, του Τημενίου Αργολίδας, του Θεολόγου της Ρόδου, της Λίμνης Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, του Γρίμποβου, της Ψάνης και του Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας, η Μπούκα Ηλείας, τα Καμένα Βούρλα, η Γλύφα, η Πελασγία και το Αχλάδι Φθιώτιδας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παραμένει σε αργία ο δήμαρχος Μαραθώνα

Σε "καραντίνα" θα συνεχίσει να παραμένει ο δήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα Χρ. Μπάρμπας,μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης του δημάρχου, που ζητούσε να ανασταλεί απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία έμπαινε σε αργία.

Εναντίον του δημάρχου Μαραθώνα εκκρεμούν διάφορες δικαστικές υποθέσεις. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες ο Χρ. Μπάρμπας δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, κατηγορούμενος για ψευδή βεβαίωση, νόθευση δημοσίου εγγράφου και απιστία στην υπηρεσία ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν την απευθείας ανάθεση έργου σε εργολάβο, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο δήμος Μαραθώνα με 70 εκατομμύρια δραχμές.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής του δημάρχου για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Τέλος, δεν "πέρασαν" στο δικαστήριο και οι ισχυρισμοί του δημάρχου Χρ. Μπάρμπα, ότι δηλαδή οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, τελέστηκαν την προηγούμενη θητεία του και όχι αυτή που άρχισε από την 1 - 1 - 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ